De introductie van de lang verwachte Apple Watch is de belangrijkste ontwikkeling tot dusver wat betreft het mainstream gebruik van draagbare technologie. Naast het feit dat wearables nuttig zijn voor consumenten, bieden ze ook vele voordelen voor bedrijven. Toch valt er voor veel organisaties nog een hele weg af te leggen voordat ze succesvol gebruik kunnen maken van wearables.
Byod bezorgde ict-afdelingen nu al de nodige kopzorgen, dus je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt zodra wear your own device (wyod) zijn doorbraak beleeft. En dat moment zal niet lang op zich laten wachten. In het begin van 2015 zal draagbare technologie in elke Nederlandse organisatie zijn ingeburgerd.
Bedrijven nemen de opkomst van wearables echter niet serieus genoeg. Maar bitter weinig organisaties zijn goed voorbereid op de impact van deze draagbare apparaten op het bedrijfsnetwerk. Zelfs de gezondheidszorg – de doodgeverfde early adopter van draagbare technologie – is onvoldoende voorbereid, zeker nu Apple zijn gewicht in de strijd gooit.
Beheer en bewaak
Effectief netwerkbeheer en regelmatige bewaking vormen de sleutel tot het voorkomen van problemen met het bandbreedteverbruik en het bieden van bescherming tegen gegevenslekken, hackers en virussen. Het is van cruciaal belang om beleidsregels en best practices voor het gebruik van wearables op te stellen en toe te passen. Daarmee zal het voor het personeel duidelijk zijn wat de organisatie op dit gebied van hen verwacht en kan worden voorzien in alle benodigde systemen en training.
Ict-afdelingen moeten zich nu voorbereiden op de toevloed aan wearables. Deze zullen namelijk uitgroeien tot een standaard zakelijk instrument en daarmee van grote invloed zijn op de prestaties en beveiliging van het netwerk.
Beveiliging is topprioriteit
De beveiliging moet de hoogste prioriteit krijgen. De risico’s die gepaard gaan met het gebruik van wearables zijn niet zo voor de hand liggend als die van smartphones en tablets. Netwerkbeheerders moeten ervoor zorgen dat ze precies weten welke apparaten zich op het netwerk aanmelden en wanneer ze dat doen. Daarnaast moeten ze beveiligingsprocedures hanteren die volledig transparant zijn voor het personeel.
Organisaties in de publieke en private sector moeten er daarnaast voor zorgen dat hun interne beleidsregels duidelijk aangeven wie wearables naar het werk mag meebrengen en op welke locaties zij zich daarmee op het netwerk mogen aanmelden. Op deze manier hou je de deur gesloten voor beveiligingslekken en privacyproblemen.
De belangrijkste boodschap voor organisaties is dat het opstellen van beleidsregels en het plannen van netwerkverbeteringen eerder vroeger dan later moet plaatsvinden. Zo voorkom je dat de toestroom van wearables tot oncontroleerbare situaties leidt.
Beste Mike,
Je voorstel te weten welke apparaten zich aanmelden en wanneer, lijkt plausible, maar is in de praktijk volgens mij niet uitvoerbaar. Elk apparaat, dat wifi of bluetooth aan heeft staan en in de buurt van je netwerk komt, vormt een bedreiging. Je kunt je door het netwerk laten informeren over mislukte inlogpogingen, maar veel belangrijker zijn de gelukte, waar het niet was toegestaan. Een virtueel hek om je data, met daartussen een waakse hond die alleen blaft als er iets is, is effectiever. Beveiliging is belangrijk, maar werkt alleen bij toepassing aan de goede kant.
“Deze zullen namelijk uitgroeien tot een standaard zakelijk instrument en daarmee van grote invloed zijn op de prestaties en beveiliging van het netwerk”
De Apple Watch en de Samsung Gear communiceren niet direct met het netwerk en zullen daarom niet de grote invloed op het netwerk hebben die hier wordt geschetst. Deze wearables hebben hooguit voor het downloaden van hun apps of het uploaden van foto’s zeer incidenteel wat bandbreedte nodig. Verder blijft de communicatie keurig beperkt tot de Bluetooth activiteit tussen één smartphone en de watch. Dat Bluetooth en WiFi prima samen kunnen bestaan bewijzen de duizenden kantoren waar Bluetooth muizen en WLANs gelijktijdig actief zijn.
Mijn inschatting is dan ook, dat netwerkbeheerders zich pas zorgen hoeven te gaan maken over wearables als iedereen op kantoor de hele dag vanaf zijn Google Glass zou gaan streamen. En er zijn andere factoren die dat scenario onwaarschijnlijk maken. Zoals het in dit artikel ook niet duidelijk wordt gemaakt waarom een smart watch een standaard zakelijk instrument zou worden. Het zijn leuke apparaatjes, maar onmisbaar als gsm’s vanaf 1994 en smartphones vanaf 2009 zie ik ze voorlopig niet worden.
Hoe aardig wearables ook zijn, in de meest voorkomende werksituaties zullen ze ook in 2015 naar mijn mening geen substantiële rol gaan spelen. De functionaliteit die ze toevoegen aan smartphones is slechts beperkt
Ik ga met Joost mee wat betreft de vraag waarom de smart watch een standaard zakelijk instrument zou worden.
