Hoewel it-professionals informatiehoeveelheden in hoog tempo zien toenemen en zoeken naar oplossingen om al deze gegevens te verwerken en op te slaan, is lang niet iedere it-professional ervan overtuigd dat de cloud de juiste oplossing hiervoor is. Dit blijkt uit onderzoek van de informatiebeheerder Iron Mountain. 46 procent van de it-professionals ziet liever dat informatie op interne servers wordt opgeslagen, dan op externe servers of in de cloud. Voor het onderzoek ondervroeg Iron Mountain senior it-professionals uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Iets meer dan een derde (37 procent) van de respondenten gebruikt de cloud als onderdeel van een gecombineerde off- en online opslagmethode, bijvoorbeeld een combinatie van tape-, schijf- en cloudopslag. Daarnaast is nog eens 8 procent van plan in de komende twaalf tot 24 maanden cloudoplossingen voor opslag te introduceren. Stijgende datavolumes en een toenemend vertrouwen in de veiligheid en de voordelen van de cloud zijn de belangrijkste beweegredenen achter deze trend. Echter geldt dit niet voor alle sectoren. Zo blijven de gezondheidszorg, maakindustrie en financiële dienstverlening voorzichtig met het toepassen van cloudoplossingen.
Data-inbreuk
Een Nederlandse financiële dienstverlener met zo’n honderd werknemers is stellig in zijn beleid om de gegevens op locale servers te houden, om waardevolle informatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen. ‘Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven.’
Het kan ook anders. Zo geeft een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan duizend werknemers aan dat het niet haalbaar is informatie waar veel mee wordt gewerkt regelmatig via een ‘oude of langzaam reagerende server te openen’. Het werk van medewerkers zal hierdoor alleen maar worden belemmerd en dus ook het bedrijfsproces. Het bedrijf gebruikt daarom nu een private cloud om gegevens op te slaan.
Toenemende veiligheidsrisico’s
‘Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-office-activiteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang’, zegt Benelux-directeur Jeroen Strik van Iron Mountain. ‘De it-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico’s en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar.’
Storage Expo
Ook geïnteresseerd in cloudstorage? Kom dan op 29 en 30 oktober 2014 gratis naar de Storage Expo in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar http://www.storage-expo.nl.
Jan, stel ik heb het over zoeken op het internet en neem daar als voorbeeld Google, dan is dat toch niet gek? Naast Google heb je Bing welke al een stuk minder is voor NL zoeken en er zijn wat randzaken.
Welnu, als je over cloud computing praat heb je daar ook twee aanbieders die met kop en schouders boven de rest uitsteken voor generieke zaken. Momenteel zijn er storage wars en wordt er gewoon gegokt, want managed storage van 1TB per user kan niet voor deze krankzinnige prijzen.
Daarnaast als we strak de definitie van NIST hanteren zijn er domweg niet veel cloud computing aanbieders.
Nu zijn er overigens ook veel hosting partijen die een *prima* propositie hebben en hele goede prijs prestatie verhouding, maar het is geen cloud computing. Niet snel elastisch schalen en dus ook kunnen profiteren van snel krimpen.
Maar goed, we hadden het over storage en overigens is deze wel transparant zonder addertjes onder het gras, dus geen vanaf prijs. Je kunt de storage gebruiken zonder de “kermis” er verder bij te betrekken en waarop je dus AD rechten kunt afdwingen. Dat geldt ook voor Google Apps Ultimate, en ook als je Dropbox for teams gebruikt.
Kortom, het zal steeds lastiger worden om storage te verkopen en de cloud propositie wordt steeds sterker.
Ik snap wel dat sommige mensen moe worden van mijn relaas, maar dat maakt het niet minder waar/krachtig.
En overigens vond ik mijn verhaal wel genuanceerd. Ik vertelde er ook wat nadelen bij en het is niet alleen maar hosanna.
@Henri
wanneer je alleen Google en Bing noemt mis je het een en ander zoals Yahoo, ixquick, DuckDuckGo, Yandex en Swisscows.
De NIST-definitie is inderdaad goed, dan kunnen zich heel wat minder bedrijven “cloudleverancier” noemen, echter worden dit soort definities in de marketing-wereld niet gebruikt.
Ik wordt niet moe van je relaas maar gevoed door Ewouts opmerkingen raken jullie beiden in een soort endless loop.
Beiden of geen van beiden hebben gelijk, de toepassing van cloud-whatever of niet, wordt gekozen op basis van het probleem wat je wilt oplossen.
Zo is het soms beter een PC zelf te bouwen, als een kant-en-klaar doos te kopen, het hangt af van het probleem dat je wilt oplossen. Ewout moemt mij dan een idioot omdat hij niet weet waarom die keuze gemaakt is en het ook niet vraagt.
