Een bedrijfsnetwerk brengt talloze uitdagingen met zich mee, niet op de laatste plaats de noodzaak van capaciteit en beveiliging. De convergentie van persoonlijke en mobiele apparaten dwingt it-afdelingen echter om hun netwerkinfrastructuur te heroverwegen. Dat vraagt onder meer om een gedegen byod-beleid waarbij de bestaande netwerkinvesteringen beschermt worden. Dat kan met een aanpak op basis van unified access.
Netwerken die enkele jaren geleden zijn ontworpen en gebouwd, zijn niet voorbereid op ondersteuning van de vereisten van de technologie en applicaties van vandaag de dag. Ze zijn gemaakt om voorspelbare, statische verkeersstromen te ondersteunen die voornamelijk van bedrade apparatuur afkomstig zijn, niet voor de ondersteuning van de meer veranderlijke mobiele apparaten waarop op elk willekeurig moment talloze applicaties worden uitgevoerd.
Tien jaar geleden werd mobiliteit voor bedrijfsnetwerken gezien als een gemak en als een manier om werknemers die het geluk hadden dat ze een laptop hadden, enige mogelijkheid te bieden om van werkplek te veranderen terwijl ze met het netwerk verbonden bleven. Tegenwoordig zijn wireless local area networks (wlans of draadloze lans) onmisbaar geworden en is de ondersteuning van mobiliteit van levensbelang geworden voor de onderneming. Gartner voorspelt echter dat in 2015 80 procent van de nieuwe geïnstalleerde draadloze netwerken verouderd zal zijn. Volgens prognoses van Forrester gaat het aandeel van het mobiele zakelijk verkeer stijgen van 26 procent in 2013 naar 59 procent in 2017.
Huidige netwerken niet klaar
In concrete termen leidt het niet voldoen van het netwerk aan de vereisten van de moderne applicaties tot beperkingen zoals meer storingen die de ervaringskwaliteit van realtime applicaties zoals spraak en video, kunnen doen afnemen. Bovendien is de ervaring van de gebruiker inconsistent wanneer hij zich door het bedrijf verplaatst, vooral als hij overstapt van een bedraad naar een draadloos netwerk.
Vaak fungeren de bedrade en draadloze netwerken nog steeds als gescheiden omgevingen, elk met zijn eigen verificatieproces en een uniek pakket beleidsregels. Dit betekent dat gebruikers nog steeds verschillende ervaringen kunnen hebben wanneer ze een bedraad of draadloos apparaat gebruiken. Dit is ook gecompliceerd voor de it-afdelingen van bedrijven: er zijn twee verschillende beheersystemen, twee sets beleidsregels en twee verificatieprocessen, waardoor onderhoud en probleemoplossing veel lastiger worden.
Unified access biedt de juiste toegangsvorm
Het probleem zit in het beheer van de gebruikers en de heterogene apparaten die zij gebruiken in het kader van een byod-beleid. Hoe kunnen organisaties een onderscheid maken tussen de apparatuur en applicaties van het bedrijf en van de werknemers zelf? Een aanpak op basis van unified access (vele netwerkspecialisten hebben het in hun productportfolio) vereenvoudigt het netwerkbeheer en biedt een consistente ervaring in het volledige netwerk, zowel bedraad als draadloos.
Om de totale ervaring te verbeteren, moet de netwerkarchitectuur vereenvoudigd worden met een gemeenschappelijk verificatieproces en een pakket beveiligings- en QoS-beleidsregels. Deze moeten zowel voor bedrade als draadloze netwerken gelden en gebruikers moeten hetzelfde prestatie-, betrouwbaarheids-, beveiligings- en tevredenheidsniveau kunnen verwachten, ongeacht de apparaten die ze gebruiken, bedraad of draadloos. De it-afdeling definieert beleidsregels slechts één keer, ongeacht het apparaat, en toegang tot het netwerk kan gedefinieerd worden op basis van locatie. Ook kunnen prioriteiten voor toegang vastgesteld worden op basis van het applicatieniveau.