In het verlengde daarvan vraag ik me ook af of je als onderneming wel mee moet willen gaan met alle *yod stromingen. Ik zie namelijk een tweetal trends die me soms zorgen baren:
– mensen hebben tijdens het werk zoveel afleiding/verstoring door privé zaken dat ze niet optimaal presteren op het gebied waarvoor ze eigenlijk aangenomen zijn / betaald worden
– zakelijk en privé lopen zoveel door elkaar dat mensen niet meer tot rust komen in hun schaarse vrije tijd. RSI (waarbij ik de Stress variant van de S bedoel), burnout en vergelijkbare vormen van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid liggen dan ook steeds meer op de loer.
Misschien ben ik wel een beetje van de oude stempel, maar zakelijk en privé een beetje gescheiden houden bevalt me nog steeds het beste, vooral in de avonduren en vakanties!
PaVaKe,
Met *yod wordt tegenwoordig “mobility” bedoeld. In dat kader wordt vaker gekeken naar de inzet van tablets dan smartphones.
Ik ben zelf een voorstander van het mogelijk maken van mobility en het inzetten van mobile apparaten voor sommige functies. Ik ken een aantal use cases waarin de inzet van smart phones en tablets enorme verbetering en efficiëntie heeft teweeggebracht. In 1 geval was deze zaak de sleutel tot succes voor een bedrijf om zijn concurrenten achter te laten.
Wearables kunnen veel nieuwe mogelijkheden creëren. Denk aan de toepassing in de zorg, in leger en nog andere situaties.
Voor de rest vind ik de reactie van Joost zeer terecht.
@reza,
Dat mobiele en wearable devices in een aantal functies van toegevoegde waarde zijn bestrijd ik ook niet, integendeel.
Echter, een mobiel device kan ook laptop/smartphone/tablet van de zaak zijn in plaats van je eigen device.
Zoals ik al eerder zei, misschien ben ik wel van de oude stempel, maar als mijn werkgever wil dat ik buiten kantoortijd bereikbaar ben, dan verwacht ik ook de middelen hiervoor van hem. Simpelweg omdat ik deze middelen op kantoor kan laten als ik even niet bereikbaar wil zijn.
Op het moment dat mijn privé nummer gebruikt gaat worden voor zowel zakelijk als privé, wordt ik ook in mijn vakanties gebeld, of in het weekend als ik met heel andere dingen bezig ben, en daar pas ik voor.
“Maar bitter weinig organisaties zijn goed voorbereid op de impact van deze draagbare apparaten op het bedrijfsnetwerk.”
Er zijn ook maar weinig bedrijven die zich goed voorbereid hebben op IPv6. Als je dus als bedrijf veel geïnvesteerd hebt om dit “probleem” op te lossen ben je gewoon te vroeg met geld uitgeven.
Daarnaast geloof ik niet zoals je schrijf dat dit per begin 2015 in ieder organisatie is ingeburgerd (al zal dat best komen).
De impact van wearables zal nog wel een paar jaartjes duren. Genoeg tijd om dan opnieuw de impact onder de loep te nemen en een juiste keuze te maken.
Ook zie ik een andere trend : BYOBD – Bring Your Own Bandbreedte, ofwel waarom moet iedereen maar op “mijn” wifi? Soms merk ik zelfs dat mijn eigen bandbreedte via 4G beter presteert dan een bedrijfswifi.
Zo hou je het verbinden naar mogelijke bedrijfsdata ook gelijk, dus altijd vanaf buiten en niet alleen als je wifi / wired toegang heb. Sterker nog, misschien moet je WIFI helemaal geen connectie hebben met je interne netwerk. Zeg maar net als gast toegang.
We moeten dingen simpeler maken maar zonder in veiligheid in te boeten.
“De introductie van de lang verwachte Apple Watch is de belangrijkste ontwikkeling tot dusver wat betreft het mainstream gebruik van draagbare technologie.”
Volgens mij loop je een beetje achter, er zijn al meerdere wearable devices geintroduceerd voordat Apple eindelijk met zijn device kwam.
Daarnaast zijn op dit moment de wearables nits meer dan een extensie van de smartphone, dus voor netwerk beveiliging veranderd er total niets. Op dit moment zijn deze wearables niet eens zichtbaar voor de ICT afdeling. het is de smartphone die de verbinding legt en beheert.
Wearable behoren nog niet tot de categorie Internet of Things (IoT, omdat ze een slave zijn van een ander device, met een beveiligde verbinding. Voor het netwerk verandert er niets of nauwelijks iets, anders dan dat er misschien (nog) meer bandbreedte wordt gebruikt, via wifi of 3/4G.
Het grootste risico dat wordt gelopen, naast het in elkaar overlopen van zakelijk en prive is de support die de servicedesk wellicht moet gaan bieden als de wearable niet goed werkt met de zakelijke telefoon of dat er protocollen worden gebruikt die verstoren of worden geblokt. ZOrg er dus voor dat je service cataolgus helder is en voeg weareble toe aan de groep apparaten die je niet ondersteund als je dit niet wil.