Veel managers baseren hun beslissingen niet op beschikbare data, maar handelen liever op basis van intuïtie en ervaring van henzelf en anderen. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van PwC onder directeuren. Toch zijn er ook voldoende managers die wel de toegevoegde waarde van big data zien.
30 procent vertrouwde op zijn intuïtie bij hun laatste grote beslissing. 28 procent vertrouwde op de intuïtie of ervaring van een ander. Slechts 30 procent van de managers gaf aan dat hiervoor gebruik werd gemaakt van big data en nog 9 procent baseert beslissingen op financiële indicatoren.
Bijna de helft (46 procent) van de managers meent dat een keuze op basis van big data nadelige gevolgen bleek te hebben voor hun bedrijf. Dit komt volgens hen voornamelijk doordat de kwaliteit, nauwkeurigheid en volledigheid van de data te wensen overlaat.
Toch is er ook een groot deel van de managers die wel de toegevoegde waarde van big data ziet. Bovendien, zo staat in het PwC-rapport, is het niet het één of het ander. Big data en intuïtie kunnen prima samengaan en het is dan ook aan het bedrijfsleven om deze twee samen te brengen.
Als Intuitie perfect zou zijn, dan zouden we altijd precies het juiste doen. We doen niet altijd het juiste, dus blijkbaar wijst intuitie ons niet altijd de juiste weg. Vaak is wat we zouden moeten doen juist tegenovergesteld van wat we intuitief denken te moeten doen.
Om de intuitive beter te voeden hebben we lang niet altijd ‘big data’ nodig. Lees Douglas W. Hubbard: “How to Measure Anything: Finding the Value of Intangibles in Business”, waarin hij uitlegt hoe je met weinig metingen al veel betere beslissingen kunt voeden. Een van de hoofdstukken heet: “I mean ANYTHING”.
Het onderzoek zou pas echt interessant zijn als er ook uit was gekomen wie ‘betere’ beslissingen heeft genomen en waarom.
Op basis van data kun je geen beslissingen nemen, op basis van informatie kan dat wel. En dat is één van de problemen van de hype rondom big data, big data levert maar zelden informatie op. Dus hoe kun je dan van het management verwachten dat ze bij het maken van een beslissing, vertrouwen op big data?
9 van de 10 IT projecten mislukken, dat zal met big data projecten echt niet anders zijn. Maar desondanks toch maar vertrouwen op de gegevens die uit een big data project komen? Beetje risicovol om zomaar het voortbestaan van je bedrijf op het spel te zetten. En dat alleen maar omdat er weer een hype voorbij komt… Laat een big data project eerst maar eens bewijzen dat het in staat is om op basis van historische data minstens dezelfde resultaten te behalen als dat er zijn behaald met beslissingen zijn gebaseerd op intuïtie.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En dat is met big data echt niet anders.
To good to be true….
Inuïtie, instinct of een gezonde dosis scepsis zijn vaak een betere raadgever dan uitkomsten uit grote en oncontroleerbare datasets. Nu meen ik op congres van OVUM ook al zoiets gehoord te hebben, Big Data moet geen abstracte wetenschap worden maar echte business vragen beantwoorden. Het moet dus helpen om de operationele efficiency te verbeteren, risico’s te mitigeren en zorgen voor een ‘holistic customer view’ om even in herhaling te vallen. Kortom, mag ik het gewoon BI noemen?
In intuïtie zit flink wat bias verstopt: ingebeelde correlatie (toevallige treffers), illusie van controle (beïnvloeden van puur toevallige gebeurtenissen), illusie van de reeks (regressi naar een gemiddelde), beschikbaarheidsheuristiek (wat in het geheugen beschikbaar is), interne / externe attibutie (goede uitkomsten door ons handelen / slechte uitkomsten door omgevingsfactoren) ….In datamining zitten gevaren van betekenisloze correlaties. Er bestaan wiskundige modellen uitkomsten te verfijnen en (nul-)hypotheses te toetsen. Maar toch!
Uiteindelijk dienen beslissing fact based met gezond verstand te worden genomen. Waarbij een manager zich bewust is van een mogelijke bias. Niet het één of het ander, maar beide!
@Ferdinand, ja Intuitie is zeker biassed.
Echter er zijn statistieken en er zijn andere leugens.
Feit is dat echt sucsesvolle ondernemers zelden op basis van wat bijeen geraapte data beslissen.
Sommige mensen hebben het gewoon anderen weer niet. dat kun je niet leren.
Dat geld net zo goed voor ‘getalenteerde’ ITers (om ook maar eens een buzzword te gebruiken)
Get used to it !
Big Data gaat over algoritmen, dat is minder BI als KI. Het verbinden van gedragingen aan profielen opgebouwd uit enorme hoeveelheden data die op zich irrelevant zijn is een wetenschap op zich.
Inmiddels bestaan er zogenaamde zelflerende systemen die met Big data een duidelijk positive invloed op de bedrijfsresultaten hebben.
Beetje vreemd onderzoek, ik geloof zeker dat intuitie (gevoed door kennis en ervaring) een belangrijke rol speelt bij het nemen van beslissingen maar ik geloof nooit dat informatie (data) daarin geen rol speelt. Je wordt gevoed door gegevens die nodig zijn om het beeld te vormen. Dat het misschien niet doorslaggevend is dat kan maar een rol speelt het. Het lijkt me dat de term big data vooral voor verwarring gezorgd heeft in het onderzoek.