De vraag naar ict-personeel neemt dit jaar stevig toe, blijkt uit een onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de ict-sector. De uitkeringsinstantie verwacht mogelijke tekorten wanneer geen aanvullende maatregelen worden genomen. Het aantal vacatures in de sector loopt naar verwachting op naar 34 duizend in 2014, een stijging van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.
De meeste baankansen ontstaan op hoger niveau en dan met name in de arbeidsmarktregio’s Groot-Amsterdam en Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuidoost-Brabant. Het gaat om functies als systeemanalist en informaticaspecialist. Daarnaast ontstaan nieuwe functies en beroepen door technologische ontwikkelingen als 3D-printing en big data. Het aandeel hoger opgeleiden dat in de ict-sector werkt is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde voor Nederland. Het mbo-segment in de sector neemt daarentegen steeds verder af.
Het aantal nieuw ontstane vacatures stijgt van 28 duizend in 2013 naar 34 duizend in 2014. De jaren daarna neemt het aantal vacatures naar verwachting verder toe tot 37 duizend. De ict-sector kent op dit moment een kwart miljoen werknemers. De afgelopen jaren is het aantal banen gestaag gegroeid. Het aandeel zelfstandigen dat werkzaam is in de ict-sector verdrievoudigde in de periode van 1998 tot 2010.
Sectorplan ICT
Het economische belang van de ict-sector zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen, zo verwacht UWV. Een van de uitdagingen waar de sector voor staat om door te kunnen groeien is het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel. Het sectorplan voor de ict, dat dit voorjaar is goedgekeurd door minister Asscher en waar 9,4 miljoen euro mee gemoeid is, voorziet in de opleiding en training van 2500 it-professionals.
‘De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ict-sector’, verduidelijkt UWV-onderzoeker Kees van Uitert. ‘Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van mensen. Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.’
Nieuwe werkgelegenheid
Veel niet-ict-functies vergen steeds vaker dat de werknemer voldoende kennis heeft van ict en ict-ontwikkelingen. Volgens het UWV-rapport ligt hier een groeimarkt waar de ict-sector op het gebied van dienstverlening adequaat op kan inspelen. Er ontstaan daarnaast binnen de ict nieuwe functies en beroepen die nieuwe werkgelegenheid opleveren. Deze functies hangen nauw samen met de technologische ontwikkelingen, zoals 3D-printing en big data.
Op BNR hoorde ik dat het UWV werkloze hoog-opgeleiden wil omscholen, voor hogere IT functies. Ik zie hier een mismatch ontstaan, want IT is tegenwoordig zo complex geworden (denk aan SOA architectuur, IT Goverance, Adaptive Case Management, Enterprise Architectuur om maar iets te noemen) dat het “even” omscholen niet echt een optie is.
Laatst nog meegemaakt, iemand met 3 maanden werkervaring die meteen aanschuift bij een cursus CISSP. Dat is compleet waanzin, kennis opdoen != werkervaring.
Laten ze nu eens exact verwoorden wat ze zoeken, welke richting, welke diploma’s wat en hoeveel ervaring en afstappen alleen te zoeken in de kleuterklassen van het voortgezet onderwijs naar kandidaten die een boekwerk aan certificeringen hebben en een bewezen trackrecord…
Kreeg vandaag als senior toch weer te horen, ondanks uw brede en jarenlange ervaring in de ICT kunnen wij helaas de match niet maken op de geboden vacature ( Projectmanager ) uit het groot aantal reacties hebben een kandidaat gevonden die beter aansluit (???) op de vacature en wensen u veel succes bij het vinden van een baan.
Dus wie een ervaren IT / ICT ‘er aan de beheerkant volgens ITIL nodig heeft ik ben er klaar voor…en hoor het graag.
Ik ben per direct beschikbaar! Bijna 35 jaar ervaring. Bereidheid tot bijscholing is absoluut aanwezig. Kom maar op met die baan!