@Jan
Ik weet niet welke maatschappelijke vooroordelen je tussen de regels doorleest maar ik stelde min of meer enkel dat je eerst naar HET probleem moet kijken en dan DE oplossing erbij zoeken. Dat cloud storage daar soms bij past heb ik nimmer ontkent, stel alleen maar dat het niet goedkoper, veiliger of flexibeler is als je meer wilt dan het dumpen van je data.
Die stelling lijkt me dus eerder bevestigd dan ontkracht door zowel je eerdere reactie als die van Henri. Weet alleen niet wat Henri bedoeld met krimpen in zijn laatste reactie als het om opslag gaat, gooit hij de bedrijfsdata weg ofzo?
Als je het dan toch over maatschappelijke vooroordelen wilt hebben is het misschien goed om de tip te volgen die ik gaf aangaande curatoren. Een probleem dat ook NIST onderkent als ik hun rapport een beetje begrijp:
http://csrc.nist.gov/publications/drafts/nistir-8006/draft_nistir_8006.pdf
@Ewout
3 citaten;
“culturele antropologen – of andere pretstudie”
“valse profeten die bonnetjes en tapverslagen van de eigen partijleden kwijt zijn”
“in tegenstelling tot die narcistische databank doctor wil ik”
dat interpreteer ik als vooroordelen,
“Krimpen” in de “elastic cloud” betekent minder resources gebruiken en betalen. Voor bepaalde database bewerkingen worden grote hoeveelheden redundante data aangelegd die mogen ook weer weg, simpel voorbeeld caching.
Wat curatoren betreft die lopen altijd achter de ontwikkelingen aan en zoals ik al zei deze techniek is relatief jong. Dat je daaraan moet denken is natuurlijk waar.
Ik voel me weer vereerd met de referenties naar één van mijn eerdere artikelen.
Maar inderdaad zit daar wel de crux.
De ene opslag is de andere niet. Over hoeveel data heb je het, hoe vaak wil je het benaderen en wat voor performance getallen wens je daarbij als eindgebruiker.
Kijk eerst (zoals Ewout al aangeeft in zijn laatste reactie) naar wat je probleem is, en zoek daar een passende oplossing bij.
@Jan
Aha….nu snap ik je. Je valt over maatschappelijke probleem van argumentum ad populum, de populistische drogredenering dat IT-ers autistische ‘Nee-zeggers’ zijn. Lees titel, kijk naar tendentieuze boodschap en reacties – inclusief die van jezelf – en ik denk dat je abuis bent voor zowel argumentatie aangaande weggooien van de data als je verwijten naar curatoren.
Dat een Oostenrijker mij vooroordelen gaat verwijten is nogal hilarisch, dat is zoiets als een Brusselse bureaucraat die zich laat informeren door lobbyist. Dat een curator achter de feiten aanloopt heeft namelijk niets te maken met de technologische vooruitgang maar de administratieve achteruitgang welke voor alle fictieve geldstromen zorgt. Dat nu pas de waarde van alle informatie in de back-office erkent wordt – zie mijn reactie aangaande facturatie – doet vermoeden dat wel over maar niet met mensen gesproken is.
Als ik kijk naar al jaren durende verwijten dat de ICT-ers niet kunnen communiceren dan is wederzijdse beschuldiging dat cultureel antropologen mens en maatschappij alleen maar uit een boekje kennen nog maar een kleinigheidje. Hele verhaal van cloud storage is dan ook allesbehalve nieuw. Het is zoiets als Sharepoint, poging van Microsoft om van file- naar objectgeoriënteerde opslag te gaan. Een technologie die al langer bestaat dan Windows 95 maar waarvan nadeel is dat portabiliteit van je data veel kleiner is, zie wat dat betreft de lessen met Nirvanix.
Best grappig dat ik drie cijfers achter de komma moet bewijzen wat allemaal al bewezen is maar waar gewoon niet naar geluisterd wordt. Discussies met Henri lijken soms inderdaad op Fawlty Towers – don’t mention the (storage) war – als het om onze verschillende inzichten aangaande opslag gaat. Als ik tussen de regels van zijn reactie doorlees lijkt hij echter toch schoorvoetend toe te geven dat er wat schaduwzijden zitten aan cloud storage. Niet geheel toevallig is dat grijze vlak in figuur 3 dan ook mijn interesse gebied welke om capaciteitsmanagement, compliance, service levels en kosten gaat.
http://snia.org/sites/default/files/CDMI%20v1.0.2.pdf
Oja, betreffende narcistische databank doctor annex econoom en ICT fail expert gebruik ik niet zulke hoogdravende termen maar noem me zelf gewoon een enfant terrible. Hele probleem is namelijk kinderlijk eenvoudig terug te brengen naar een vraagstuk over economische- en technische veroudering.
