Java-specialisten vinden bij de overstap naar een nieuwe baan de bedrijfscultuur en collega's belangrijker dan het salaris. Bij de keuze voor een nieuwe werkgever zijn vooral kleinere in Java gespecialiseerde ondernemingen in trek, grote ict-dienstverleners zijn minder populair. Als er dan toch naar inkomen wordt gekeken valt op dat Java-specialisten niet bonusgericht zijn. Ze geven de voorkeur aan een vast salaris. Dat blijkt uit een enquête onder honderdvijftig Java-specialisten die is uitgevoerd door ict-dienstverlener Geos uit Bussum, onderdeel van de DPA Groep.
Het bedrijf voerde de enquête uit onder Java-specialisten die werken voor verschillende bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland. Stefan van der Mark, business developer bij Geos: ‘Veel bedrijven zijn op zoek naar Java-professionals. We wilden onder meer in kaart brengen wat hen beweegt om over te stappen. Daaruit blijkt dat ‘cultuur en collega’s’ (65 procent) ‘de hoogte van het inkomen’ (64 procent) ‘diversiteit van werkzaamheden’ en ‘work-life balance’ (52 procent) als vier belangrijkste redenen genoemd worden.’
Het valt Van der Mark op dat, hoewel een groot deel van de Java-specialisten uit freelancers bestaat, de groep behoorlijk honkvast is. ‘Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat zij, hoewel ze graag afwisseling hebben in de projecten waar ze bij betrokken zijn, dit wel het liefste bij één en dezelfde werkgever doen.’
43 procent van de respondenten heeft de voorkeur voor een kleinere werkgever tegen 30 procent die voor een groter bedrijf kiest. ‘Ook hier blijft de afwisseling in projecten van belang. 20 procent geeft aan dat de grootte van het bedrijf niet uitmaakt, als ze maar specialistisch werk hebben’, concluderen de onderzoekers.
Vast inkomen
65 procent van de ondervraagden heeft het liefst een vast inkomen, 23 procent gaat voor een uurtarief en 12 procent kiest voor een basissalaris met uurtarief/bonus.
Van der Mark: ‘Hoewel het overgrote deel van de respondenten kiest voor de zekerheid van een vaste baan, durven ze wel een groter risico te nemen qua inkomen. 54 procent van de respondenten geeft aan een groter risico toenemen als zij daardoor een hoger inkomen krijgen. Denk hierbij aan het midlance-model met laag basisinkomenen een hoger uurtarief. Slechts 18 procent geeft aan liever weinig risico te nemen door een hogerbasissalaris te kiezen.’
Enigszins tegenstrijdig is het antwoord op de vraag: ‘Hoe wilt u beloont worden voor uw werkzaamheden?’ Daar geeft 65 procent aan te kiezen voor een vast maandelijks salaris. Hoewel de belofte van een hoger salaris met een hoger risico dus interessant lijkt bij het kiezen voor een nieuwe baan, blijkt het overgrote deel toch te gaan voor een vast maandelijks salaris.
Doorontwikkelen
De onderzoekers vroegen de respondenten ook of ze zich blijven aanpassen op nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe technieken, talen en outsourcing. Daaruit blijkt dat een significant deel (83 procent ) aangeeft zich breder te willen ontwikkelen in bijvoorbeeld andere talen of frameworks. Slechts een klein deel van 7 procent zal op den duur stoppen met Java. Onder de ondervraagden geeft 94 procent aan het liefst zelf verantwoordelijk te zijn voor het volgen van opleidingen en certificeringen. 5 procent ziet dit liever bepaald worden door de werkgever en 1 procent wil zich helemaal niet verder ontwikkelen.
Profiel
De onderzochte groep van honderdvijftig Java-specialisten bleek vrij honkvast. 80 procent van de ondervraagden blijft minimaal twee jaar bij dezelfde werkgever. Volgens de onderzoekers komt dat goed overeen met het landelijk gemiddelde, waarbij werknemers langer dan twee jaar bij een werkgever blijft (volgens onderzoek van de SER). Van der Mark: ‘Ondanks andere geluiden in deze markt blijkt nog steeds het overgrote gedeelte van de Java-professionals met een vast dienstverband te werken (67 procent), maar 11 procent heeft een contract op tijdelijke basis, terwijl slechts 22 procent van de professionals de stap naar freelance/zzp’er gemaakt heeft.’
