Hoewel it-professionals informatiehoeveelheden in hoog tempo zien toenemen en zoeken naar oplossingen om al deze gegevens te verwerken en op te slaan, is lang niet iedere it-professional ervan overtuigd dat de cloud de juiste oplossing hiervoor is. Dit blijkt uit onderzoek van de informatiebeheerder Iron Mountain. 46 procent van de it-professionals ziet liever dat informatie op interne servers wordt opgeslagen, dan op externe servers of in de cloud. Voor het onderzoek ondervroeg Iron Mountain senior it-professionals uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Iets meer dan een derde (37 procent) van de respondenten gebruikt de cloud als onderdeel van een gecombineerde off- en online opslagmethode, bijvoorbeeld een combinatie van tape-, schijf- en cloudopslag. Daarnaast is nog eens 8 procent van plan in de komende twaalf tot 24 maanden cloudoplossingen voor opslag te introduceren. Stijgende datavolumes en een toenemend vertrouwen in de veiligheid en de voordelen van de cloud zijn de belangrijkste beweegredenen achter deze trend. Echter geldt dit niet voor alle sectoren. Zo blijven de gezondheidszorg, maakindustrie en financiële dienstverlening voorzichtig met het toepassen van cloudoplossingen.
Data-inbreuk
Een Nederlandse financiële dienstverlener met zo’n honderd werknemers is stellig in zijn beleid om de gegevens op locale servers te houden, om waardevolle informatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen. ‘Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven.’
Het kan ook anders. Zo geeft een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan duizend werknemers aan dat het niet haalbaar is informatie waar veel mee wordt gewerkt regelmatig via een ‘oude of langzaam reagerende server te openen’. Het werk van medewerkers zal hierdoor alleen maar worden belemmerd en dus ook het bedrijfsproces. Het bedrijf gebruikt daarom nu een private cloud om gegevens op te slaan.
Toenemende veiligheidsrisico’s
‘Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-office-activiteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang’, zegt Benelux-directeur Jeroen Strik van Iron Mountain. ‘De it-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico’s en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar.’
Storage Expo
Ook geïnteresseerd in cloudstorage? Kom dan op 29 en 30 oktober 2014 gratis naar de Storage Expo in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar http://www.storage-expo.nl.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/development/4799651/1277180/in-de-ict-bestaat-de-niet.html
Hmmm….. als dat twee representatieve voorbeelden zijn dan ben ik van mening dat de telco met 1000 medewerkers gewoon zijn zaakjes erg slecht heeft geregeld on premises. Dat maakt dus zeker nog geen argument voor een cloud als universeel geneesmiddel.
Zolang er geen oplossing is voor het Patriot Act probleem, is voor een serieus bedrijf een Cloud oplossing een onhaalbare kaart. Voor het bakkertje om de hoek prima maar dat is het dan ook ongeveer.
Als ik stoker was op een stoomtrein zou ik zeker niet overtuigd zijn van de voordelen van de elektrische trein……..
Cloudstorage is een techniek die jong is en nog groeit, inmiddels zijn er ook aanbieders die niet uit de USA stammen maar uit europa en zelfs nederland.
Zoals altijd bij goede oplossingen kun je klein beginnen met een werkende oplossing, die groeit dan vanzelf. Zo zou ik ook bij een groot bedrijf beginnen. Als ICTer hoef je daar geen angst voor te hebben, iemand moet regelen dat de data gesynchroniseerd wordt, backups niet vergeten worden en herstellen van data mogelijk is en getest is. Dat verandert niet met cloudstorage.
Feit:
Cloudstorage is NIET goedkoper
Cloudstorage is NIET veiliger
Cloudstorage is NIET flexibeler.
