In Nederland neemt de druk op de arbeidsmarkt duidelijk toe. Er is een oplopend tekort aan geschoolde professionals in de groeisectoren die voor Nederland van economisch belang zijn, zoals high tech en ict, waardoor de loondruk in deze sectoren stijgt. Bovendien zorgt de vergrijzing voor een afnemend arbeidspotentieel. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford Economics, in opdracht van de wereldwijde recruitment-organisatie voor professionals Hays.
De wereldwijde talentencrisis verdiept zich doordat de economische groei steeds meer druk legt op de markt voor geschoolde arbeidskrachten. De uitdagingen zijn bijzonder acuut in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar de groei nu vergelijkbaar is met het niveau van voor de crisis.
De Hays Global Skills Index 2014, getiteld ‘The Perfect Talent Storm’, geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten en is gebaseerd op de 31 grootste internationale economieën. ‘Sinds de lancering van de index in 2012, is dit het eerste jaar waarin vrijwel alle 31 landen van de index een positieve economische groei verwachten. Deze groei leidt tot een toenemende vraag naar geschoolde werknemers. Het vermogen van de mondiale economie om deze op de juiste plaats op het juiste moment te leveren, blijft echter beperkt’, aldus de onderzoekers.
Loondruk
Uit de cijfers voor Nederland blijkt volgens de onderzoekers dat de druk op onze arbeidsmarkt toeneemt. ‘Een licht economisch herstel, na een periode van dalende vraag, zorgt voor een toenemende vraag naar arbeid in met name de groeisectoren, zoals de high tech-industrie, waardoor de loondruk in deze sectoren stijgt.’
Volgens de onderzoekers zorgt de vergrijzing in Nederland ervoor dat er minder mensen deelnemen aan het arbeidsproces en daardoor ontstaat een afnemend arbeidspotentieel. Ook heeft toenemende wet- en regelgeving invloed op de toenemende stress die de arbeidsmarkt ondervindt. Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland: ‘Om de druk van de markt te halen is het, naast het internationaal werven van talent, van belang de flexibilisering van de arbeidsmarkt verder door te zetten. Nederland neemt in Europa een koppositie in als het gaat om flexibilisering van de arbeidsmarkt en de maatschappelijke discussie omtrent de flexmarkt zou moeten gaan over hoe wij deze positie kunnen verstevigen in plaats van verzwakken.’
De onderzoekers benadrukken dat In veel markten het aanbod van arbeid niet aansluit op de vraag. ‘De talent mismatch, de kloof tussen beschikbare vaardigheden en de vaardigheden waar behoefte aan is, werd dit jaar nog groter, met name in Denemarken, Polen, de Verenigde Staten, Spanje, Portugal, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Italië.’
Onderwijs en behoefte werkgever
In het rapport wordt geconcludeerd dat de situatie op de arbeidsmarkt waarschijnlijk eerst verslechtert, voordat zij beter wordt. De arbeidsmarktparticipatie, het aandeel van mensen actief op de arbeidsmarkt, daalde in de grote mondiale economieën. ‘Ondanks dat overheden zich wereldwijd committeren aan een goed ondernemersklimaat en minder bureaucratie, zag de meerderheid van de landen in het afgelopen jaar geen verbetering in de arbeidsmarktflexibiliteit.’
‘Om te voorkomen dat de groei door een mondiale talentencrisis stagneert, zullen zowel overheden als het bedrijfsleven actie moeten ondernemen. Om het probleem van het tekort aan specifieke vaardigheden op lange termijn tegen te gaan, moet het onderwijsbeleid meer in lijn worden gebracht met de behoeften van werkgevers. Tegelijkertijd moeten bedrijven zelf de verantwoordelijkheid voelen voor het intern opleiden van talent en het ontwikkelen van doorstroommogelijkheden voor toekomstige talenten. Maatregelen opd e korte termijn ter verbetering van de arbeidsmarktflexibiliteit moeten worden onderzocht, om ondernemingen beter in staat te stellen toegang te krijgen tot de belangrijkste benodigde vaardigheden.’
Hmmmm, dacht de hard-academisch geschoolde informaticus van 57 jaar oud die na een faillissement vooralsnog geen emplooi meer vond (en geleerd heeft dat de nadruk in “57 jaar oud” op oud ligt).
mondiale talentencrisis 🙂
flexibelere arbeidsmarkt moet dit oplossen, maar bedrijven moeten wel meer investeren in personeel (opleiden en loopbaanplan).. Arme 50-plussers.
Yep – alles op maandbasis gaat zeker helpen!!!
Lange(re) termijn verplichtingen aangaan is toch niet meer van deze tijd!?
En dan verbaasd zijn dat de consumenten bestedingen steeds verder teruglopen…
🙂
En al dat geld dat op gaat aan de ’talent scouts’ en andere tussenhandelaars zou je ook kunnen besteden aan bijscholing van mensen die met die paar stappen ook mee kunnen draaien.
Het ging eigenlijk al fout toen men mensen ging bestempelen als human resources. Alsof je mensen als stuks vee beschouwt. Want uiteindelijk zijn alle bedrijven op deze blauwe knikker bedoeld voor mensen en niet andersom.
Vandaar dat het onderwijs ook af moet van het prestatiegericht denken en zich meer moet gaan richten op kwaliteit en het volledig ontwikkelen van de talenten van jonge mensen.
Men wil dus wederom meer flexibiliteit echter als je iemand makkelijk aan wil nemen en ontslaan dan moet je hem/haar ook een freelance uurloon betalen waarmee de professional zijn inkomensgaten kan opvullen (immers ondernemersrisico moet wel afgedekt worden).
Daarnaast wonende in dld kan ik u allen vertellen dat de salarissen van IT’ers hier zo laag zijn dat je beter een buschauffeur kunt worden.
@Johan “En al dat geld dat op gaat aan de ’talent scouts’ en andere tussenhandelaars zou je ook kunnen besteden aan bijscholing van mensen die met die paar stappen ook mee kunnen draaien.”
Ik werk ook liever zonder tussenhandel, maar zolang ik opdrachten krijg via de tussenhandel, zou ik die toch niet willen missen. Als de tussenhandel echt overbodig zou zijn, zou die al lang verdwenen zijn. Dus er is hier geen geld te halen dat te besteden is aan bijscholing. De markt bepaalt welke functies er zijn, lijkt me, en niet een enkel individu dat bijgeschoold wil worden.
@ITMan ik ken ook hier in Nederland programeurs die het moeten doen met 1800 Euro Bruto.
Dan zou ook ik liever rekken vullen bij de Aldi.
Gelukkig heb ik niet te klagen.
Het kan niet genoeg benadrukt worden:
Talent genoeg in Nederland! De vraag is wil je er voor betalen? Of is de aandeelhouder dan toch weer belangrijker?
@Pascal,
Zijn die dan zo slecht?
Anders ben ik wel in ze geïnteresseerd…
@Corne, als je php of .Net rommel maakt misschien niet dat weet ik eerlijk gezegd niet precies.
Maar als je wat meer kunt dan icoontjes slepen mag je echt wel een redelijk salaris verwachten.