Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakt sinds 2006 gebruik van een patiënten datamanagementsysteem (pdms). Om dit systeem te gebruiken en veilige informatiestromen via het netwerk te waarborgen, heeft het LUMC ook een krachtige serial-to-Ethernet-converter nodig om de patiënteninformatie die van de medische apparatuur afkomstig is te vertalen in tcp/ip-communicatie. De uitdaging was het communicatiesysteem op te waarderen ter verbetering van de patiëntenzorg.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een modern medisch kenniscentrum. De meer dan zevenduizend medewerkers van het LUMC wijden zich met passie aan het verbeteren van de patiëntenzorg door middel van wetenschappelijk onderzoek. Het LUMC legt zich toe op het verlenen van hoogwaardige klinische en uiterst gespecialiseerde zorg.
Sinds 2006 maakt het LUMC gebruik van een patiënten datamanagementsysteem (pdms). Dit systeem verzamelt alle patiënteninformatie van medische apparatuur, patiëntenmonitors en systemen voor het bewaken van het hartvolume tot (anesthesie-)ventilatoren en infusiepompen. Het slaat alle relevante data op in elektronische medische dossiers die proactieve patiëntenzorg mogelijk maken. Maar om dit systeem te gebruiken en veilige informatiestromen via het netwerk te waarborgen, heeft het LUMC ook een krachtige serial-to-Ethernet-converter nodig om de patiënteninformatie die van de medische apparatuur afkomstig is te vertalen in tcp/ip-communicatie.
Tijd voor vernieuwing
In 2006 had het LUMC al vijftig Lantronix EDS16 T-eenheden geïmplementeerd in de operatiekamer en vijftig Lantronix 32 inch EDS PR-eenheden op de intensive care-afdeling. Deze EDS-apparatuur was vanwege het ontwerp op dat moment de juiste keuze, maar omdat er steeds meer geavanceerde systemen hun weg vinden naar de ict-infrastructuur van het academische ziekenhuis, was het tijd voor het LUMC om zijn communicatiemogelijkheden op te waarderen.
In 2014 koos het LUMC voor Chipsoft als nieuw patiënt datamanagementsysteem (PDMS)-leverancier voor de operatiekamers en faciliteiten voor spoedeisende hulp. Als gevolg van deze keuze stapten deze afdelingen over op een speciaal communicatienetwerk genaamd Quarantine Net (Q-net). Q-net vraagt om 100Mb/s-verbindingen voor soepele communicatie met alle medische systemen. Omdat de EDS-producten van Lantronix die het LUMC gebruikte slechts ondersteuning boden voor verbindingssnelheden tot 10Mb/s, besloot het academische ziekenhuis op zoek te gaan naar een nieuwe, toekomstgerichte oplossing.
Aangezien het LUMC reeds bekend en tevreden was met de eerdere versies van de Lantronix EDS, was de beslissing om de laatste versie van de oplossing van Lantronix aan te schaffen snel gemaakt. Ditmaal viel de keuze van het ziekenhuis op de Lantronix EDS-MD 8, omdat het ontwerp hiervan speciaal is afgestemd op toepassingen in de medische sector. De EDS-MD biedt veilige toegang tot, en beheer van medische apparaten en verbindt deze met het netwerk, zodat de medische informatie van deze apparatuur kan worden aangeleverd aan het PDMS. De Lantronix EDS-MD biedt de mogelijkheid om tot acht seriële apparaten snel met het netwerk te verbinden, met gebruikmaking van ssh- of ssl-beveiliging. Een belangrijke functie van de Lantronix EDS-MD is de galvanische scheiding op alle poorten, die optimale veiligheid waarborgt voor alle verbonden apparatuur. De oplossing voorkomt aardingsproblemen en zorgt ervoor dat storingen beperkt blijven tot de poort waarop deze optreden, zodat ze geen negatieve uitwerking kunnen hebben op andere verbonden apparaten.
Veiligheid voorop
In tegenstelling tot de eerdere EDS-producten die het LUMC gebruikte, staat de nieuwe versie ook garant voor veiligheid vanuit medisch oogpunt. Het apparaat kan namelijk in de nabijheid van patiënten of in de operatiekamer en faciliteiten voor spoedeisende hulp worden opgesteld zonder de noodzaak om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het installeren van een veiligheidstransformator. De installatie van de nieuwe oplossing verliep snel en eenvoudig omdat alle pin-instellingen identiek waren aan die van de vorige oplossing.
De nieuwe Lantronix EDS-MD 8 stelt chirurgen en andere medische professionals in staat om patiëntengegevens zowel tijdens als na operaties op veilige wijze en in real time te bewaken. Lex Bothe, projectmanager instrumentele zaken bij het LUMC: ‘Artsen kunnen in de operatiekamer patiëntgegevens raadplegen op een groot scherm en direct en adequaat reageren in het geval van veranderingen in de conditie van de patiënt tijdens de operatie of behandeling.’
Patiënteninformatie wordt automatisch vanaf de uiteenlopende medische apparaten via het netwerk verzonden en verzameld binnen het centrale platform. De oplossing van Lantronix heeft bijgedragen aan een drastische verbetering van de kwaliteit van de documentatie in het pdms. Een belangrijke toegevoegde waarde van dit nieuwe systeem is dat er nu minder papierwerk is vereist, zodat het medisch personeel meer tijd overhoudt voor het verlenen van zorg aan patiënten.
Naast de operationele voordelen van de Lantronix EDS-MD is het LUMC ook te spreken over de samenwerking met, en nazorg door Lantronix en diens reseller Ttec. ‘Een product aanschaffen is niet zo moeilij; de nazorg is wat telt. Alle vragen die we over het product hebben, worden snel beantwoord. Samen met Lantronix verkennen en testen we nu de mogelijkheid om medische apparatuur naast het pdms ook te verbinden met een tweede systeem, dat we zullen gebruiken in onze nieuwe geboortekliniek, het kinderziekenhuis en de afdeling Neonatologie.’