Het is zo gemakkelijk
Door beleidsregels op deze manier vast te stellen, vereenvoudigt de it-afdeling het beheer van apparaten, zodat een nieuwe werknemer bijvoorbeeld zijn eigen apparaten aan zijn profiel in het netwerk kan toevoegen. Nieuwe werknemers kunnen tijdens de onboarding hun eigen apparaten toevoegen onder unified access met byod. De portal geeft hen automatisch de juiste toegang, afhankelijk van het apparaat dat gebruikt wordt en het tijdstip van gebruik.
Alle beleidsregels en de configuratie voor de verschillende apparaten worden in eerste instantie door de it-afdeling in de portal bepaald, en wanneer de werknemer voor het eerst contact maakt, kan zijn profiel dienovereenkomstig opgebouwd worden. Wanneer dezelfde werknemer zelf een nieuwe iPad krijgt die op het netwerk geverifieerd moet worden, hoeft hij niet terug te gaan naar de it-afdeling om een complex proces te ondergaan. Hij kan gewoon naar de online portal gaan en aanduiden dat hij een nieuw apparaat gebruikt, waarbij de instellingen voor toegang tot het netwerk al voorgeconfigureerd zijn.
De vraag naar bandbreedte is bovendien niet alleen afkomstig van mensen met intelligente apparatuur. We moeten hierbij de communicatie tussen apparaten, het ‘internet of things’, ook niet vergeten. Bedrade apparaten, zoals beveiligingscamera’s met sensoren, versturen ook gegevens via het netwerk, en wanneer unified access gebruikt wordt, moet ook met het vaststellen van de prioriteit van deze apparaten rekening worden gehouden.
Netwerkinvestering beschermen
Bedrijven hoeven hun netwerkstructuur hiervoor echter niet aan te passen. Door te kiezen voor een netwerk met unified access zullen investeringen in bestaande of nieuwe netwerkinfrastructuur in de komende jaren nog steeds aan de vraag kunnen voldoen.
Unified access biedt een bedrijf echte voordelen, zoals de schaalbaarheid om te beginnen met slechts een handvol werknemers en het gebruik uit te breiden naarmate de vraag toeneemt. Evenals de mogelijkheid om op basis van één oplossing virtuele desktops met geavanceerde applicaties te gebruiken via de netwerken voor spraak en gegevens, het lan en het wlan.
Een beheersysteem op basis van unified access kan geïmplementeerd worden om bestaande technologie bij te werken en investeringen uit het verleden te beschermen in de vorm van een eenvoudige software-upgrade, of kan zelfs deel uitmaken van een geheel nieuwe oplossing om toekomstige functionaliteit te garanderen.
Ongeacht welke optie vereist is, levert het garanderen van de continuïteit in zowel bedrade als draadloze netwerken een aanzienlijke bijdrage aan het voldoen aan de eisen die gesteld worden, nu het aantal slimme apparaten en de veeleisende applicaties daarop op de werkplek blijven toenemen.
Groeiende mobiliteit
Netwerken moeten klaar zijn om aan de toekomstige vraag te voldoen, en naarmate wlans steeds onmisbaarder worden naarmate de mobiliteit groeit, kan een strategie op basis van unified access helpen om optimale prestaties en het vaststellen van prioriteiten voor het volledige bedrijfsnetwerk te garanderen op basis van de behoeften van het bedrijf en de rol, vereisten en locatie van werknemers op elk willekeurig tijdstip.
Johan Ragmo, directeur bedrijfsontwikkeling voor CNE Europe bij Alcatel-Lucent Enterprise
“Gartner voorspelt echter dat in 2015 80 procent van de nieuwe geïnstalleerde draadloze netwerken verouderd zal zijn”.
Erger nog ..
Bigdata zal te klein zijn, het netwerk te dichtgeslibt, security niet veilig, innovatie zal achterhaald zijn + verwacht tekort aan internetdingen, access niet toegankelijk, services niet leverbaar, communicatie onbegrijpelijk, generatie Y te oud.
Tijd voor carriereswitch naar schaduw ict met bring you own wifi netwerk.