Helaas lijkt de trend te zijn om zwaar overgekwalificeerde mensen in te zetten, mis je dan een certificaat, dan ben je bij voorbaat kansloos. Interessant genoeg ben je dus wel projectmanager met Prince2 Parcticioner, Scrum Master, IPMA en PMP, maar niet met 10+ jaar ervaring in het aansturen van (grote) projecten, teams en IT management ervaring.
Het lijken de jaren ’90 wel, toen werkloze doctorandi met een taalachtergrond omgeschoold werden tot C++ programmeur…
Sorry, maar: het begint met een B, en het eindigt op ullshit. De werkgelegenheid voor hoogopgeleiden ICT-ers neemt niet toe. De werkgelegenheid voor goedkope, jonge, matig opgeleide ICT-studentjes neemt toe. De ervaren, hoogopgeleide professionals van boven de 35 blijven nog steeds aan de kant staan, omdat ze inmiddels hoogopgeleide professionals in een bepaald vakgebied zijn, dat net wat minder modieus is. De gemiddelde werkgever heeft geen zin in bijscholing en opleiding van de betreffende professionals, dus die worden eruit getrapt. En daar heb je je probleem: tienduizenden werkloze ICT-professionals aan de ene kant, en “20% meer vacatures in de ICT-sector” aan de andere kant. Dat probleem zie je om een of andere reden nooit in management-functies ontstaan ….
Ik heb een leuke baan prima salaris dicht bij huis alles von feinsten.
Toch begin ik mij steeds meer af te vragen of ik nog wel wil werken in een vakgebied waar enkel nog kinderen zonder enige inhoudelijke vakkennis werkzaam zijn.
Ik ben het gewoon zat steeds weer moeten te conformeren aan gebrek aan kwaliteit omdat de F5 hengstende beroepsgenoot geen notie heeft van de meest basale zaken waar je toch ook als trendy developer dagelijks mee te maken krijgt.
Zal niet ik details treden, iedereen met een beetje meer kennis dan excel en word kan net zoveel voorbeelden opnoemen als ik kan.
Ik heb er gewoon zo de pest aan steeds weer opgehouden te worden omdat de ‘snelle jongens’ gewoon niet weten waar ze mee bezig zijn en dat het opleveren van bagger facto standaard is geworden.
Laat het UWV eens er voor zorgen dat goede ervaren ICTers niet op straat geschopt worden en laten wij zelf zorgen dat onze kennis niet door de eerste de beste scholier geevenaart word, en dat er een gedegen en aantoonbaar kwaliteits verschil merkbaar is.
Bestaan er nog beroepen waar kwaliteit wel leidend is ?
Ik wil graag omscholen hoor.. bepaald niet de eerste keer in mijn carierre.
Dat men werkloze hoog-opgeleiden even omschoold tot ICT-ers geeft aan dat het UWV geen notie heeft wat de verschillende beroepen en vakgebieden inhouden, toch geeft men adviezen….
Een werkende professional vraagt wat de werkgever wil en levert dat.
Een werkloze professional vraagt wat de markt wil en levert dat.
Wat de markt wil, dat lees je bij computable. Bigdatacloudagilehbo+ en wat bijv Remy in zijn reactie opsomt.
Ja helaas, boekje en examen bestellen kost beetje geld, boekje lezen en examen doen veel moeite.
@Felix Ha ha, zeer treffend. Ik zeg altijd, je hebt toch google? Dat is op een of andere manier niet overtuigend.
Mocht u op de bank zitten en heeft u de indruk dat u via sollicitaties niet zomaar verder komt. Het kan dan zin hebben om op eigen initiatief te gaan omscholen. Een paar boeken zijn zo gekocht en daarmee aan de slag in de praktijk. Vaak is het ook mogelijk om ergens een examen af te leggen zodat je dat gevraagde papiertje ook hebt. Of dat in de praktijk iets toevoegt laat ik in het midden.