Een medewerker van Defensie, die als reservist tijdelijk in actieve dienst is geweest, heeft mogelijk zijn geheimhoudingsplicht geschonden door informatie aan zijn werkgever door te spelen. Het ministerie heeft hierover aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Dit schrijft Defensie-minister Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer. Het tv-onderzoeksprogramma Zembla doet aankomende donderdag deze gang van zaken uit de doeken. Volgens Zembla gaat het om het bedrijf Ordina.
Volgens Hennis-Plasschaert beziet het OM of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld. Zij schrijft in de Kamerbrief dat Zembla een uitzending wijdt aan onregelmatigheden bij ict-aanbestedingen bij de overheid. In dat kader heeft Zembla aan Defensie informatie voorgelegd, waaruit blijkt dat een van die onregelmatigheden betrekking heeft op Defensie. De informatie heeft betrekking op e-mails tussen deze medewerker en zijn werkgever, een ict-dienstverlener waarmee Defensie zaken doet.
De bewindsvrouw noemt de naam van de werkgever niet, maar tv-programma Zembla stelt dat het om Ordina gaat. Volgens Zembla heeft een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst van de Landmacht tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2009 militair vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, Ordina. Dit blijkt uit een email die in bezit is van het tv-programma en die onderdeel is van een grote hoeveelheid, interne bedrijfsdocumentatie van Ordina die Zembla in handen heeft gekregen.
Reserveofficier
De majoor maakte destijds onderdeel uit van de G2-inlichtingentak van de Koninklijke Landmacht en was gestationeerd in Kamp Holland, schrijft Zembla in een persbericht. Als burger werkte hij tegelijkertijd voor Ordina als ict-consultant. Vanuit Kamp Holland stuurde hij een email naar zijn leidinggevenden bij Ordina, waarin hij hen informeert over de kwaliteit van de informatiesystemen die de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan in gebruik had. Ook maakte hij hen attent op de commerciële mogelijkheden die er voor Ordina in het verschiet liggen.
In de email van de reserveofficier aan zijn leidinggevenden bij Ordina, verstuurd op 5 september 2009, staat onder meer: ‘Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat.’ De email heeft als onderwerp: ‘Opportunity voor Ordina’.’ Vervolgens zet de reserveofficier zijn conclusies uiteen. Hij schrijft onder meer: ‘De ondersteunende systemen voor het inlichtingenproces (zijn) te kwalificeren als bagger.’ Ook noemt hij de namen van de systemen die de inlichtingendienst van de Landmacht gebruikt en geeft hij informatie over de slechte kwaliteit van de gegevensopslag en de beveiliging.
Aangifte
Zembla besteedt aankomende donderdag 2 oktober aandacht aan deze zaak in zijn uitzending, getiteld ‘Wie is de mol?’. Daarin komt onder meer defensiedeskundige Ko Colijn aan het woord, die in een reactie op de email van de reserveofficier stelt: ‘Het betreft hier informatie over het functioneren van het inlichtingensysteem daar ter plaatse. Dat is vitaal voor de veiligheid van de mannen die daar het veld ingaan, de veiligheid van Kamp Holland.’ Colijn voegt eraan toe: ‘En het is commercieel gevoelig. Dan dupeer je de organisatie, want dat betekent dat Ordina zijn voordeel kan doen met die informatie en offertes kan uitbrengen die niet concurrerend zijn.’
Reactie Ordina
Desgevraagd vertelde de reserveofficier aan Zembla dat het delen van de informatie met Ordina, zijn civiele werkgever, destijds zou zijn geautoriseerd door zijn overste, het hoofd van de G2-inlichtingentak van de Landmacht. Ook Ordina stelt in een schriftelijke reactie: ‘Met betrekking tot de casus bij het Ministerie van Defensie is uit het intern onderzoek gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie.’ Voor nadere informatie verwijst Ordina vervolgens naar het ministerie. Die heeft nu dus aangifte gedaan.
Een woordvoerder van Ordina stelt in een reactie aan Computable dat het hangende dit onderzoek geen verdere mededelingen over deze zaak kan doen. Wat Zembla aakomende donderdag in de uitzending verder uit de doeken doet, is het bedrijf niet bekend. Vooralsnog is er geen noodzaak om een persbericht over de kwestie uit te sturen en aandeelhouders te informeren met het oog op de beursnotering van Ordina, aldus de zegsman.
Ik denk dat Defensie haar tijd beter kan besteden aan de kwaliteit van haar eigen functioneren dan zich hier druk over te maken.
