Nederland wil zich aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor kennismigranten, onder meer op gebied van ict. Het kabinet gaat de toegang voor bijvoorbeeld talentvolle ontwikkelaars versoepelen en goedkoper maken. Hiertoe wordt volgend jaar een voorstel gedaan. Onder meer wordt gedacht aan versterking van het aanbod van internationale scholen. Dit jaar wordt een speciale gezant voor start-ups aangesteld om het Nederlandse profiel als een internationale plek voor jonge, innovatieve bedrijven beter te maken.
Dit kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in haar begroting aan. Initiatieven in het onderwijs worden aangemoedigd, zoals aandacht voor coderen en de ontwikkeling van apps in het voortgezet onderwijs. Ook een betere benutting van financieringsinstrumenten moet de komst van buitenlandse start-ups stimuleren.
Datagedreven innovaties
Verder wil het ministerie stimuleren dat wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis leesbaar worden. Met publiek geld gefinancierd onderzoek moet voor iedereen, overal ter wereld, toegankelijk zijn. Voor een snellere innovatie is belangrijk dat ook de toegang tot de onderliggende data wordt vergroot. Het kabinet geeft meer ruimte aan innovatief gebruik van data en komt in 2015 met concrete voorstellen. Wetgeving wordt aangepast zodat op verantwoorde wijze nieuwe datagedreven innovaties en verdienmodellen tot stand kunnen komen. Ook komen er meer faciliteiten voor het gebruik van open data. De regels voor intellectueel eigendom worden gemoderniseerd.
Op dit moment voert het kabinet de actieagenda ‘Smart Industry’ uit. Deze moet leiden tot nieuwe manieren van samenwerken en produceren in de Nederlandse (maak)industrie. Verder komt er een toekomstfonds voor (revolverende) financiering van innovatieve midden- en kleinbedrijven en onderzoek. De rendementen van het fonds komen opnieuw beschikbaar voor fundamenteel en toegepast onderzoek.
Uitgerekend de minister voor onderwijs waar de oorzaak van de teloorgang van het onderwijs en daarmee de dalende kenniskwaliteit te zoeken valt.
Waneer komt den Haag er nu eens achter dat wij hier in Nederland zat kennis hebben maar dat ons stelsel ervoor heeft gezorgt dat deze niet uitgedragen wordt.
De laatste jaren is men vooral op zoek naar jong, innovatief, technisch talent. Op zich al opmerkelijk aangezien jong en talent ook onervaren impliceert en innovatie in een beetje groot bedrijf in de praktijk al snel wordt afgeremd.
En dan techniek. Jetje zelf koos na haar vwo-b pakket toch maar voor politicologie en neem nou Ton Elias, de lamme die de blinden helpt. Hoeveel betas beslissen nu over ons als kamerlid ?
Reclame voor defensie, terwijl iedereen weet dat een hele generatie net wegbezuinigd is en je je als talentvol kannnonnevlees de hele dag rot verveelt, of ergens op een bermbom mag trappen. Of voor ict bij politie. Ja, daar zijn ze lekker innovatief bezig 😉
Nu doet de overheid een poging ict te stimuleren. Blijkbaar is het niet zo leuk.
.
De boodschap is duidelijk. Wil je wat bereiken, kies geen technische ict.
Bussemaker komt met maatregelen voor het openbaar maken van onderzoek dat gefinancierd is met publiek geld. Helaas is een soortgelijk initiatief in de UK in 2012 stukgelopen op bezwaren van uitgevers die paywalls hanteren als verdienmodel.
Andere initiatieven als de WBSO/RDA vereisen een stevige administratieve overhead in ruil voor wat schamele lastenverlichtingen waar een tech startup niet echt op zit te wachten en die alleen de opkomst van een nieuw soort makelaar (WBSO-makelaar) bevorderd.
Na jaren van sloop en ontmanteling van het voortgezet onderwijs door de PvdA (van Kemenade, Zunderdorp, Wallage, Netelenbos) middels idealistische maakbaarheidsconcepten als “middenschool” en “studiehuis”, denkt Bussemaker nu het gebrek aan beta’s op te lossen door het coderen en de ontwikkeling van apps aan te moedigen”.
Voor het ontwikkelen van een tech-sector is een lange termijn visie vereist die momenteel compleet lijkt te ontbreken. Misschien zou het een begin kunnen zijn als de minister van onderwijs zich gewoonweg minder gaat bemoeien met particuliere initiatieven en weer teruggaat naar haar primaire kerntaak, het faciliteren en bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs.
