Ter land, ter zee, in de lucht, de ruimte en in de digitale wereld. Volgens het ministerie van Defensie moet de krijgsmacht in alle domeinen kunnen optreden. Daarom kan Defensie binnenkort niet alleen fysiek in actie komen maar ook digitaal de strijd aangaan en wordt het Defensie Cyber Commando het vijfde domein binnen Defensie.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert geeft het virtuele startschot voor het Defensie Cyber Commando. Defensie had al cybercapaciteiten voor defensieve taken en inlichtingen, maar met het Defensie Cyber Commando wordt cyber een volwaardig onderdeel van militaire operaties. Het Nederlandse leger kan daardoor computernetwerken van tegenstanders platleggen via virussen.
Volgens Kees Homan, onderzoeker bij Instituut Clingendael, wordt het kunnen uitvoeren van een digitale operatie steeds belangrijker. Zo heeft Rusland in 2008 eerst het netwerk van het Georgische leger gekraakt voordat zij het land binnenvielen met tanks. Het digitaal bombarderen van een land biedt de mogelijkheid om belangrijke communicatienetwerken plat te leggen. Zo was het Georgische leger totaal verrast door de Russische aanval omdat belangrijke telefoonlijnen het niet meer deden.
Digitale kennis
Het Defensie Cyber Commando valt onder de Koninklijke Landmacht, maar de medewerkers komen uit alle onderdelen van de krijgsmacht. Voor het nieuwe domein zijn zestig extra medewerkers aangesteld om digitale kennis binnen defensie te versterken. Daarbij worden veertien militairen opgeleid die bezitten over vaardigheden in het hacken.
Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling maar ook via personeel en opleiding, wordt er met andere ministeries, publieke partners, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samengewerkt. Daarbij wordt er ook samengewerkt met andere landen die de dezelfde ambitie en aanpak hanteren als Nederland en die op een vergelijkbaar niveau opereren.