De komende 24 maanden heeft 57 procent van de ict-beslissers een datacenterproject gepland staan dat gericht is op de toenemende support voor mobility en byod. 82 procent van de ict-beslissers is bezorgd over het omgaan met veranderingen in de vraag. Dat blijkt uit onderzoek van datacenterspeciailst Telindus (Belgacom) en cloud- en infrastructuurdienstverlener VCE (opgericht door EMC en Cisco) onder 115 Nederlandse ict-beslissers.
Ook projecten om de backup en disaster recovery te verbeteren (50 procent), servers te vernieuwen (50 procent), projecten voor toenemend gebruik van de private cloud (49 procent) en een upgrade van de storage-omgeving staan op de agenda.
De ict-beslissers is gevraagd om welke aspecten van het datacenter zij zich zorgen maken. De top vier van belangrijkste zorgen bestaat uit: ‘het omgaan met veranderingen in vraag’, ’tijd die nodig is om nieuwe systemen te implementeren of upgraden naar nieuwe technologie’, ‘verzekeren/bewijzen van compliance’ en ’tijd die nodig is voor het testen en toepassen van patches’.
Complexiteit neemt toe
Tonnie van Grinsven, account executive bij VCE: ‘Uit ons onderzoek en de trends in de markt blijkt duidelijk dat mobility de agenda in de boardroom blijft domineren. De verschillende aspecten van een mobility-strategie, zoals byod , mobiele apps, et cetera, zijn heel zichtbaar voor werknemers en klanten. (..) Het is onvermijdelijk dat de complexiteit van het beheer toeneemt door het groeiende aantal end user devices op de werkplek, maar complexiteit van de datacenterinfrastructuur is te voorkomen.’
Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: ‘Organisaties willen meegaan met de tijd en niet worden geremd door een ict-infrastructuur. De ict-afdeling moet snel kunnen reageren op vragen en om dat te kunnen doen, is een gestandaardiseerde omgeving key.’ De Haan stelt dat een dergelijke omgeving inzichtelijk is en ict-managers de mogelijkheid biedt om veel eenvoudiger en vooral sneller in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. ‘Bovendien houdt de organisatie de regie en hebben de gebruikers niet de behoefte om ict-middelen in te gaan zetten buiten de ict-afdeling om. Dat staat ook wel bekend als ‘schaduw it’ met alle ongecontroleerde gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid of compliancy.’
“Opkomst BYOD legt druk op datacenter” beetje merkwaardig!
Voor BYOD heb je een laag met een aantal componenten nodig om je diensten via andere interface beschikbaar te stellen. Voorwaare hiervan is dat je infrastructuur, processen, applicaties en wat andere zaken dienen hier geschikt voor te zijn. Maar deze geschiktheid heb je altijd nodig ongeacht van de komst van BYOD!
Het huidige probleem rondom BYOD heeft niet veel te maken met datacenter maar wel met het gebrek aan vernieuwingstrajecten op het gebied van infrastructuur, applicaties, processen, kennis/opleidingen en nog wat andere zaken die in de afgelopen jaren (vanwege crisis) uit zijn gebleven.
Wat betreft applicaties en BYOD stond al een tijd geleden een artikel op deze site:
“byod vraagt om andere applicaties”
https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html
Ik zie in de praktijk dat het resultaat van een adviestraject voor de invoering van BYOD zal veel onzichtbare zaken voor de organisatie zichtbaar maken waardoor de kans op mislukking en desinvestering in dit traject heel snel zichtbaar gaan worden.
Volkomen eens met mijn voorganger. Ik kan me niet echt voorstellen dat de druk op datacenters kan toenemen omdat er uiteindelijk gebruik gemaakt zal worden van reeds bekende datastromen alleen nu met een grotere diversiteit aan apparaten.
Wat wel van belang is, dat zeker in het verlengde van de reactie van mijn voorganger, is de enorme druk en toenemende hiaten en outages die een steeds grotere rol zullen gaan spelen veroorzaakt door het hele byod verhaal.
Ook dat is geen nieuw gegeven aangezien ik daar sinds het begin van de byod hype al op aan het wijzen bent. Wanneer je namelijk denkt dat je heel snel iets zou moeten implementeren vanuit een oogpunt waar te weinig over is nagedacht…. wat krijg je dan? Juist, heel veel fouten en heel veel hoge rekeningen.
