Langzamerhand komen we er achter dat het bij het Internet der Dingen (een mooie Nederlandse vertaling van Internet of Things ofwel IoT) niet draait om de Dingen maar om wat er met de inhoud van de boodschappen die de dingen uitzenden wordt gedaan. En welke boodschap er vervolgens terug wordt gestuurd zodat het Ding eventueel ook wat gaat doen als reactie.
In de begindagen van computers kon er alleen een proces in gang worden gezet door menselijke interactie met de computer. Lange tijd is dat ook zo gebleven. Doordat een mens vingers, stem of gebaren gebruikt kan een toetsenbord, muis of bewegingsdetector die aangesloten is op de computer input genereren voor een computerprogramma. Dit zijn eigenlijk gebeurtenissen (events) die door menselijk handelen ontstaan. Timer- en batchjobs maakten het iets later mogelijk om aan de hand van analyse van bepaalde data events te genereren die weer processen startten.
Een tijdje later is daar de mogelijkheid bijgekomen dat gebeurtenissen ook kunnen ontstaan door bepaalde statusveranderingen in apparaten die fysiek aangesloten zijn op de computer. Bijvoorbeeld, omdat een temperatuursensor in een automotor een waarde meet die boven een bepaald maximum uitkomt kan een waarschuwingslampje in het dashboard gaan branden. En meer en meer werd draadloos mogelijk, bijvoorbeeld: Omdat een smartphone een gps heeft kan het bij verandering van locatie zijn positie doorgeven aan ‘de cloud’. Veel van deze Dingen zijn de laatste tijd van mogelijkheden voorzien om met behulp van standaard internetprotocollen informatie uit te wisselen; draadloos, zonder dat een mens er om vraagt.
Geautomatiseerd uitwisselen
De hoeveelheid Dingen die informatie geautomatiseerd uitwisselen én de frequentie waarmee deze Dingen informatie uitwisselen is de laatste tijd enorm toegenomen. Tevens zijn veel Dingen tegenwoordig in staat om ook informatie terug te ontvangen en daarop actie te ondernemen: Digitale informatie die omgezet wordt in fysieke actie. Zelfs straatverlichting, pacemakers en koelkasten hebben tegenwoordig een ip-adres. En sommige van die apparaten kunnen zowel events genereren als op events reageren door middel van bijvoorbeeld het geven van stroomstoten of het in gang zetten van een elektromotor en daarmee iets in beweging zetten.
Deze Dingen zijn zelf veelal niet in staat om autonoom beslissingen te nemen en daarop fysieke actie te ondernemen. Het zijn meestal ‘domme’ doorgeefluiken. Ze meten en geven door. Of ze ontvangen een ondubbelzinnige instructie. De beslissingen worden elders genomen.
Cloud is het brein
Het brein achter het Internet der Dingen is de cloud. En dan met name de algoritmes die gebruik maken van kunstmatige intelligentie die losgelaten worden op zeer grote hoeveelheden geïntegreerde data en gegenereerde events: big data, realtime analyse van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Machine Learning die nodig is om trends te ontdekken en voorspellingen te kunnen doen. Dus, als de motortemperatuursensor in je auto aan de cloud doorgeeft dat de temperatuur boven een bepaalde maximum waarde is gestegen en tegelijkertijd geeft je auto zijn positie, buitentemperatuur en snelheid door, kan het zo zijn dat op basis van empirische analyse de cloud voorspelt dat er (nog even) geen lampje hoeft te gaan branden op je dashboard omdat het probleem waarschijnlijk binnenkort zichzelf oplost. Of, wordt er een seintje naar je gaspedaal gestuurd en automatisch een beetje gas teruggenomen.
Om het voorbeeld van de koelkast die automatisch aanvullingen bestelt maar weer eens aan te halen: Stelt je eens voor dat je koelkast je bestelling van je favoriete kaas zelf aanpast en er een minder vette 30+ kaas van maakt omdat je cholesterol sensor die in je bloedvaten rondzwemt aangeeft dat je je in de gevarenzone bevindt en de big data-analyse dit na grondig (real-time) onderzoek bevestigt! Science fiction? Nee, volgens Ray Kurzweil (de singulariteit is nabij) duurt het nog maar maximaal twintig jaar voordat technologie het voor mensen mogelijk maakt om de biologie te overstijgen. Alleen wie programmeert het cloud-brein? Voorlopig doen wij software ontwikkelaars, system integrators en bi-specialisten dat nog. Totdat de Dingen het van ons over gaan nemen…
Kijk ik naar het vollgende artikel uit Duitsland:
NSA/GCHQ Hacienda: De volledige kolonisering van het internet
Link:
http://www.heise.de/newsticker/meldung/NSA-GCHQ-Hacienda-Die-vollstaendige-Kolonisierung-des-Netzes-2292859.html
Dan krijg ik een beetje de kriebels. Er is dringend behoefte om de geheime diensten beter onder demokratische kontrolle te krijgen, momenteel heeft dat een eigen dynamiek gekregen die ongezond is.
