Het klinkt misschien wat contra-intuïtief nu we net al onze data centraal aan het opslaan zijn in de cloud, maar we staan op het punt om weer meer te gaan decentraliseren en lokale opslag en computing een grotere rol te geven.
We lijken hiermee wellicht wat te zwalken tussen centraal en decentraal, maar het is minder eigenaardig dan het lijkt; het is maar net waar de aard en de hoeveelheid van de gegevens die we opslaan en verwerken om vraagt. Met de opkomst van ’the Internet of Things’ is die hoeveelheid exponentieel aan het groeien en de aard van de data wordt steeds diffuser. We staan dankzij deze ontwikkelingen aan de vooravond van alweer een revolutie op datagebied: The Fog.
Het ‘Internet of Things’ is in een razendsnel tempo werkelijkheid aan het worden. Steeds meer zaken worden voorzien van sensoren; van verwarmingsketels tot auto’s, van lantaarnpalen tot parkeerplaatsen en van dieren tot mensen. Veel van deze ontwikkelingen bevinden zich op dit moment nog in de ontwerpfase, maar het zal niet lang meer duren voor onze smart homes in smart cities staan en we in onze smart cars door smart streets rijden.
Alles om ons heen wordt steeds slimmer en verzamelt steeds meer data. Maar waar slaan we die data op? En waar verwerken we al die gegevens tot bruikbare informatie? De grootste bottleneck in onze netwerken is de bandbreedte en die groeit veel minder snel dan de hoeveelheid data die we er doorheen sturen. Dit noopt tot nadenken over de vanzelfsprekendheid waarmee we data in de cloud zetten.
Wanneer je gegevens afkomstig van allerlei verschillende locaties met elkaar wilt vergelijken, bijvoorbeeld de data van sensoren op parkeerplaatsen die automobilisten via een app laat weten waar ze een vrije parkeerplek kunnen vinden, dan is de cloud de aangewezen plek om de informatie te verwerken. Maar hoe zit het met data die net zo goed, of zelfs beter, lokaal afgehandeld kan worden?
Datakwalificatie
Hoe meer data we verzamelen, hoe belangrijker het zal worden wat de aard van de data is en wat er mee moet gebeuren. We moeten goed kijken naar de doeleinden van de verzamelde gegevens, voor we bepalen waar we het opslaan of verwerken. Gebruik je de data die je verzamelt bijvoorbeeld voor ‘predictive maintenance’, oftewel voorspellend onderhoud, waarbij zaken als slijtage van onderdelen worden gemonitord zodat er tijdig vervanging of onderhoud plaats kan vinden, dan heeft het niet altijd zin om de data eerst naar de cloud te sturen.
Ter illustratie: een moderne BMW heeft meer dan 50 ingebouwde sensoren die samen 1TB aan data per jaar produceren. De meeste informatie wordt lokaal, in de auto zelf afgehandeld, simpelweg omdat het niet nuttig en efficiënt zou zijn om al die informatie te uploaden naar de cloud. Hiervoor is natuurlijk wel lokaal rekenkracht nodig en de meeste auto’s hebben dan ook al vele malen krachtiger processoren dan een pc van enkele jaren geleden.
Een ander voorbeeld is de data, die door beveiligingscamera’s wordt gegenereerd. Ook deze kun je vaak beter lokaal afhandelen. Doorgaans toont 99,9% van de beelden een ruimte die niet veranderd. Dit is geen data die je naar de cloud wilt sturen en waar je dure bandbreedte of opslag voor nodig hebt. Het gaat om die 0,1% waarop daadwerkelijk iets te zien is. De rest bewaar je het liefst lokaal, of zelfs helemaal niet. Deze schifting van bruikbare en onbruikbare data vraagt wederom om lokale rekenkracht.
Fog computing
De decentralisatie van rekenkracht en opslag is een recente trend die door Cisco ‘fog-computing‘ werd gedoopt. Met decentrale intelligentie kun je vaak efficiënter actie ondernemen naar aanleiding van de verzamelde data en kun je onnodige kosten voor bandbreedte en opslag voorkomen. Dit is een ontwikkeling die we steeds breder gaan toepassen en die heel goed hand in hand kan gaan met de gang naar de cloud. Waar het nuttig is zal de informatiestroom steeds vaker lokaal geanalyseerd en gekwalificeerd worden en waar centrale verwerking meer voor de hand ligt, zullen we de cloud inzetten.
Het gevolg is dat het onderscheid tussen cloud en lokaal steeds meer zal vervagen, tot je uiteindelijk een mistig IT-landschap overhoudt. Het zal dan ook steeds belangrijker worden om goed advies en professionele begeleiding in te schakelen om te bepalen wat voor een bepaalde organisatie of een bepaalde applicatie de meest voor de hand liggende oplossing is. Lokaal? In de cloud? Of een hybride mix van beiden?
Vincent Zeebregts, Manager Solutions & Business Development bij Imtech ICT Communication Solutions