Heel voorspelbaar. Heeft verder weinig te maken met de druk op enig datacenter technisch bezien.
Natuurlijk heeft BYOD wel impact op het datacenter. Wanneer meer en meer mensen van buiten de bestaande infrastructuur het datacenter moeten benaderen om bij de data te komen zijn er een aantal zaken die beter/anders ingeregeld moeten worden rondom identificatie/authenticatie inbelcapaciteit (SSL of anders) – en schaalbaarheid. Natuurlijk kan je ook (voor een deel) gebruik gaan maken van virtuele capaciteit in de cloud via AWS of CVE (IAAS). Integratie van een virtuele ‘private cloud’ zal ook de nodige voorzieningen op datacenter niveau met zich meebrengen.
Richard,
Als je je omgeving remote beschikbaar stelt dan moet je infrastructuur en architectuur op een aantal punten geschikt gemaakt worden. Dus dat heeft niks met BYOD te maken. Let wel dat er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld byod, hnw en toegankelijkheid vanuit buiten.
Verder, het inzetten van cloud is ook een andere discussie met voor en zeker nadelen. Laten we sommige zaken gescheiden houden anders wordt het te wollig.
@Reza
1-ster voor je reacties en klagen bij redactie zal me worst zijn omdat je met eerdere reacties over dit onderwerp op de Storage Expo jezelf wat mij betreft gediskwalificeerd hebt aangezien je er niet eens bij was!
In reactie bij jouw opinie over BYOD legde ik trouwens al uit dat er een verschil zit tussen effectief en efficient, als je stelt dat infrastructuur op een aantal punten geschikt gemaakt moet worden dan vergeet je dat juist met BYOD de capaciteit zo moeilijk te plannen valt.
En BYOD zal voor meer ongestructureerde data zorgen, applicaties zijn enkel de ‘kijkdoos’ op informatie en wijzigen ondertussen om de 3 maanden. In ‘Help! De Dokter verzuipt’ maakte ik vergelijk met de dierbare familie momenten welke eerst op videobanden opgeslagen werden, toen op DVD en nu disk van mediacenter. Enig idee wie die migraties doet?
Hele probleem is grotendeel terug te brengen tot een economisch vraagstuk, wie betaald waarvoor. En voor wie denkt dat de cloud dit probleem oplost adviseer ik om secuur de voorwaarden van levering nog eens door te nemen.
Ewout,
Naar mijn mening zegt het aantal sterren niks over de kwaliteit van een reactie of artikel. Sterker nog wanneer iemand met vele aantal collega`s op deze site flink aanwezig is dan zou je moeten weten waar waarschijnlijk dat “hoge” aantal sterren vandaan komt.
Maar omdat je blijkbaar dit onderwerp belangrijk vind geef ik je reactie 5 sterren.
Terug naar je reactie, je zou eerst kunnen vragen wat ik bedoelde met ” de infrastructuur op een aantal punten geschikt maken” Misschien hadden we het over dezelfde punten en aanpak! Misschien ook niet maar je hoeft iig niet iemand zomaar en snel te diskwalificeren, dat geeft je meer credit.
Verder, […]BYOD zal voor meer ongestructureerde data zorgen[…] tja, als je je byod architectuur goed opgesteld hebt dan zou je eerder hier rekening mee gehouden moeten hebben en dit probleem hebben voorkomen. Raad pleeg een iemand die er kaas van heeft gegeten!
En……wat betreft mijn aanwezigheid op Storage Expo, ik doe mijn best om dit jaar er te zijn. Ik beloof niks omdat ik vind dat mijn klanten en het werk belangrijker zijn dan daar rondlopen 🙂
@Reza
Er zit een verschil tussen back-end (datacenter) waar het hier over gaat en de front-end (mobility) waar jij je mee bezig houdt maar uiteindelijk wel op elkaar aangesloten moeten worden. Uitdaging die momenteel ondervonden wordt is dat afwijkende datakarakteristieken ervoor zorgen dat componenten van de architectuur sneller verouderen dan ze economisch afgeschreven zijn.
Roepen over beleid is dus de gebruikelijke zeemeeuwen consultancy, net als zeggen dat je de architectuur op bepaalde componenten aan moet passen maar in het kader van het aloude capaciteitsmanagement (investeringen) de getallen niet kwantificeert. Idee dat IT alles moet kunnen maar niets mag kosten zorgt er dan voor dat er wel beleid is maar niemand zich daar aan houdt.