De konklusie dat “de Dingen” het van ons overnemen lijkt me niet erg waarschijnlijk maar machtsblokken die de algoritmen in delen laten schrijven kunnen zo een brave new world scheppen.
Het is inmiddels een feit dat de VS een politiestaat is. Niet alleen wordt iedereen via de NSA afgeluisterd. Pers die te kritisch is wordt lastig gevallen of soms het werk ook onmogelijk gemaakt. Maar ook op straat tref je politie aan die zwaarder bewapend is dan de militairen overzee.
En als je realistisch bent dan staat menig Europees land ook al met een been in een politiestaat.
Het is dus ook logisch dat de mogelijkheid om de elektronische infrastructuur in elk huis en kantoor in de machtssfeer van de machthebbers te brengen zodat zij ook op dat vlak de politiestaat verder uit kan breiden.
Wie dit zich te weinig realiseert laat niet alleen zichzelf risico lopen maar ook elke familielid en naaste. Dit proces omkeren is extreem lastig omdat als de machthebbers op dit gebied hun zin hebben gekregen hebben ze dusdanig veel macht om iedereen individueel aan te pakken. Dan is het definitief over met de democratie en leven we in een totalitaire staat.
@Jan
LOL!
We are the NSA (Borg). Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.
Of ik zit te springen om een ‘seven of nine’ te worden betwijfel ik. De man van 6 miljoen wou ik wel zijn maar toen was ik nog een kind;-)
Leuk artikel Jan al is Duits geen eenvoudige taal. Het geldt voor inlichtingendiensten maar ook voor veel bedrijven en zeker ook voor computercriminelen. Iedereen moet iets van iedereen op het internet, omdat het kan. Maar een nieuwe brave world hebben we altijd nog zelf in de hand al is de mens natuurlijk geneigd tot het slechte. Ik denk, orde, controle, registratie. @Gijs Ook een leuk artikel alleen om nu te zeggen de dat de Cloud het brein achter Internet der Dingen is, dat is te veel eer voor de ‘Cloud’. Het gaat om die dingen aan het internet hangen en dat opgeteld bij dat iedereen iets van iedereen wil is het oppassen geblazen.
Er is een duits tv-programma quarcks&co dat met een aantal treffende voorbeelden liet zien waartoe algoritmen in staat zijn en hoe ze in de praktijk worden ingezet.
Daarbij een aantal kantekeningen waar dat fout kan gaan.
Menselijk ingrijpen moet mogelijk blijven was de konklusie waarbij ik me aansluit.
Ik weet niet wie dit al eens meegemaakt heeft maar het komt steeds vaker voor dat je te horen krijgt, “het staat niet in het systeem dus kan het niet waar zijn”. Als gevolg ben je maanden bezig om aan te tonen wat de werkelijkheid was/is.
Altijd leuk om in te schatten hoe zaken zich in de toekomst gaan ontwikkelen. De opmerking van Jan, “Menselijk ingrijpen moet mogelijk blijven”, is al tijden onderwerp van discussie en zelfs films (bijv. 1968, 2001: A Space Odyssey – 1983 Wargames).
De in het slot genoemde Kurzweil is een genie (echt wel) van wie eerdere voorspellingen heel vaak uitkwamen. Dat hij bij oppervlakkig luisteren meestal wordt weggezet als ‘fantast’ of ‘gek’ is niet zo vreemd omdat hij nogal een tijd vooruit kijkt.
Het klinkt mensen vaak ook niet leuk in de oren, maar hij heeft volgens mij helemaal gelijk als hij stelt dat de versmelting van mensen en machines nu aan de gang is. En dat machines veel van wat uniek voor mensen was soms nu al, maar nog straks nog veel vaker, beter kunnen. En dus ook gaan doen. Waarmee de vraag overblijft hoe lang de evolutie ons nog de kans geeft om onszelf als belangrijkste schakel te zien.