Het zal menig Microsoft cloud-gebruiker waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar Microsoft heeft in zijn diensten portfolio, onlangs een nieuw product gelanceerd dat luistert naar de naam Delve. Gedurende de ontwikkeling stond dit product bekend als 'Oslo'.
Gebruikers met een Microsoft Office 365 Enterprise abonnement of gelijkwaardig hebben er een nieuwe (gratis) optie bij en dat is natuurlijk altijd leuk. Dit geheel in het kader van continue verbeteringen en uitbreidingen van het diensten portfolio, want de wereld staat nu eenmaal niet stil. Gebruikers in de cloud zijn inmiddels gewend en verwachten dan ook dat ze over de laatste technologie beschikken en deze kunnen inzetten voor hun dagelijkse werkzaamheden.
Wat is Delve eigenlijk? Tijdens de European Sharepoint Conference 2014 in Barcelona was de interesse voor Delve (toen nog bekend als Oslo) erg groot. Troels Walsted Hansen van Microsoft Noorwegen legde uitgebreid uit wat Oslo en achterliggende motor Office Graph inhoudt. Niet middels Powerpoint slides, maar echt in de praktijk, want Microsoft gebruikte het op dat moment al in het dagelijks werk. Om met Sharepoint te kunnen werken, moet je doorgaans eerst even, al dan niet automatisch, inloggen. Je bent dus binnen het systeem bekend. Verder worden verschillende zaken geanalyseerd en via een dashboard getoond. In dit dashboard worden relevante informatie en documenten getoond, die kunnen helpen in het dagelijks werk. Sharepoint is ook een krachtige search-oplossing, maar Delve gaat daarin nog een stap verder door verbanden te leggen en suggesties te doen die je mogelijk zelf niet had gevonden.
Natuurlijk ben je als Microsoft overtuigt van je eigen producten en zet je dit eerst in je eigen omgeving in. Na de gebruikelijke lessons learned en wat aanpassingen kunnen de diensten voor het grote publiek worden ingezet.
Nu blijkt dat er bij bedrijven zaken in Delve worden getoond aan derden, wat eigenlijk niet de bedoeling is. Hoewel er alleen zaken in Delve worden getoond, waarvoor je toegang hebt, kan het zo zijn dat de rechten niet in alle gevallen geheel correct zijn geconfigureerd of dat er per ongeluk documenten zijn gedeeld aan een grotere groep dan bedoeld.
Een extreem voorbeeld zou kunnen zijn dat je via deze weg wordt geïnformeerd over een aankomend ontslag. Natuurlijk is het zo dat je via Sharepoint-search deze informatie ook had gevonden, alleen deze weg is nog korter.
Ik vind Delve geweldig. Het vindt informatie en relevante collega’s voor je die je mogelijk zelf nooit had gevonden. Alleen waren niet alle bedrijven geheel op orde, waardoor er sommige voor hebben gekozen om Delve weer uit te zetten en dat is uiterst jammer. Een goede adoptie begint bij een juiste implementatie en als Microsoft het handiger had aangepakt was de slagingskans veel hoger geweest. Gelukkig zijn deze zaken goed oplosbaar door de juiste rechten te configureren. Zelf hoop ik dat Microsoft het de volgende keer iets handiger aanpakt door bijvoorbeeld eerst een preview te tonen van hetgeen Delve zou vinden. Dit helpt bij de implementatie van een dergelijke nieuwe technologie en de adoptie daarvan.
De Engelse taal heeft hier een mooi woord voor: Serendipity!