Rest mij alleen nog de vraag wat je zelf gestudeerd hebt, krijg de indruk dat het ook een pretstudie was;-)
@ Pavake,
Performance is meer dan opslagcapaciteit alleen.
Je haalt zeer valide punten aan. Breng eerst de karakterstieken van de data die je mogelijk naar de Cloud brengt in kaart.
Denk hierbij aan:
1. Omvang
2. Verandergraad ( hoeveel procent verandert per min/uur/dag )
3. Performance behoeftes/garanties (IOPS)
4. Latency
5. Eisen inzake schaalbaarheid
6. Beschikbaarheid (RPO/RTO)
7. Blocksize
Pas als hier enig inzicht in is kan je de juiste keuzes maken en ook een eerlijk vergelijk maken.
@ Henri,
Goed om terug te lezen dat je aangeeft dat er flink gebluft wordt op het gebied van Cloud Storage. Ik heb nog weinig echte providers gezien waarbij ik kan aangeven dat ik 6000 iops, met een r/w verhouding van 60/40 kan afnemen. En als er al een io garantie wordt afgegeven dan wordt er geen rekening gehouden met de omvang van de blocksize, het storageprotocol of bij auto tiering oplossing met de dataskew.
Nu moet ik wel een eerlijk vergelijk maken want bovenstaand zijn zaken waar je rekening mee moet houden bij een high performance/enterprise omgeving. Bij het plaatsen van minder performance eisende data ( archief bijvoorbeeld ) is dit natuurlijk allemaal minder spannend.
Ik zie het daarom nog vaak als een appels met peren vergelijk. Waarin (verborgen)kosten voor bandbreedte, extra benodigde netwerk en security componenten vaak alles behalve transparant zijn en nog te vaak vergeten worden.
De enige manier om een eerlijk vergelijk te maken is het wel bekende consumentenbondoverzichtje op te stellen en puntgewijs de plussen en minnen af te wegen. Juist door de onduidelijkheid hebben veel nog last van ” Cloud watervrees”
@ Henri,
Nog een kleine toevoeging.
Ik ben het niet met je eens dat het moeilijker zal gaan worden om storage te verkopen.
Alleen zal de markt veranderen en zich verdelen in een tweetal smaken: Performance (Flash) en capaciteit ( Bulkstorage/Cloud ).
En in mijn optiek heb je het in al je replieken op Reza en Ewout over bulk cloudstorage. En ondanks dat SAAS oplossingen applicaties centraliseren zullen er altijd klantspecifieke applicaties blijven bestaan. BI omgevingen, VDI ( non taskworkers ), DB’s zijn hoe je het wendt of keert minder geschikt voor de Cloud dan bijvoorbeeld archief en KA data.
En ja de vraag naar traditionele storage systemen zal in de toekomst zeker afnemen. SDS zal een zeer belangrijke en grote rol in de toekomst gaan spelen. Software en hardware zullen los van elkaar gekoppeld worden. Tevens is het met SDS zeer makkelijk om het in de Cloud maar ook weer uit de Cloud te halen. Mits de SDS smaken elkaar kunnen praten. De storageleveranciers zoals we ze nu kennen zullen dus steeds meer softwareleveranciers worden.
Ik zie het alleen nog niet gebeuren dat alle storage naar de cloud zal gaan. Niet alle data past nu eenmaal even goed in de cloud. En niet iedereen wil om verschillende reden ( regelgeving/performance / kosten/verantwoordelijkheid ) met zijn data in de wolken lopen.
@Ruud
Flauwerd! Nu vertel je al die IT-professionals het geheim van de smid, de data karakteristieken die telkens weer de spelbreker zijn.
Nu jij geheimpjes verklapt wil ik toevoegen dat het storage protocol een heel verschil maakt in de performance. SLA van 3 seconden response voor 1000 gebruikers en FCoE / iSCSI oplossing over een datatrunk van 100 MB/sec gaat het niet worden. Meten is weten, gissen is missen zullen we dus maar zeggen…..
@Ewout
als je wilt dat mensen luisteren moet je daar zelf mee beginnen.
Overigens ben ik geen oostenrijker en is een medicijnstudie net zoveel pretstudie als psychologie of anthropologie.
Kan het zijn dat je ook vooroordelen hebt over oostenrijkers?
Weet je de grenzen zijn al meer als 20 jaar open maar die (een) muur zit nog in het hoofd van enkelen die alles wat meer als een paar km verder weg woont als vreemd betrachten.
Om op het punt terug te komen, er is geen oplossing “per definitie” en cloudstorage is een mogelijkheid die naast lokale opslag in overweging genomen moet worden om het probleem van de klant op te lossen.