Besparing op medium wordt driedubbel uitgegeven aan zowel beveiliging als netwerk. Er zitten namelijk wat verborgen kosten aan dit soort oplossingen, ook bij de private cloud oplossingen als je mobiliteit toevoegd en laten we dit gemakshalve ‘Shadow IT’ noemen. Dat de telco sector vol zit met cowboys bleek wel toen bij brand zowel de database als back-up verloren gingen. En dat telkens goedkoop toch duurkoop is bleek ook bij Exacthost zodat we veiliger dus ook door kunnen strepen. En als blootfoto’s gelekt zijn vanuit de iCoud dan is het niet ondenkbaar dat er nog meer verkregen is. Ja, ja ik ben mister ‘edge’ case maar ik spreek dan ook hele andere it-professionals.
“…it-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap…”
Dat klinkt alsof respondenten culturele antropologen – of andere pretstudie – zijn die in alles een Zionistisch complot zien. Als 40% van alle facturatie fout is, te laat of niet verzonden dan kun je volgens mij niet stellen dat je een beter bedrijfsproces hebt. Als je per dag een half miljoen verliest op je productie proces omdat je bezuinigd hebt op je storage ben je niet slim bezig. En dat is nog maar een kleine opsomming van de dagelijkse praktijk die ik tegen kom want uiteindelijk is informatiemanagement meer dan een disk.
Euh… Big Data ging toch niet om abstracte wetenschap van ‘vlees-eters zijn hufters’ maar om het verbeteren van de operationale performance?
Kortom, er zitten nog wat haken en ogen aan cloud en stoommachines in de kelder zijn zo gek nog niet meneer de FYRA consultant. Die elektrische treinen rijden dus niet als er geen bovenleiding is en worden gewoon afgekeurd als ze ondeugdelijk zijn. Voor wie het gemist heeft, centralisatie van bedrijfsdata ging namelijk altijd om de governance.
En vergeet de Patriot Act, de valse profeten die bonnetjes en tapverslagen van de eigen partijleden kwijt zijn maar weigeren om uitvoering te geven aan het wissen van telecom gegevens zijn veel gevaarlijker. Ander vergeten punt dat ik in opinie ‘WA-verzekering in de cloud’ ter sprake bracht is het Nebula arrest wat stelt dat alleen het medium een juridische status heeft. Niet alleen IT-ers hebben namelijk nog bedenkingen bij cloudstorage, de curators maken zich ook zorgen.
Als ik lees dat miljoenennota (x1000) weer eens vroegtijdig gelekt is dan vraag ik me af hoe integer (niet verwarren met geheel getal in informatica) opportunistische bestuurders allemaal zijn. Grappige is dat je lokale wetgeving wel aan kunt passen maar uiteindelijk ingehaald wordt door Europese bepalingen als je de governance uitbesteed. Misschien moet directeur BeNeLux eens gaan praten met zijn collega in Duitsland, zou weleens pijnlijk kunnen worden als ik kijk naar de historie van Iron Mountain;-)
Pfft… het is een lange reactie geworden maar als ik overweeg dat attributen van file-, block- en objectstorage misschien geen exacte maar toch zeker een ‘educated’ inzicht geven dan krommen mijn tenen zich. Zou bijna een Veldwijkje willen doen, maar in tegenstelling tot die narcistische databank doctor wil ik niemand in problemen brengen. Want hoeveel blootfoto’s staan er op op al die schijven, hoeveel non-business data wordt elke dag veilig gesteld?
Dag Ewout,
Heb je iets van onderbouwing van wat je als feit aanmerkt? En kun je definiëren wat Veiliger en Flexibeler betekent?
Cloud is hier synoniem voor internet, in feite gaat het over opslaan van data over of op het internet.
De meeste dingen die je via het internet kan doen, kun je ook lokaal realiseren, dus dat cloud data opslag flexibeler is, daar kun je inderdaad wel een boom over opzetten.
Wat betreft veiliger dan kun je inderdaad mogelijk lokaal data veiliger bewaren al denk ik dat veel bedrijven dat zelf niet beter kunnen dan bepaalde cloud diensten. Diensten over het internet kunnen namelijk nooit 100% garanderen dat er geen overheid is die toegang heeft tot die data, als je dat ook als aspect van veiligheid meeneemt.
Maar Cloud STORAGE niet goedkoper? Daar ben ik dan wel benieuwd naar. De eerste vraag is dan: Niet goedkoper dan wat? En dat geldt ook voor de overige twee feiten opsommingen.
