De komende 24 maanden heeft 57 procent van de ict-beslissers een datacenterproject gepland staan dat gericht is op de toenemende support voor mobility en byod. 82 procent van de ict-beslissers is bezorgd over het omgaan met veranderingen in de vraag. Dat blijkt uit onderzoek van datacenterspeciailst Telindus (Belgacom) en cloud- en infrastructuurdienstverlener VCE (opgericht door EMC en Cisco) onder 115 Nederlandse ict-beslissers.
Ook projecten om de backup en disaster recovery te verbeteren (50 procent), servers te vernieuwen (50 procent), projecten voor toenemend gebruik van de private cloud (49 procent) en een upgrade van de storage-omgeving staan op de agenda.
De ict-beslissers is gevraagd om welke aspecten van het datacenter zij zich zorgen maken. De top vier van belangrijkste zorgen bestaat uit: ‘het omgaan met veranderingen in vraag’, ’tijd die nodig is om nieuwe systemen te implementeren of upgraden naar nieuwe technologie’, ‘verzekeren/bewijzen van compliance’ en ’tijd die nodig is voor het testen en toepassen van patches’.
Complexiteit neemt toe
Tonnie van Grinsven, account executive bij VCE: ‘Uit ons onderzoek en de trends in de markt blijkt duidelijk dat mobility de agenda in de boardroom blijft domineren. De verschillende aspecten van een mobility-strategie, zoals byod , mobiele apps, et cetera, zijn heel zichtbaar voor werknemers en klanten. (..) Het is onvermijdelijk dat de complexiteit van het beheer toeneemt door het groeiende aantal end user devices op de werkplek, maar complexiteit van de datacenterinfrastructuur is te voorkomen.’
Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: ‘Organisaties willen meegaan met de tijd en niet worden geremd door een ict-infrastructuur. De ict-afdeling moet snel kunnen reageren op vragen en om dat te kunnen doen, is een gestandaardiseerde omgeving key.’ De Haan stelt dat een dergelijke omgeving inzichtelijk is en ict-managers de mogelijkheid biedt om veel eenvoudiger en vooral sneller in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. ‘Bovendien houdt de organisatie de regie en hebben de gebruikers niet de behoefte om ict-middelen in te gaan zetten buiten de ict-afdeling om. Dat staat ook wel bekend als ‘schaduw it’ met alle ongecontroleerde gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid of compliancy.’
Ewout,
Uit je reactie maak ik op dat je geen ervaring met dit soort trajecten hebt. Of, het kan ook zijn dat je door je tunnelvisie niet de kern van mijn boodschap in de bovenstaande reacties kan/wilt inzien.
De informatie uit de eerste versie van deze inventarisatie wordt verder aangevuld met PvE (7 jaar bewaartijden bijvoorbeeld), huisregels en nog veel andere onderwerpen die specifiek voor de betreffende omgeving gelden. Dit maakt de in jouw termen “zeemeeuwen consultancy” een complete blauwdruk voor een byod traject.
Het is niet mijn ROI verhaaltje. De blauwdruk helpt de eigenaar van BC om een betere berekening/inschatting te maken van de uitkomst van de verwachte resultaten, de benodigdheden en investering. In dat kader komt de legacy en andere showstoppers binnen de huidige ict-omgeving naar boven om het beeld compleet te maken.
[…] Ook wel apart, eerdere investeringen van miljoenen versneld afschrijven om zo de apparaten van een paar honderd Euro die gebruikers aangeschaft hebben te kunnen faciliteren […]
Het spijt me Ewout, dit toont aan dat je weer met oogkleppen op naar dit verschijnsel en ook naar de aanpak hiervan kijkt. Als je weet welke zaken en processen je met mobile devices efficiënt, optimaal en effectief kunt maken dan roep je zoiets niet. Een BYOD traject betekent niet alleen het ondersteunen van apparaten van gebruikers maar ook het vergroten van mobility in je werkprocessen daar waarhet kan om efficiëntie te vergroten. Daar zijn gelukkig voldoende voorbeelden van.
Ik zou zeggen maak kennis met de aanpak en inhoud van de ‘zeemeeuwen consultancy’ voordat je daar als architect last van krijgt.
@Reza
Je reacties beginnen steeds meer te lijken op dat programma van Han Pekel waarin kinderen hun favoriete stripfiguur na mochten doen: “Miep, miep. Vrooooem!!!”
Of BYOD Roadrunner of road kill gaat worden moet de tijd uitwijzen maar ik zie op dit moment dus dezelfde dataconsolidatie die al eerder volgde toen bleek dat teveel vrijheid niet voor betere informatie zorgde.
Kom maar op met voorbeelden die bewijzen dat hiermee de efficiency van de bedrijfsvoering verbeterd want als ik de notities van Ovum congres teruglees of kijk naar de verhalen in de krant ben ik niet de enige die kritische kanttekening zet bij je uitspraken.
Mensen,
Ik wil helemaal geen BYOD. Laat mijn werkgever mij de tools geven die ik nodig heb. Laat mijn werkgever ervoor zorgen dat het getest is en werkt en blijft werken.
Thuis doe ik wel BYOD. Ik bouw mijn eigen desktop en server wel, en daar kan ik doen wat ik wil. En als het niet werkt…
… heb ik ook nog lol om uit te zoeken waarom.
Waarom BYOD nou zo leuk is heb ik nog nooit begrepen.