Jammer dat de defensie in de afgelopen 5 jaar niets aan het systeem heeft gedaan maar wel de tijd neemt om iemand aan te klagen.
Het lijkt me niet dat er iemand extra gevaar loopt als bekend wordt dat het allemaal niet zo piekfijn is geregeld bij defensie.
Zo’n fout kan iemand makkelijk maken. En als de actieve dienst is beëindigd mag je het dan wel zeggen?
Doet me denken aan de luchtmacht-vlieger die werd veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen omdat hij meedeelde dat in Volkel kernwapens liggen. Later vertelden voormalig premiers Van Agt en Lubbers dat ook, zij werden echter niet vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen.
Defensie moet haar zaakjes op orde hebben. Als je meer geld nodig hebt om running en up-to-date te blijven, dan moet je mans genoeg zijn om dat te melden. Dus geen vervalste auditverslagen om het parlement te misleiden.
Als Ordina fout zat (de geheimhoudingsplicht is ook beperkt), dan moeten ze voor een lange tijd uitgesloten worden.
De Ordina reserveofficier is een klojo met z’n “aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat”.
Deze zaak had van beide kanten op een andere wijze geregeld kunnen en moeten worden.
Mag ik als gedetacheerde mijn eigen bedrijf uberhaupt nog wel iets zeggen over verkoopkansen bij de klant waar ik gedetacheerd ben?
@Brombeer, nee. Heb zelf o.a. voor defensie, politie, zorg en banken gewerkt. Sommige zaken geef je niet door, zoals militaire geheimen. Die wil je als ICT-bedrijf ook niet weten.
@Fred, ja er wordt helaas nog steeds gemeten met twee maten. Wat Verhagen, Van Agt en Lubbers hebben gedaan, kan ik en jij beter niet doen.
Het is toch wel heel triest dat de systemen van Defensie zijn te kwalificeren als “bagger” en dat de systemen van de Belastingdienst 7 jaar lang parkeergegevens, pin transacties, OV reizen, snelweg camera’s en boetes opslaan. Het laat weer zien dat de overheid zich focust op inkomsten uit de bevolking en dat bedreigingen van buiten de overheid niet kan schelen.
Paranoia.
Het IV/ICT dossier wordt de Minister toch echt teveel. Even in herinnering brengen dat de ICT kavels als warme broodjes aan de ICT industrie werden verloot ( Geen aanbesteding !). Getronics (D-JIVC) en KPN ( Cdt OPS) plaatsen hun beste mensen, als kwartiermakers in de toenmalige DTO-IVENT organisatie. Er was immers veel te halen en te verdelen. Echter tijdens het verdelen kregen de kwartiermakers ruzie, (ik een groter stuk dan jij).Het resultaat lazen we al eerder in deze soap story. De oplossing ligt bij 40 M Euro extra riep de Minister, terwijl er 100 M Euro in kas zit die wie niet kunnen uitgeven door ons ontzettend ingewikkeld verwervingsproces, want als we een foutje maken dan gaat de andere kant van de ICT industrie weer klagen bij de Secretaris Generaal.
En de gewone ICT medewerker bij Defensie is het echt helemaal zat, of je nu bij de groene IV en/of de witte IV werkzaam bent. Stop met deze “outsourcing zonder plan”. Behandel je personeel respectvol en kijk niet alleen naar de boekhoudkundige euro’s
Voorzover ik me herinner teken je bij vrijwel elke klant een geheimhoudingsverklaring, en dien je je daaraan te houden.
Echter in een commerciëel bedrijf word je tegelijkertijd aangemoedigd om commerciële kansen te signaleren ter bevordering van de business en je eigen loopbaan. Strijdige belangen dus, met daartussen een fijne lijn die al dan niet overschreden wordt afhankelijk van je eigen integriteit.
Niks nieuws. Heb ook meegemaakt dat er een aanbestedingstraject liep voor een contract waar Ordina aan meedeed en dat de aanbesteder (compleet management) gewoon bij Ordina over de vloer kwam. Ze hadden het vast niet over koetjes en kalfjes. Dat maakte die aanbesteding één grote wassen neus. Waar leg je de grens en wat laat men toe. Ordina deed er in ieder geval hard zijn best voor om daar binnen te komen, maar is het toelaatbaar en integer? Is een e-mail sturen met een opportunity van een werkgever waar je gedetacheerd bent integer als je een geheimhoudingsverklaring hebt geteken? Ik denk van niet.