Opmerkelijk !
Ik acht mijzelf UNIX specialist en kan dit artikel zo naar deze (wat niche) groep van IT-vakbroeders vertalen.
Zo zullen er vast wel meer gespecialiseerde colega’s (anyone ???) zijn voor wie plezier aan het werk en de mogelijkheid dit naar behoren uit te voeren van groter belang zijn dan de spiegeltjes en de kraaltjes.
Rest mij wel nog om te benadrukken dat ik als UNIX man werkelijk helemaal niets met JAVA heb. brrr….
@Pascal: zelfs geen java koffie?
http://shop.java.be/gifs/over-kopje.jpg
Hoezo opmerkelijk?
Java mensen zijn vaak zo niet altijd techneuten. En die hebben veel meer met inhoud.
Verwachting is dan ook dat bij bijvoorbeeld .Net ontwikkelaars ongeveer het zelfde beeld zal ontstaan.
Punt is wel dat als je meer loon zou willen krijgen je via een wisseling van baan met snelste een salarisverhoging af kan dwingen.
@PaVaKe je hebt een punt. Zonder koffie gebeurt hier helemaal niets !
@Johan ik begrijp je opmerking met die kantekening dat ik kenlijk een heel ander beeld heb van wat een techneut is… daar passen Java en dotNet avonturiers beslist niet tussen !
Nu moet je dat niet meteen negatief zien, ik ben van oorsprong elektronicus met een IT basis waarin ooit nog assembleer talen de basis voor ICT vormden (jazeker ook voor werkelijk heel grote, miljoenen kostende projecten)
Java en dotNet zijn juist meer gericht op software ontwikkelaars zonder al te diepgaande technische know how.
Dat ik daar niets van moet hebben is een (welliswaar onderbouwde doch) persoonlijke voorkeur.
Het ontgaat mij ook waarom het nu om Java specialisten gaat, en ben het eens met hier gezegd dat je dit ook voor mensen kan zeggen die in andere takken van de ICT bezig zijn of misschien andere sectoren. Bedrijfscultuur is belangrijk al denk ik geld misschien nog wel belangrijker. Goed geld en met tegenzin en chaggerijn naar het werk zal voorkomen, ik weet het zeker. Daarom had ik wel willen horen, hoeveel Java ontwikkelaars hebben plezier in het werk?
Er zijn veel verschillende soorten techniek en denk als gezegd dat Java en .Net specialisten niet minder technisch zijn, allemaal technisch op een gebied. @Pascal En voor de rest is het allemaal een kwestie van smaak. Als het om Java gaat dan denk ik ook, een omgekeerd crucifix en een bos knoflook boven de deur. Heb er ook helemaal niets mee behalve moeizaam beheer.
Wat betreft kwestie van smaak en techniek heb ik de afgelopen dagen met groot plezier de discussies te lezen over de nieuwe opstartprocedure in de recente releases de belangrijke Linux distributies: systemd als vervanging van de sysvinit. Al die meningen, belangen, gefundeerd of ongefundeerd en techneuten met hele grote ego’s die elkaar afmaken en de tent uitvechten. Heel wonderlijk ook over ook een hele aparte ontwikkeling in de Linux wereld. Over smaak en techniek.
@Pascal
Denk dat het eerder een vooroordeel is wat je nog over hebt gehouden van de tijd dat iedere gesjeesde student via een korte opleiding Java kon gaan programmeren.
Zelfs de hedendaagse afgestudeerde informaticus heeft nog gewoon assembler geleerd op haar/zijn opleiding hoor. Dat ze daar zo weinig mogelijk van willen weten lijkt mij overigens logisch want als je auto’s bouwt dan ga je ook niet alle onderdelen zelf maken maar besteed je dat uit aan gespecialiseerde bedrijven. Of je moet een exclusief merk zijn waar voor dat soort handwerk ook betaald wordt.
En om maar in de beeldspraak te blijven. De typering van de typische Javaan is iets wat bij mij ook altijd kriebelt. Want als je aan Renaults sleutelt zou je ongeschikt maken om ook aan Hyundais te sleutelen? De kans is groot dat de motor uit dezelfde fabriek komt.
Dat is met programmeren ook net zo. Als je assembler kent dan is de overstap naar .Net of Java ook wel te doen. Alleen willen daar de recruiters en managers niet aan omdat die vaak geen flauw benul hebben wat programmeren écht inhoud.