Het kabinet gaat volgend jaar bekijken of in 2016 de Research en Development Aftrek (RDA), die is bedoeld om de innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen, kan worden samengevoegd met de reeds vele jaren bestaande fiscale regeling voor speur- en ontwikkelingswerk WBSO. Terwijl de RDA fiscaal voordeel oplevert voor niet-loonkosten en investeringen in verband met onderzoek en ontwikkeling, is de WBSO een loonkostensubsidie.
Samenvoeging tot één geïntegreerde regeling die wordt verrekend middels de loonheffing, biedt efficiencyvoordeel. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van het ministerie van Economische Zaken. Zoals het er nu naar uitziet, kan het percentage van de RDA volgend jaar worden gehandhaafd op 60 procent op basis van het voor 2015 geraamde gebruik. Dit komt overeen met een netto voordeel van 15 procent bij een tarief van de vennootschapsbelasting van 25 procent. Mocht de komende maanden blijken dat het gebruik ineens heel anders wordt, dan kan het percentage worden bijgesteld. Eind dit jaar wordt de knoop doorgehakt.
Na een forse stijging vijf jaar geleden blijft het aantal bedrijven dat een beroep doet op de WBSO vrij constant. Het aantal WBSO-gebruikers is vorig jaar met 1,9 procent gegroeid tot 22.640. Daarvan behoorde 97 procent tot het midden- en kleinbedrijf. Van het toegekende budget ging 72 procent naar het mkb. De WBSO ondersteunde 3,9 miljard euro van de loonuitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van bedrijven.
Zoals eerder aangekondigd wordt contractonderzoek door publieke kennisinstellingen uit de WBSO gehaald. Hierdoor komt er meer geld voor het zelfstandig speur- en ontwikkelingswerk door bedrijven.