Hoewel it-professionals informatiehoeveelheden in hoog tempo zien toenemen en zoeken naar oplossingen om al deze gegevens te verwerken en op te slaan, is lang niet iedere it-professional ervan overtuigd dat de cloud de juiste oplossing hiervoor is. Dit blijkt uit onderzoek van de informatiebeheerder Iron Mountain. 46 procent van de it-professionals ziet liever dat informatie op interne servers wordt opgeslagen, dan op externe servers of in de cloud. Voor het onderzoek ondervroeg Iron Mountain senior it-professionals uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Iets meer dan een derde (37 procent) van de respondenten gebruikt de cloud als onderdeel van een gecombineerde off- en online opslagmethode, bijvoorbeeld een combinatie van tape-, schijf- en cloudopslag. Daarnaast is nog eens 8 procent van plan in de komende twaalf tot 24 maanden cloudoplossingen voor opslag te introduceren. Stijgende datavolumes en een toenemend vertrouwen in de veiligheid en de voordelen van de cloud zijn de belangrijkste beweegredenen achter deze trend. Echter geldt dit niet voor alle sectoren. Zo blijven de gezondheidszorg, maakindustrie en financiële dienstverlening voorzichtig met het toepassen van cloudoplossingen.
Data-inbreuk
Een Nederlandse financiële dienstverlener met zo’n honderd werknemers is stellig in zijn beleid om de gegevens op locale servers te houden, om waardevolle informatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen. ‘Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven.’
Het kan ook anders. Zo geeft een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan duizend werknemers aan dat het niet haalbaar is informatie waar veel mee wordt gewerkt regelmatig via een ‘oude of langzaam reagerende server te openen’. Het werk van medewerkers zal hierdoor alleen maar worden belemmerd en dus ook het bedrijfsproces. Het bedrijf gebruikt daarom nu een private cloud om gegevens op te slaan.
Toenemende veiligheidsrisico’s
‘Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-office-activiteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang’, zegt Benelux-directeur Jeroen Strik van Iron Mountain. ‘De it-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico’s en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar.’
Storage Expo
Ook geïnteresseerd in cloudstorage? Kom dan op 29 en 30 oktober 2014 gratis naar de Storage Expo in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar http://www.storage-expo.nl.
@Jan
Er was nooit een discussie omdat jij valt over irrelevante details zoals vermeende vooroordelen waardoor je een blinde vlek voor de boodschap krijgt. Ik had je een link gegeven naar NIST rapport genaamd Cloud Computing Forensic Science Challenges, zeg dus maar de uitdagingen waarover ik eerder schreef in opinie ‘WA-verzekering in de cloud’ aangaande probleem van ‘flitsdata’ waarmee niet alleen curatoren worstelen.
In laatste reactie wijs ik op de langzaam veranderde attitude aangaande data, lange tijd werd het bestaan ervan namelijk stelselmatig ontkent. En organisaties worden weliswaar steeds meer data gedreven maar als je niet weet welke data je in de cloud zet dan loop je een risico. Zeg maar zoiets als de telefoongegevens ongezien overdragen aan de NSA;-)
@ewout
het probleem hier is dat de boodschap 2-ledig is:
– inhoudelijk, je bent niet overtuigd van cloud opslag; prima inhoudelijk betoog zoals zo vaak
– niet inhoudelijk, je hebt altijd gelijk en de rest is irrelevant; in jouw wereld wellicht, of verklap ik nou weer een geheimpje ? 😉
DE boodschap bestaat niet.
@Felix
Aangezien ik me in discussie ‘Enfant terrible’ noem – drammiger dus – had ik al lang enige zelfreflectie gedaan. Het ‘doe een ander niet dat jij niet wilt dat jouw geschiedt’ mis ik namelijk als ik reaguurders horen zeuren over datagraaiende overheden terwijl ze in dezelfde zin zeggen dat alles in de cloud moet.
En om even de puntjes op de i te zetten, ik zie best wel mogelijkheden in cloud opslag maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden hebben echter een prijs waardoor ik de punten goedkoper, veiliger en flexibeler van de cloud betwist. En dat doe ik dus op basis van ‘lessons learned’ met verwijzing naar de rapporten – waar is de link naar het door auteur genoemde rapport?
Dat Amerikaanse providers een voorsprong hebben is alleen waar als we in Europa niet leren van de fouten, wet van de remmende voorsprong speelt namelijk heel sterk in de cloud. Het gaat me dus niet om het gelijk maar de kortzichtigheid in discussie, HET probleem…..
Ik haalde argumentum ad populum al aan in discussie, wel de lusten maar niet de lasten van IT. Of als het om de data gaat dus het ontlopen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. In mijn wereld zie ik dat de opslag als facility gezien wordt waarvan de kosten meestal dus niet ten laste komen van de gebruiker. Dat maakt hele discussie over de prijs van cloud opslag sowieso al behoorlijk troebel.
Enige revolutionaire aan cloud opslag is namelijk het kostenmodel, van niets kostend naar goedkoper lijkt me eerder een boekhoudkundige truc dan verbetering. Maar dat zijn maar mijn 2 cents want al mijn opinies en reacties zijn tenslotte onbetaald;-)
De mispercepties rondom de cloud nemen toe, als ik de reacties lees. De uitgangspunten die worden gehanteerd voor de cloud zijn in meerdere varianten neer te zetten:
De cloud is NIET duurder dan een eigen omgeving
De cloud is NIET onveiliger dan een eigen omgeving
De cloud is VELE malen meer schaalbaar dan een eigen omgeving
De cloud is HOGER beschikbaar in te regelen dan een eigen omgeving
Verder kan je ook stellen dat het onderhouden van een ketelhuis (datacenter met stroom, koeling, servers, opslag en netwerk) niet tot de core business van een gemiddelde onderneming behoort.
Verder lijkt het erop dat alle eigen omgevingen veilig, schaalbaar, performant, uitwijkbaar en op basis van operationeel excellence zijn ingericht. De praktijk is helaas weerbarstig en ik durf te stellen dat een eigen omgeving zeker niet beter is ingericht dan een cloud omgeving. Het voordeel van een cloudomgeving is dat de bouwblokken standaard zijn en je dus alleen van de houting van applicaties de omgeving hoeft te beheren.
Het is een kwestie van tijd. In de jaren negentig had iedere onderneming zijn eigen netwerk. De argumenten om toen niet naar een netwerkdienst vertonen sterke overeenkomsten om nu niet naar de cloud te gaan. 15 jaar later zien we dat bijna geen enkele onderneming meer een eigen netwerk heeft, over 10 jaar komt 60-80% van de informatie diensten uit de cloud.
Sorry mede vakgenoten, ik ook nog steeds niet.