Zorgverzekeraar ONVZ vervangt zijn eigen infrastructuur met een virtualisatieplatform voor zowel Linux- en Microsoft-omgevingen, en biedt meer flexibiliteit, betere prestaties en een gebruiksvriendelijk beheer. Red Hat Enterprise Virtualization 3.2 werd geprefereerd boven VMware en HyperV en heeft zich bewezen als de juiste oplossing voor ONVZ.
Om een kwalitatief goede klantenservice te leveren, besloot het managementteam van ONVZ zich te concentreren op de core activiteiten: het ondersteunen van klanten met de best mogelijke zorgverzekering. Veel van de operationele systemen die geen kern activiteiten zijn, zoals it-gerelateerde infrastructuurbeheer, willen ze daarom automatiseren.
Standaardisatie
ONVZ koos voor de implementatie van gestandaardiseerde oplossingen met externe ondersteuning, waaronder Red Hat Enterprise Virtualization 3.2 en nam afscheid van op maat gemaakte applicaties. In het oude systeem ontstonden bovendien af en toe problemen als bepaalde onderdelen, zoals de logical volume manager (Llvmvoor de Linux kernel die de disk drives beheert, geüpdatet moest worden.
‘Met iedere update was het de vraag of het zou blijven werken’. zegt Arjan de Jong, infrastructuur architect bij ONVZ, over het proces van upgraden. ‘Er moest altijd een ervaren senior ontwikkelaar op de achtergrond aanwezig zijn om het proces te volgen en in te grijpen zodra er problemen ontstaan. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom we voor Red Hat Enterprise Virtualization kozen. Upgraden is immers belangrijk. Als je niet in staat bent te updaten, bestaat de kans dat je niet aan de eisen van de beveiligingsupdates voldoet.’
Naast het standaardiseren op Red Hat Enterprise Virtualization 3.2 voegde ONVZ een extern datacenter in Ede toe en implementeerde Oracle Health Insurance (OHI). OHI diende als basisapplicatie voor primaire processen, zoals het beleidsbeheer, de verwerking van declaraties en het debiteurenbeheer. De applicatie wordt gehost door IT provider Truston en vervangt oplossingen die in eigen huis zijn ontwikkeld.
Virtualisatie
ONVZ gebruikte velen jaren virtualisatietechnologie. Sinds 2010 werd gebruikgemaakt van VMware. Vanwege de hoge kosten werd VMware echter vervangen door een op maat gemaakt virtualisatieplatform en werd de Linux-omgeving op KVM (Kernel-based Virtual Machine) gestandaardiseerd. Een combinatie van lagere kosten, de mogelijkheid om te standaardiseren op volledig ondersteunde oplossingen van toonaangevende bedrijven en de voorkeur voor opensourceoplossingen, leidde er toe om voor Red Hat Enterprise Virtualization te kiezen. De zorgverzekeraar gebruikt Red Hat Enterprise Virtualization voor bedrijfskritische applicaties die altijd beschikbaar moeten zijn om zo de bedrijfscontinuïteit te verzekeren. Zo moet de ONVZ-website bijvoorbeeld 24/7 beschikbaar zijn,zodat mensen informatie kunnen vinden en online declaraties kunnen indienen.
De migratie naar Red Hat Enterprise Virtualization is soepel verlopen. ‘De tools van Red Hat maken het erg simpel en efficiënt om te migreren’,aldus De Jong. ‘Ook het cluster opzetten en migreren verliep soepel, en de overdracht van alle virtuele systemen was een fluitje van een cent. In termen van beheer, is het dan ook een geweldig product.’
Red Hat Enterprise Virtualization biedt een volledig beheer voor de ONVZ-servers. Gebouwd op Red Hat Enterprise Linux biedt Red Hat Enterprise Virtualization binnen ONVZ continuïteit voor de Linux- en Microsoft-workloads, die naast elkaar draaien. Daarnaast kan ONVZ nu vertrouwen op een eenvoudige beheersinterface, een enkel controlepunt voor alle virtuele Linux-systemen op Red Hat Enterprise Virtualization hypervisors en op Red Hat Enterprise Linux-systemen. Stappen die voorheen handmatig moesten worden verricht, kunnen nu met één druk op de knop worden uitgevoerd. Red Hat Enterprise Virtualization biedt een interface die ontwikkelaars de middelen verschaft om systemen mee te creëren.
Vanwege de wens voor een eigen private cloud was het belangrijk voor ONVZ een technologie te kiezen die met het bedrijf mee kan groeien, zonder dat er sprake was van een lock-in bij een enkele leverancier. ‘Mocht op een bepaald moment in de toekomst een derde partij het overnemen, zal dankzij Red Hat Enterprise Virtualization de overgang veel gemakkelijker zijn. Het is nu voor iedereen veel makkelijker om een virtuele machine van Linux te creëren en migreren, in vergelijking met toen we handmatig acties uit moesten voeren in onze eigen cluster’, zegt De Jong. ‘De benodigde tijd voor standaard installaties is met de helft verminderd, waardoor onze klanten profiteren van gereduceerde kosten. Als je de huidige it-situatie vergelijkt met die van twee jaar geleden hebben we de kosten gehalveerd.’
Red Hat-training
Twee medewerkers van ONVZ hebben de Red Hat Virtualization-training voltooid om hun kennis te verbreden en optimaal inzicht te krijgen in het product. ‘De examens van Microsoft bestaan uit vragen die je uit het hoofd moet leren. De praktische training van Red Hat is stukken effectiever omdat je echt moet bewijzen dat je beschikt over de juiste vaardigheden. Tevens is het een goede test om te zien waar je op dat moment staat. De Red Hat-instructeurs zijn bovendien erg enthousiast over hun werk. Ze delen dezelfde, al dan niet grotere, passie, wat mij erg aanspreekt’, besluit De Jong.