Uit de Troonrede en Miljoenennota blijkt dat het kabinet prioriteit geeft aan economische groei en groei van de werkgelegenheid. In de plannen zijn volgens branchevereniging Nederland ICT onvoldoende concrete maatregelen te noemen die een stimulans vormen voor de digitale economie. Dat moet anders en daarom roept Nederland ICT het kabinet op om te komen met een brede visie op de verdienkracht van de toekomst.
Economische groei is volgens Nederland ICT de laatste decennia voornamelijk tot stand gekomen door de inzet van ict. Juist op het gebied van de digitale economie liggen er volgens de branchevereniging grote kansen. ‘Nederland heeft vanwege de goede uitgangspositie de potentie uit te groeien tot de ‘digital delta’ van Europa’, zo laat Nederland ICT in een reactie weten. ‘Er is geen discussie dat inzet van ict en goede informatievoorziening leiden tot nieuwe groeikansen en nieuwe banen en inkomsten.’
Proeftuin voor innovatie
Volgens Nederland ICT worden de kansen nog onvoldoende benut. Nederland moet daarom internationaal de proeftuin voor innovatie worden. De uitgangspositie is volgens de branchevereniging goed, maar er moet meer samengewerkt worden om de snelheid waarmee nieuwe technologie, diensten en platformen worden toegepast in Nederland te verhogen. Pas dan kan Nederland zich volgens de organisatie onderscheiden van de rest van de wereld en economisch groeien door de toepassingen die hier het eerst zijn ontwikkeld wereldwijd te exporteren.
Terughoudendheid zorgt er volgens Nederland ICT voor dat kansen om te groeien en te besparen worden gemist en dat administratieve lasten onvoldoende worden teruggedrongen. Bestaande wet- en regelgeving moet worden heroverwogen om innovatie niet te remmen maar juist een kans te geven. Tegelijkertijd moet de haalbaarheid van ict-projecten meer aandacht krijgen en moet bij nieuw beleid een ict-effectrapportage worden uitgevoerd. Zo heeft Nederland ICT vorig jaar op Prinsjesdag gewaarschuwd voor de uitvoeringskant van de decentralisatieplannen van de overheid. De zorgen daarover zijn niet weggenomen. Ict-specialisten worden doorgaans veel te laat bij de planvorming en uitvoering betrokken. Het risico van problemen met ict-projecten is dan groot.
Gevoel van urgentie mist
Nederland ICT waarschuwt opnieuw dat de onvoldoende beschikbaarheid van de juiste hoogopgeleide ict-professionals een rem vormt op economische groei. Er is nog altijd onvoldoende gevoel van urgentie waar het gaat om de mismatch op de markt van ict-professionals. Ook het gebrek aan financieringsmogelijkheden zorgt er volgens de branchevereniging voor dat Nederland onvoldoende profiteert van de kansen die de digitale economie biedt.
Ik neen aan dat “waarschuwt opnieuw dat de beschikbaarheid van de juiste hoogopgeleide ict-professionals een rem vormt op economische groei” moet zijn “onvoldoende beschikbaarheid”. Waarmee ik het vervolgens eens ben. Als land zul je steeds meer “juiste hoogopgeleide ict-professionals” nodig hebben. Reden waarom ik denk dat er echt meer geïnvesteerd moet worden in goede scholing.
*zucht*
Goed idee om overheid te ‘downsizen’ maar dat is een belofte die ik al 20 jaar hoor. En ik wil dus geen spelbreker zijn maar cijfers laten wat anders zien, de digitale dienstenmaatschappij is nogal conjuctuur gevoelig. Goed idee om ICT-specialisten eerder bij planvorming te betrekken maar als eerste is dat een nogal matige specificatie en kijkend naar overheid zijn die specialisten dus behoorlijk dun gezaaid door alle uitbestedingen.
Ook in de digitale economie is er sprake van vraag en aanbod. Nederland ICT wil aan de ene kant de vraag stimuleren, maar constateert ook dat het aanbod niet matched met de vraag.
De vraag is dan waar je moet beginnen, het aanjagen van innovatie of zorgen dat je eerst het aanbod meer laat matchen op de markt. Het zorgen voor meer en beter aanbod is een topprioriteit. Om achterstanden in te lopen kan ook worden nagedacht over samenwerking binnen Europa waardoor kennis in combinatie met nieuwe technologie kan worden benut voor innovatie. Nederland ICT zou zelf moeten beginnen om kansen op een hoger Europees niveau te kanaliseren binnen Nederland en zelf meer initiatief moeten nemen voor het starten van proeftuinen in plaats van te wachten op initiatieven van de overheid. Sturing op ICT en Technologie onderwijs is wel een aandachtspunt van de overheid.
@Ad Gerrits Op korte termijn (lees 4 jaar) is het gemakkelijker om lui van elders te importeren. Onderwijs kost geld en nog veel erger, onderwijs kost moeite… waar ga je vandaag de dag immers nog gekwalificeerde docenten vinden terwijl de hele ict wereld wordt gedomineerd door certificatenjagers.
De enige manier om de overheid sucsesvol te downsizen is ten minste de helft van de Haagse kliek in een raket te stoppen en naar de Maan te schieten.
Ik ken maar 1 fenomeen dat altijd groeit en dat is kanker.
Wil je stabiliteit bereiken dan is consolidatie een betere keuze.
@pascal: op korte termijn misschien wel, maar slecht onderwijs betekent een slechte toekomst voor een land als Nederland. Gaat het om produceren op grote schaal dan ga je het immers steeds vaker afleggen. Met goed opgeleide mensen kun je nog wat betekenen straks. Dat van die raket vind ik trouwens wel een origineel maar ietwat rigoureus idee 😉
Beetje het idee van:
Als ze een politicus op de maan kunnen zetten, waarom niet allemaal?
Maar het verhaal is duidelijk. Ondanks de troonrede, de goede plannen mist het bedrijfsleven voldoende commitment om die mooie woorden ook waar te maken.
Kwalitatief goed onderwijs is iets waar we als hele samenleving naar horen te streven willen we die mooie woorden waarmaken.
En ook als het gaat om ICT en de overheid zijn er nog genoeg verbeterpunten waar ook wij aan kunnen werken.