Bijna elke onderneming gebruikt al cloudapplicaties, maar vaak ontbreekt een overkoepelende strategie. Is migratie naar de cloud wel altijd de meest voor de hand liggende optie? Tom Greeve, Algemeen Directeur bij Axians, stelt een realistische aanpak voor die niet zonder meer alles naar de cloud migreert, maar vooral kijkt naar wat een organisatie echt nodig heeft: “Je moet de cloud inzetten op die onderdelen waar het tegemoet komt aan de bedrijfsdoelstellingen.”
Axians positioneert zich als aanbieder van de hybride cloud, waarbij de lokale infrastructuur van de klant op een slimme manier wordt gecombineerd met publieke clouds en zelfs partnerclouds. Maar waarom zouden bedrijven niet gewoon de hele IT-infrastructuur naar de cloud overzetten? Volgens Greeve is de cloud niet het einddoel, maar eerder één van de mogelijke vormen waarop je IT beschikbaar maakt. Er valt volgens hem veel te winnen, zowel financieel als functioneel, met een hybride oplossing die rekening houdt met de situatie en de behoeften van een organisatie: “Wij willen onze klanten graag helpen bij het bepalen van de meest geschikte cloudstrategie en het bestaande applicatielandschap en de infrastructuur van de klant spelen hierbij een grote rol. We geloven niet zo in een one size fits all oplossing, waarbij je zonder meer alles overzet naar de cloud omdat dat nou eenmaal is wat iedereen momenteel doet. Wij willen de cloud vooral inzetten op die onderdelen waar het ook voor de klant voordelen biedt en dat is per klant en per segment verschillend.”
De voordelen van de cloud
CIO’s komen onder steeds grotere druk van de interne organisatie te staan. Er wordt veel flexibiliteit verwacht en producten en diensten moeten vaak razendsnel worden uitgerold. Dit is waar de cloud aanzienlijke voordelen kan bieden ten opzichte van een lokale infrastructuur. “Je kunt wat betreft de cloud grofweg onderscheid maken tussen infrastructuur en applicaties,” stelt Greeve. “Als het gaat om infrastructuur, dan ligt de nadruk op het automatiseren van handmatige handelingen. Binnen een private cloud infrastructuur wordt het mogelijk om met één handeling aanpassingen door te voeren in alle onderdelen van de infrastructuur. Technologische trends, zoals Software Defined Networking (SDN), spelen hierbij een belangrijk rol. Aan de applicatiekant worden bestaande applicaties steeds meer omgevormd naar Software as a Service en voor nieuwe applicaties geldt dat deze grotendeels alleen nog als een service beschikbaar worden gesteld. Dit biedt zowel op het gebied van functionaliteit als flexibiliteit veel voordelen. Dat kan bij bedrijven die grote fluctuaties in hun personeelsbestand kennen veel verschil maken. Neem bijvoorbeeld de overheidssector, een sector die momenteel een grote dynamiek kent, waarbij gebouwen worden geconsolideerd, er regelmatig reorganisaties plaatsvinden en afdelingen krimpen of juist groeien doordat ze samengevoegd worden.”
Ook wanneer er infrastructuur nodig is voor tijdelijke doeleinden, zoals campagnes of seizoensgebonden acties, kan de cloud aanzienlijke voordelen bieden: “Je wilt natuurlijk niet dat de infrastructuur voor een groot deel van het jaar niet optimaal gebruikt wordt en dat je allemaal hardware aan moet schaffen voor een campagne die maar tijdelijk is. Dankzij de cloud kun je je infrastructuur eenvoudig opschalen wanneer dat nodig is, zonder dat je hiervoor enorme investeringen hoeft te doen.”
Maatwerk
De cloud is niet voor alles de beste oplossing. Hoe bepaal je welke onderdelen je naar de cloud wilt migreren en welke niet? Volgens Greeve moet je daarvoor eerst de huidige infrastructuur en het huidige applicatielandschap goed in kaart brengen. “Wij proberen onze klanten in een aantal stappen te helpen met het bepalen van de strategie. Daarbij spelen veel verschillende factoren een rol. In hoeverre is de huidige omgeving wel of niet afgeschreven? In hoeverre voldoet die omgeving aan de behoefte van de organisatie en in hoeverre is de omgeving nog veilig op dit moment? Wanneer we dit duidelijk hebben, gaan we samen met de klant een roadmap voor de toekomst opstellen. Daarbij beantwoorden we de vraag welke onderdelen we naar de cloud gaan overzetten en op welk moment we dat doen. Voor ons is deze begeleidende rol erg belangrijk. Klanten worden geconfronteerd met een enorm divers aanbod en veel verschillende meningen. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en de impact van die ontwikkelingen wordt steeds groter. Je hebt veel specialistische kennis nodig om een juiste afweging te maken, terwijl de impact van de keuze die je maakt enorm is. Je committeert je tenslotte voor een lange tijd aan de oplossing die je kiest. Goed geïnformeerd advies is daarom erg waardevol. Waar veel cloudpartijen hun klanten volledig naar de cloud willen migreren, stellen wij een oplossing op maat voor. Je kunt niet van de ene op de andere dag naar een compleet nieuwe omgeving overgaan. Soms wil je stapsgewijs naar de ideale oplossing omdat er financiële of functionele beperkingen zijn, soms zijn er beperkingen vanuit veiligheidsperspectief. Voor veel toepassingen, zoals Office 365, is er wel een one size fits all oplossing, maar we zien bij onze klanten ook legacy applicaties en allerlei onderdelen van de infrastructuur die we niet zomaar naar de cloud kunnen migreren. En dan moet je echt maatwerk kunnen bieden.
De veranderende rol van de CIO
Bij Axians merkt men dat de snelheid waarmee nieuwe diensten van klanten gelanceerd moeten worden steeds hoger komt te liggen. De cloud kan hierbij een uitkomst zijn, maar het zorgt er wel voor dat de rol van de CIO aan het veranderen is. “We merken dat de CIO soms achter de feiten aanloopt,” zegt Greeve. “Steeds meer IT-budget en beslissingen gaan buiten de CIO om. Applicaties worden bijvoorbeeld uit de cloud aangeschaft zonder dat de CIO daarbij wordt betrokken. ICT wordt dan vooral faciliterend voor het integreren van de cloud met de lokale infrastructuur en de CIO zorgt dan met name voor een duidelijk cloudbeleid op het gebied van beveiliging, authenticatie of bijvoorbeeld de exit strategie. De IT-omgevingen worden zo complex dat de CIO’s ons vragen om te ondersteunen bij praktische vraagstukken rondom cloud.”
Zijn we klaar voor de cloud?
Bijna iedere instelling doet inmiddels wel iets met de cloud, maar Greeve constateert wel grote verschillen tussen de bedrijfssectoren. Zo hebben de overheid en de financiële sector met regelgeving te maken, wat de gang naar de cloud bemoeilijkt. “Met name de overheid zou meer kunnen doen om de adoptie van de cloud te versnellen, bijvoorbeeld door meer resultaatverplichting te eisen. Wij werken op basis van een vaste prijs en een vaste doorlooptijd en we merken dat overheidsinstellingen dat erg prettig vinden. Zou men vaker op een dergelijke projectbasis werken, dan zou dat de gang naar de cloud enorm kunnen versnellen.”
Dit artikel is op 21 juli 2014 verschenen in CIO Magazine 3, ‘IT & Finance’