Na 25 jaar Internet-ontwikkeling staan we aan het begin van de volgende evolutie, namelijk het internet of things (IoT). Oftewel het aansluiten van allerlei apparaten, machines en sensoren op de digitale wereldwijde infrastructuur. Daardoor ontstaan voor it-resellers nieuwe businesskansen, zowel op het vlak van domotica als industriële automatisering.
Domotica is de chique naam voor huisautomatisering, gericht op verhoging van ons leefcomfort. Oftewel aan elkaar gekoppelde systemen voor audio/video, airconditioning en verwarming, verlichting en natuurlijk ook beveiliging. Omdat steeds meer van die systemen ip-gebaseerd zijn en eenvoudig via cloudservices op tablets of smartphones te managen, worden ze interessanter voor it-resellers. Dat blijkt ook wel uit Google’s domoticaplannen.
It-resellers die hun traditionele computer- en netwerkbusiness zien afnemen door toenemende concurrentie, doen er verstandig aan om ook eens naar slimme ip-camera’s te kijken. Dat zijn namelijk complete computers, met een eigen processor, opslagcapaciteit en audio-/videosensoren, die via software te beheren zijn. Producten die it-resellers gewend zijn te leveren en te ondersteunen op basis van hun ip-kennis en supportcapaciteit. Daarmee voorkom je tegelijkertijd dat klanten voor ip-camera’s naar een concurrent gaan, die daarna hun netwerk en computers wel mee kan nemen in de serviceverlening.
Smart Industry
Een ander terrein waar het IoT nieuwe kansen gaat creëren is de industriële automatisering. Vergelijkbaar met domotica een markt waar jarenlang ‘proprietary’ oplossingen zijn geleverd, waarvan er de komende jaren nog veel te vervangen zijn. Begin mei heeft Minister Kamp van Economische Zaken het rapport ‘Smart Industry, Dutch Industry fit for the future’, met een aanbevelingsbrief aan de Tweede Kamer gestuurd. Dit in navolging van het eerder geïnitieerde Duitse Industry 4.0 beleid.
Dat initiatief gaat ongetwijfeld veel ondernemers aan het denken zetten over hoe zij in de toekomst slimmer kunnen gaan produceren. Ook daar zijn ip-camera’s interessant, omdat ze 24/7-productieprocessen kunnen monitoren en automatischeeen alarm met liveopname kunnen doorgeven bij afwijkende gebeurtenissen. Die ip-camera’s zijn met de bekende netwerkkabels zowel aan te sluiten als te voeden en eenvoudig op afstand te beheren. Kortom, informeer eens bij klanten of zij voor hun gebouw- of productieautomatisering nog investeringsplannen hebben en voor je het weet scoor je interessante nieuwe business.
Henk, IoT is inderdaad een nieuw gebied waar de komende jaren nog heel veel gaat gebeuren, dat is absoluut zeker.
Waar echter vooral nu (nu de grote golf nog komen moet) goed over nagedacht moet worden is de beveiliging. Al die apparatuur die, zonder menselijk tussenkomst, informatie met elkaar uitwisselen en, nog belangrijker, elkaars gedrag beïnvloeden, zijn een levensgroot risico.
De beelden van de ip-camera’s zijn ook voor onverlaten interessant. En de communicatie tussen mijn huis en mijn auto is zeker spannend voor iemand die in wil breken als ik niet thuis ben.
Nu kunnen we nog een integrale security-laag bedenken en implementeren. Als straks alles met alles praat is het lastig, duur en risicovol op dat alsnog te doen (al is da wel hoe het meestal gaat, met kalveren en putten en zo).
De juridische aspekten van IP-kameras zijn heel interessant vooral met oog op het recht op eigen beeld en de privacy-wetgeving.
IoT gaat nog een mooie chaos opleveren!