Hier een paar feitjes :
OneDrive biedt 1 TB storage aan bij de goedkoopste abonnementen
Google Apps biedt *onbeperkt* data opslag aan voor ultimate gebruikers (8 euro per maand)
Dropbox biedt 1 TB opslag aan voor zo’n 80 euro per jaar.
Okee, nu kun je stellen dat je een harde schijf van 2 TB voor 60 euro kunt kopen, maar die opslag is niet vergelijkbaar in wat je bij deze diensten krijgt en zelfs met die vergelijking is Google Apps Ultimate dus nog goedkoper 🙂
Ik zie in dit verband maar eigenlijk één echt bezwaar tegen cloud storage en dat zijn overheden die de privacy van organisaties niet erkennen en op slinkse wijze zich toegang verschaffen tot data die niet onder verdenking staat van misbruik. Dat is slecht, dat moet worden aangepakt, maar zelfs dan zie ik dat niet als het ultieme argument om dan maar niets met cloud (opslag) te doen, en op termijn zal IT over het internet gewoon de standaard zijn.
De diensten waar ik het vaak over heb worden steeds aantrekkelijker en daar valt nauwelijks tegen op te boksen om dit zelf te doen. Dan blijven de “private” datacenters over die ook gewoon hun propositie hebben al zal die niet heel veel afwijken dan wat de publieke diensten doen. IT zelf intern doen is in mijn ogen alleen voor de grote of niche bedrijven weggelegd. De rest zal hoe dan ook zijn IT via externe dienstverleners en datacenters doen.
Van de week kwam MS Azure met hun “on demand” database nieuwtjes. Veerkrachtige database met voorspelbare performance en vallend onder de 99.99% SLA tegen zeer competitieve prijzen. Een klein / middelgroot bedrijf kan zijn sql database nu echt voor een onmogelijke prijs in Azure plaatsen. Dit was voor een klant de trigger om nu echt te onderzoeken of verhuizen mogelijk is. Want uiteraard “nothing is ever easy” en je hebt natuurlijk te maken met latency en daarnaast kent de “online” variant ook wat beperkingen zoals het niet kunnen gebruiken van CLR functies.
@Kurt Dus kiezen voor opslag uit de ‘cloud’ is kiezen voor die sneltrein? Je kan als organisatie ook prima gebruik maken van sneltrein technologie en toch niet kiezen voor opslag uit de ‘cloud’.
@Henri
Ik vroeg me al af waar de ‘candyman’ bleef;-)
Antwoord op je vraag is ‘hidden cost’ want ik denk dat ik in mijn reactie al voldoende onderbouwing gegeven heb. De modulaire verkoop van diensten die ervoor zorgt dat achteraf de prijs uiteindelijk veel hoger uitkomt dan gezegd. Zeg maar zoiets als in de reisbranch waar ook gestunt wordt met een vanaf prijs….
En precies hetzelfde ’trap-door’ principe hanteer jij ook in je reactie, de vraag ging om storage en dus niet hele kermis van Microsoft. Zie wat dat betreft ook mijn opmerking in voorgaande reactie aangaande de migratie van provider A naar provider B.
@Ewout
het verbaast me tussen de regels zoveel sociaal maatschappelijke vooroordelen te lezen. Inhoudelijk denk ik dat (vrij naar PaVaKe) DE cloudstorage niet bestaat en dat er zeker goede en voordelige oplossingen mogelijk zijn, nu en in de toekomst mogelijk meer.
@Henri
Je reaktie op Ewout is voorspelbaar, niet geheel onterecht maar eensporig in de zin pro-cloud. Met (alweer) mooie reklame voor Google, Azure etc.
Langzaam wordt dit de snip en snap van de cloud-IT op computable.
“De cloud” (als die al bestaat) is niet heilig net zo min als de eigen server. Oplossingen moeten voor de voorliggende problemen gedefinieerd worden en daar is geen enkele wetmatigheid, iedere situatie is uniek, soms is cloudstorage de oplossing en soms niet.