BYOD kun je namelijk generaliseren naar keuzen die de business maakt en de IT uiteindelijk moet beheren, vaak met ontoereikende middelen omdat de boekhouder dus de scepter zwaait.
Heren,
Leuke en leerzame discussie op het sterrenslag gedeelte na. Misschien moeten we Dick Passchier weer eens uit het stof halen om alles in rechte banen te leiden 😉
Weer even on topic: Ik ben wel heel benieuwd hoe je met de onvoorspelbaarheid van BYOD omgaat? Hoe vang je dit af op het gebied van capaciteitsmanagement. Hoe ga je om met de dynamiek? Ik vind dat Ewout daar wel een valide punt aanhaalt. Heeft iemand hier ervaring mee? Want ik deel wel de mening van de schrijver dat BYOD enige druk en uitdaging op het datacenter legt.
En heren misschien is de Storage Expo de gelegenheid om weer eens face to face de discussie te voeren en de vredespijp te kunnen roken. Mogelijk kunnen Ewout, Henri en Reza een paneltje vormen bij de Computable stand. Dit zou in mijn optiek een zeer interessante en leuke discussie opleveren. En waarbij nodig wil ik best optreden als moderator. Al ben ik bang dat het meer scheidsrechter spelen zal worden 😉
Nu maar hopen dat alle heren een gaatje in hun overvolle agenda kunnen vinden, en dit jaar ook echt daadwerkelijk aanwezig zullen zijn.
Ewout:
[…]Er zit een verschil tussen back-end (datacenter) waar het hier over gaat en de front-end (mobility) waar jij je mee bezig houdt[…]
Wie zegt dat ik me alleen met front-end bezig houd? Vul je dat voor me in?
Als ik het over architectuur heb dan heb ik het over back-end + front-end en nog wat andere zaken erom heen die gebaseerd zijn op een visie en beleid die eerder onderzocht, gecreëerd en geaccordeerd zijn.
De gebruikelijke zeemeeuwen consultancy lijkt me best handig en belangrijk voor het werk van een architect die met zijn tunnel visie en arrogantie denkt alles te weten en te mogen roepen. Dat geeft hem en zijn werk duidelijke kaders, iets wat veel voordelen gaat opleveren in dit traject.
De gebruikelijke zeemeeuwen consultancy kun je ook gebruiken voor de basis van je capaciteitsmanagement. Je weet heel goed dat door het hoge tempo van de ontwikkelingen binnen de ict wereld geen architectuur en investering langer dan 3 jaar bestendig is. De kunst is dat je je architectuur gebaseerd op een aantal “afspraken” (lees zeemeeuwen consultancy) flexibel opbouwt om enigszins je capaciteitsmanagement te kunnen uitvoeren.
De tijd dat we een oplossing konden bedenken voor de komende 5 tot 10 jaar is al lang voorbij. IT moet flexibel zijn en gebaseerd op dit feit kun je altijd de consequenties van je besluiten, investering en ook in jouw woorden de capaciteitsmanagement, van tevoren inschatten en opwegen tegen je ROI. Ik heb ooit op deze site gezegd dat we misschien beter richting een wegwerparchitectuur moeten gaan! Dat komt door enorme ontwikkelingen op verschillende ict-fronten.
Ruud:
Ik denk dat mijn reactie hierboven ook een antwoord geeft op je vraag omtrent de onvoorspelbaarheid van BYOD. Verder ben ik benieuwd wat je als onvoorspelbaarheid binnen BYOD ziet.
BYOD kun je als een dienst zien en bij het verlenen van een dienst denk je van tevoren na over onvoorspelbaarheden en verschillende aspecten zoals sizing, groei, beveiliging, BC/DR, gebruik, investering, beheer, etc etc etc. Dit zegt niet dat je onvoorspelbaarheid weg hebt genomen, iets wat bijna niet mogelijk is.
Reza,
Dank voor je uitleg. Ik ben trouwens heel benieuwd naar je ervaringen met dit soort projecten? Wat waren eventuele knelpunten? Wat waren de lessons learned en waar moet je opletten.
PS. En wat denk je over die panel discussie op de Storage Expo? Je had vorig jarig de feedback over mijn sessie dat het te veel marketing priet praat was. Dus nu is het de kans om het zelf inhoudelijk daar iets aan te verbeteren.