Nou Felix, wat een negatieve blik (scoort wel 5 sterren). Je begint al met te stellen dat jonge talenten in een grote onderneming innovatief bezig zouden kunnen zijn. Ik geloof dat iedereen beseft dat jong talent met name in start-ups aan de gang moet en buiten de gebaande kaders moet treden. De minister gaat dit stimuleren wat een goed initiatief is.
Juist wel technische ICT kiezen wil je deel uitmaken van de maakbaarheid van de digitale economie. Het initiatief van de minister sluit volgens mij goed aan op de vraag van ICT Nederland en zorgt ervoor dat we kiezen voor verbreding door het aantrekken van talent van buiten, aangezien ons eigen talent kiest voor niet ICT vakken.
Dat het initiatief van de minister te laat en onvoldoende is moet blijken, in ieder geval lijkt er weer iets positief te gebeuren.
Vroeger moest je eerst het vak leren en uitvoeren en dan kon je promoveren, misschien wel tot directeur.
Nu zie je dat blaaskaken zonder enige vorm van kennis meer kunnen verdienen dan de vakman met een schat aan ervaring die het klappen van de zweep kent. Promoveren vanuit het vak is er niet meer bij.
Dus wil iedereen blaaskaak worden.
Laten we nu eerst het systeem veranderen, dan kunnen we het talent dat hier geboren is eindelijk eens gaan benutten en hoeven we niet te importeren.
Gezien de salarisschalen bij de overheid voor vakmensen kan je maar een ding vaststellen, dat men zichzelf meer wil profileren als de grote leider met een visie op ict dan werkelijk iets aan het probleem doen.
Tevens stoor ik mij bijzonder aan de de aanpak van dit soort problemen want men denkt met een leuk filmpje en een reklame campagne meer jeugd voor beta te laten kiezen.
Typisch een Nederlands verschijnsel: heb je een probleem doe effe een campagne en dan stomverbaasd kijken dat het niet werkt(goh we hebben zo ons best gedaan).
Ik negatief, Willem ? Al die innovatiepraat bij computable gaat toch echt over grote bedrijven. DevOps, OTAP straten, spil in web, bruggenbouwer op snijvlakken :-P. Kleine bedrijven hebben geen tijd en geld voor die dure z.g. innovatie consultants. En jij stelt gewoon dat grote bedrijven zowiezo niet innovatief bezig kunnen zijn..
Te laat moet blijken ? het initiatief is blijkbaar om talent uit het buitenland te halen, hier kunnen en willen ze geen ict. Hoe “te laat” kun je zijn ?
Plan is dus een soort omgekeerde Melkertbaan. Niet de werknemer komt tekort voor de echte vacature, maar de overheid is niet in staat om de bevolking voor de vacature te scholen. Achteraf kunstmatig ingrijpen dan maar. Binnenkort de eerste ICT Mauros die weer terug moeten. Tranen met tuiten. Een voetbalkaartje gaat dat niet oplossen.
Gesubsidieerd “deel uitmaken van de maakbare digitale economie. Verbreding door aantrekken van talent van buiten”. Je zou je zelf een moeten horen 🙂
@ITman
Wat jij “aanpak” noemt, is het moderne “verdienmodel” van de publieke sector.
Een hoge ambtenaar identificeert een maatschappelijk probleem en regelt daar een budget voor. Er wordt een nieuwe organisatie opgetuigd (bij voorkeur vermomd als “kennisinstituut” in de semi-overheid) en er worden geschikte mensen gezocht om de zaak te managen (goed betaalde uitgerangeerde politici of bevriende managers uit de private en publieke sector die nog een bijbaan zoeken). Aangezien dit soort organisaties niet onderworpen is aan de krachten van de vrije markt of enige andere vorm van controle, kan er jarenlang zorgeloos geld worden getapt.
En daar gaan we weer. Terwijl de oudere ICT-er werkeloos thuis zit, gaan de deuren voor goedkope, jonge buitenlandse krachten weer wijd open. Uiteraard vallen deze kenniswerkers in een speciaal belastingregime zodat ze qua tarief tot de allergoedkoopste behoren.
Ik heb niets tegen concurrentie maar dan wel een gelijk speelveld.
Even voor iedereen: de belastingregime waar Willem het over heeft kan je bij de belastingdienst vinden onder het kopje 30% regeling hier de tekst:
Als u in Nederland komt werken, maakt u mogelijk extra kosten, de zogenoemde extraterritoriale kosten. Uw werkgever mag u een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor de extraterritoriale kosten die u maakt. Ook mag uw werkgever u 30% van uw loon, inclusief vergoeding, belastingvrij verstrekken. Deze regeling staat bekend als de 30%-regeling. Hiervoor is het niet nodig eventuele onkosten te bewijzen.