Nederland wil zich aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor kennismigranten, onder meer op gebied van ict. Het kabinet gaat de toegang voor bijvoorbeeld talentvolle ontwikkelaars versoepelen en goedkoper maken. Hiertoe wordt volgend jaar een voorstel gedaan. Onder meer wordt gedacht aan versterking van het aanbod van internationale scholen. Dit jaar wordt een speciale gezant voor start-ups aangesteld om het Nederlandse profiel als een internationale plek voor jonge, innovatieve bedrijven beter te maken.
Dit kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in haar begroting aan. Initiatieven in het onderwijs worden aangemoedigd, zoals aandacht voor coderen en de ontwikkeling van apps in het voortgezet onderwijs. Ook een betere benutting van financieringsinstrumenten moet de komst van buitenlandse start-ups stimuleren.
Datagedreven innovaties
Verder wil het ministerie stimuleren dat wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis leesbaar worden. Met publiek geld gefinancierd onderzoek moet voor iedereen, overal ter wereld, toegankelijk zijn. Voor een snellere innovatie is belangrijk dat ook de toegang tot de onderliggende data wordt vergroot. Het kabinet geeft meer ruimte aan innovatief gebruik van data en komt in 2015 met concrete voorstellen. Wetgeving wordt aangepast zodat op verantwoorde wijze nieuwe datagedreven innovaties en verdienmodellen tot stand kunnen komen. Ook komen er meer faciliteiten voor het gebruik van open data. De regels voor intellectueel eigendom worden gemoderniseerd.
Op dit moment voert het kabinet de actieagenda ‘Smart Industry’ uit. Deze moet leiden tot nieuwe manieren van samenwerken en produceren in de Nederlandse (maak)industrie. Verder komt er een toekomstfonds voor (revolverende) financiering van innovatieve midden- en kleinbedrijven en onderzoek. De rendementen van het fonds komen opnieuw beschikbaar voor fundamenteel en toegepast onderzoek.
De politici van vandaag zijn niet meer de directeuren die het als een eer beschouwden op landelijk nivo zaken te regelen.
We hebben een nieuwe generatie politici die nog nooit in het bedrijfsleven gewerkt heeft en nog nooit geleerd heeft dat het geld waarmee ze werken niet van hun zelf is.
Een prestatie-meting voor politici met consequenties voor diegenen die slecht scoren zou nodig zijn.
En inderdaad men vergeet dat er in NL genoeg geroutineerd 50-plussers zijn die een schat aan ervaring hebben maar die niemand wil hebben omdat ze niet hip zijn.
Als de politiek over “innovatief” praat krijg ik altijd lachkrampen, om het even in welk Europees land.
@Willem den Iseger
De enige reden waarom wij nu nog niet onder de voet worden gelopen door goedkope ICT-ers uit India etc. zoals in de USA het geval was met de H1B visa’s is de EU-eis dat een immigrant (om in aanmerking te komen voor een EU Blue card) minstens 1.5 maal het gemiddelde bruto salaris van die lidstaat moet verdienen.
Misschien een goed idee om een campagne te starten voor meer meesters in primair onderwijs, de basis van ons onderwijs is zodanig gefeminiseerd dat kinderen erg laat kennis maken met techniek. Weet niet hoe het landelijk is maar plaatselijk zijn alle creatieve vakken al jaren wegbezuinigd.
De emoties lopen hoog op maar ik zie tot mijn genoegen dat de vakcollega’s met enig vakinhoudelijk niveau het zelfde vaststellen dan ik hierboven deed, en dat we dit met zijn allen bij diverser computable artikeltjes al vaker hebben vastgesteld.
De politiek beloofd als altijd weer een oplossing die a) Niet gaat werken en b) Niet uitvoerbaar is.
Immers welk talent wil er nu in Nederland komen werken als deze vooraf al weet in no time te mogen vertrekken.
Waarbij ik me nog steeds even afvraag waarom er onder al die werkloze automatisering specialisten geen talent zou zitten.
Goedkoper personeel wordt hier met talent bedoeld.
@Ewout: dat noemen we de kenniseconomie. Maar ja, wat heb je aan kennis als je er niet creatief mee om kunt gaan?
Waar we naar toe moeten is een onderwijsvorm waarbij kinderen al vroeg in staat worden gesteld hun aangeboren talent en vaardigheden te ontwikkelen.
Daarnaast moeten we vervolgens natuurlijk wel iedereen gelijk belonen, want anders wordt het nog niks. Is utopie, ik weet het, maar zie wat er de afgelopen decennia is gebeurd: te veel mensen die opleidingen en beroepen kiezen waarvoor ze eigenlijk geen talent of aanleg hebben, maar waarmee wel veel geld valt te verdienen. Politiek Den Haag voorop.
@hk
Het kan nog erger. Een voorbeeldje uit slowakije. Mejuffrouw X doet veel voor een goed doel en volgt een studie waar ze niet zo goed in is.
De vrouw van de arts is goed bevriend met mejuffrouw X en met de examinatrice en we hebben mejuffrouw X nodig voor het goede doel. Even een telefoontje en ze komt zonder herexamen door haar mondeling . . .
Dit is inmiddels gewoonte in vele landen zoals slowakije, hoe het in nederland is op dit moment weet ik niet, 10 jaar geleden viel het nog mee.
