Een groep Nederlandse hackers is boos op het Openbaar Ministerie. De hackers vinden dat het OM hun bezigheden onterecht in verband brengt met het werk van criminelen. Dat staat in een openbare brief die is ondertekend door 22 bestuursleden (waaronder voorzitters) van regionale hackersgroepen.
‘Het valt ons op dat het OM onze bezigheid stelselmatig zonder voorbehoud, en geheel ten onrechte, uitlegt als criminele handeling. Wij, als beoefenaars van een beroep en hobby, worden door het OM afgeschilderd als criminelen’, aldus de hackers in de brief. Eén van de misverstanden die volgens hen stelselmatig door het OM wordt verspreid is de definitie van hacken. Het OM omschrijft het begrip ‘hacken’ in verschillende teksten als ‘zonder toestemming inbreken in computers’.
De groep reageert: ‘Hacken is níét het zonder toestemming inbreken in computers. Hacken is op creatieve wijze meer doen met techniek dan de makers zelf hadden bedacht, het opzoeken van de grenzen van het mogelijke en het verkennen van de ethische en maatschappelijke consequenties van de ontdekte mogelijkheden.’
Volgens de hackers kan dat inhouden dat beveiligingen worden getest en doorbroken en is dat op zich niet strafbaar, gebeurt het vaak met toestemming en betreft hacken veel meer dan alleen beveiliging. De hackers halen zelfs het wetboek aan. Daarin zou staan: ‘Het zogenaamde hacken, het inbreken in een computer, wordt strafbaar gesteld’ (Artikel 138a in het Wetboek van Strafrecht). Volgens de hackers is dat misleidend en aanstootgevend. ‘De hackergemeenschap krijgt op deze manier steeds negatieve aandacht, terwijl wij ons in de regel bezighouden met constructieve, positieve onderwerpen.’ Lang niet alle hackers houden zich actief bezig met het onderzoeken van informatiebeveiliging. Zij die dit wel doen, vervullen daarmee echter vaak een uiterst belangrijke maatschappelijke rol.
NCSC
De hackers zijn verbaasd dat het OM het hacken op verschillende manieren definieert. ‘Vorig jaar hebben wij in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het NCSC een themadag georganiseerd, bij de hackerspace van Den Haag. Dat wij, hackers, geen criminelen zijn en dat hacken in de regel niet strafbaar is, zou bij het OM toch wel bekend moeten zijn.’
De hackers verzoeken het OM om teksten, waarin hackers worden weggezet als criminelen, of hacken wordt omschreven als een criminele handeling, zo snel mogelijk aan te passen. ‘We leggen graag aan iedereen uit wat hacken wel en niet is, maar liever niet vanuit het beklaagdenbankje.’ De hackers zijn bijvoorbeeld bang dat ze door verkeerd gebruik van het begrip door het OM in rechtszaken een grotere kans hebben op strafvervolging.
InfoSecurity
Ook geïnteresseerd in alles rondom hacking? Kom dan op 29 en 30 oktober 2014 gratis naar de InfoSecurity in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijven (vanaf 1 september 2014) ga ja naar http://www.infosecurity.nl.
Prima dat Computable ruimte maakt voor dit bericht. Eenduidige en correct gebruikte definities zijn in het IT landschap per definitie nodig.
Overigens is de brief ondertekend door ‘bestuursleden’ (waaronder voorzitters) van regionale hackersgroepen.
Het is wel opmerkelijk dat voor deze situatie het OM meent de bevolking te moeten raadplegen terwijl dat niet gedaan wordt voor:
– Telecom providers die de boel flessen
– Energie leveranciers die de consument belazeren
– Internet leveranciers die de beveiliging van geleverde systemen ver onder de maat laten.
– Politici die keer op keer een ander gezicht laten zien dan ten tijde van de verkiezingen
– Internet fraudeurs
– Makers van radio reclame spotjes
Ik vraag me trouwens af wat de burger bevolking voor dergelijke gevallen in petto heeft als er keuze is tussen
* 5 Jaar in een koude cel op water en brood
* Kielhalen en Vierendelen
* 2 jaar werkkamp in Siberie
Kortom een overheid die zich bediend van populistisch geblaat in de wetenschap dat uiteindelijk niet zij maar de politiek over dergelijke beslissingen gaan.
Juristen zijn gewend duidelijke definities en termen te gebruiken; in het strafrecht – en dat is het speelveld van het OM – kan men niet zonder. De materie is vanwege zaken tegen crackers zijn ook niet nieuw voor het OM. En ten slotte kan je via de politieacademie ook hands-on leren hacken!
Kortom, dit geklungel is het OM onwaardig.
Gezien de prestaties van het OM in het verleden zijn dit soort opmerkingen niet ongewoon. Wat dat betreft kan je afvragen naar de kwaliteit van het werk wat het OM aflevert.
Wat verontrustend is dat burgers gestigmatiseerd worden terwijl er plannen zijn om politie de weg vrij te maken om niet alleen binnenlandse computers te mogen hacken maar ook buitenlandse systemen.