De wereld is nog steeds in crisis, maar binnen de it groeit alles flink hard door. Elke dag zien we de verschuiving naar meer en meer internet in ons leven.
Meer opslag van gegevens in de cloud, meer en krachtiger ‘devices’ die grote hoeveelheden data vragen en verwerken, meer en snellere vaste en mobiele verbindingen met internet – waar je ook bent. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door onze digitale infrastructuur, de onderliggende basis.
Flink verwend
Nu zijn wij in Nederland in dat opzicht flink verwend. Wij lopen voorop op het gebied van internet-exchanges, netwerken, hostingpartijen en datacenters. Van de 195 internationaal erkende onafhankelijke staten staan we bijna altijd in de top vijf op het gebied van digitale infrastructuur. Dit is zo gegroeid door onze open cultuur, handige ligging en gezonde- en creatieve handelsgeest.
Die digitale infrastructuur staat echter niet bij iedereen even duidelijk op het netvlies als datgene dat de it-vooruitgang faciliteert. Ook het enorme belang dat gemoeid is met deze infrastructuur wordt vaak onderschat. Zonder digitale infrastructuur ligt Nederland simpelweg plat. Daarnaast is inmiddels dit netwerk uitgegroeid tot een hele industrie die een groot economisch belang vertegenwoordigt.
Samenwerken
Deze sterke positie vereist grotere scherpte en professionaliteit – zowel van de sector zelf als van de overheid. De onduidelijkheden en misvattingen over de wet- en regelgeving bijvoorbeeld moeten in overleg worden opgelost. Regels zijn prima, als ze maar hout snijden en de samenleving èn sector sterker maken. Niet alleen maar vanuit een drang tot regulering.
Diezelfde open cultuur waarmee we onze koppositie in de wereld hebben bereikt, hebben we nodig om er samen, als professionals en wetgevers, uit te komen en goed verder te kunnen groeien.
De digitale infrastructuur is de groeibriljant voor de toekomst en faciliteert ook nog eens een veel grotere en bredere online industrie, die nog voor veel meer groei gaat zorgen als we de juiste acties ondernemen.
@Stijn
Bij een online economie is de infrastructuur inderdaad belangrijk, vraag is echter wel wie daarvan de eigenaar is. Als deze in handen is van buitenlandse bedrijven is roepen dat we een prima vestigingsklimaat zoiets als een koketteren met belastingvoordelen voor buitenlanders terwijl je eigen volk afperst.
Betreffende de regulering gebeurt dat – kijkend naar TTIP verdrag – dus niet publiekelijk en transparant. In 2001 waren kwetsbaarheden van Internet (KWINT rapport) al bekend maar werden ze niet opgelost doordat politieke idioten geloofden in zelfregulering. Safe Harbour bleek uiteindelijk echter een piratennest, compleet met kapersbrieven om bedrijfspionage te legaliseren.
Dat digitalisering ons gemak brengt zal ik niet ontkennen maar we betalen er wel een prijs voor, bijvoorbeeld door het opgeven van onze privacy. Dus welke acties moeten we volgens jou ondernemen?
Want ondertussen blijft ‘peperbus’ van de VVD nog steeds roepen dat Big Data ons welvaart gaat brengen maar liegen met statistiek is natuurlijk de ‘gezonde- en creatieve handelsgeest’ waarover je het hebt.
@Ewout
Allemaal waar wat je zegt, maar je zou toch eens een keer op vakantie moeten gaan.