De mejuffrouwen X krijgen dan later een mooie positie bij de overheid . . . . . .
Vergelijkbare verhalen over auto’s als kado voor de prof ken ik uit oostenrijk, tsjechie en zelfs uit duitsland maar die kan ik niet bevestigen. Het fenomeen is de laatste jaren toegenomen is mijn indruk.
@Hk
Ik ben een groot voorstander van lesmethoden die uit gaan van ‘meervoudige intelligentie’ waarbij ik wel de kanttekening wil maken dat het niet allemaal één groot feest moet zijn. Een beetje karkatervormende tegenslag en een paar ‘rotvakken’ zorgt er namelijk voor dat de creatievelingen ook doorzetters worden.
Helaas is ‘meervoudige intelligentie’ een probleem in de methodieken die – door rijk opgelegd – gevolgd moeten worden. Hersendode beleidsambtenaren hebben namelijk leerlingenvolgsysteem (LVS) bedacht waardoor scholen leerfabrieken zijn geworden. Hoe meet je eigenlijk innovatie?
In elk geval niet met een fraudeleus sterrensysteem voor gerobotiseerde ‘creatievelingen’ die van voren niet weten dat ze van achteren leven. Maar ja, hoe meer tegenslag…..
Kennismigranten is te vergelijken met het importeren van Gouda kaas. We kunnen het zelf het beste maken en zouden ons kapot moeten schamen als we het zouden moeten importeren.
Het bedrijfsleven wil voort en vind het korte termijn effect al lang goed zonder zich te beseffen dat het hele landschap op lange termijn laat eroderen. Het houdt de lonen laag en zorgt er voor dat nog minder mensen ICT willen gaan studeren. Totdat ook die kennismigranten de neus ophalen voor de goedkope banen hier. Zeker als ze door krijgen dat er veel meer lucratieve banen te vinden zijn in ons land.
Wat dat betreft zou ICT Nederland eens wat minder moeten klagen en meer constructief moeten werken om meer animo voor ICT in onze samenleving te verwerven.
En als ICTer zelf kan je ook je steentje bijdragen door bijvoorbeeld eens op een basisschool voor een groep uit te leggen waar je mee bezig bent.
Twee jaar geleden is een klant van mij begonnen om goede software ontwikkelaars te werven uit het buitenland. Die waren hoog opgeleid, relatief jong en hadden al wat ervaring achter de kiezen en waren goedkoop.
In de eerste instantie leek het een gouden greep. Kwaliteit van hun kennis was best goed, het waren leuke jongens en ze hadden verstand van hun vakgebied.
Nu twee jaar later zijn de ze allen weg en werken er NL ontwikkelaars (ook 50+).
Al zal elke situatie anders zijn afhankelijk van cultuur / volwassenheid van de organisatie / type uitdaging, maar dit zijn de zaken waar we tegenaan liepen:
1) Taal / Cultuur barrière: Iedereen moest ineens Engels spreken, schrijven et cetera. Op zich is dat een goed ding. Ik geloof zelfs dat Engels een eerste taal in NL zou moeten worden of in ieder geval met de paplepel moet worden ingegoten, maar nu dwaal ik af. Door de barrières was het enerzijds voor de jongens wat lastiger om naar collega’s toe te gaan en door te vragen als iets niet duidelijk was. Andersom was de communicatie ook niet ideaal. Gevolg was dat veel een eigen leven ging leiden.
2) Doordat niet iedereen de taal toch in de finesses beheerst ontstond er gewoon keiharde miscommunicatie. Daarnaast werden doorlooptijden langer en moest soms klant wensen eerst (goed) vertaald worden naar requirements et cetera. Meetings duurder langer en waren vermoeiender.
3) Het waren jonge jongens ( < 25 jaar ) en ook nog vol ambities. Dus veel verzet met wat er al was en weinig bereidheid om verder te borduren op wat er was. Daarnaast was veel van wat aanwezig was niet in de juiste taal en dat hielp de zaak niet. 4) Een Italiaanse ontwikkelaar diende een klacht in bij de directie voor belediging. Na wat speurwerk kwam het hier op neer : Tijdens de lunch had de leidinggevende gezegd tegen de jongen dat alle code door iemand anders gereviewed moest worden, aka "four eyes principle". Dit werd opgevat als een publieke belediging omdat het suggereerde dat zijn code misschien niet goed was. 5) Doordat de jongens met nieuwste technieken aan de gang gingen ook ook nog wiskundig onderlegd waren met een voorliefde van complexe lambda expressions ontstond er een gat tussen wat er geschreven werd en wat de organisatie kon ondersteunen. Zo kan ik nog wel verder gaan. Waar het op neer komt is dat prijs een belangrijk criterium is voor de business, maar dat er heel veel zachte zaken bijkomen die voor onverwachte effecten kunnen zorgen. Laat initieel enthousiasme (Hey ze zijn echt goedkoop en ze kunnen nog veel ook!) niet leiden tot een radicale omslag. Niettemin geloof ik in kennis delen, samen werken, elkaars kracht gebruiken, maar ook niet de lange termijn uit het oog verliezen. Geniet met mate, zeg maar 🙂