Op de Nederlandse markt voor netwerkcomponenten, switches, routers, hardwarematige firewalls en draadloze apparatuur, bij zakelijke eindgebruikers is Cisco de grootste partij. Ruim 83 procent geeft aan netwerkapparatuur van Cisco te gebruiken. Dat is meer dan twee keer zo veel als de nummer twee HP, aanwezig bij 37 procent van de bedrijfsvestigingen. Dit blijkt uit de circa 5800 gesprekken die onderzoeksbureau Computer Profile heeft gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van netwerkoplossingen.
Naast deze fabrikanten kennen alleen Juniper en Dell een aanwezigheid bij meer dan 5 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers. Er is een duidelijk verschil tussen deze top vier en de rest van de markt. Na Juniper en Dell zijn er een dertig fabrikanten die bij een beperkt aantal locaties aanwezig zijn.
De afgelopen jaren heeft Cisco zijn aanwezigheid geconsolideerd. Ook in 2012 en 2013 lag het gebruik van Cisco-netwerkapparatuur rond de 83 procent. HP lijkt in de afgelopen jaren iets terrein prijs te geven. In 2011 stond er bij circa 43 procent van de locaties netwerkapparatuur van HP. In 2012 was dat 40 procent, in 2013 circa 39 procent en nu dus 37 procent. Juniper en Dell blijven in de periode 2011 – 2014 ook redelijk constant. Anders is dat voor Belkin-netwerkapparatuur, die in 2011 nog bij 9 procent van de locaties aanwezig was, maar in de afgelopen jaren is gedaald naar 4 procent.
Top vier naar segment
Cisco kent een sterke aanwezigheid in alle branches. Het hoogst is de penetratie in de transportsector, waar 90 procent van de locaties gebruikmaakt van Cisco-apparatuur. Het laagst is de aanwezigheid van Cisco bij onderwijs- en overheidsinstellingen (78 procent). Voor HP geldt dat de meeste branches een HP-penetratie kennen rond de 35 – 36 procent. Uitschieter naar boven is de overheidssector waar 44 procent netwerkapparatuur van HP gebruikt. Achterblijvend segment is de transportsector met slechts 27 procent.
Segmentatie naar type organisatie laat zien dat bij locaties van multinationals maar liefst 96 procent gebruikmaakt van Cisco-oplossingen. Bij locaties van national enterprises (bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers in Nederland) ligt het gebruik op 86 procent. Locaties uit het publieke segment kennen een Cisco-penetratie van 80 procent en medium sized businesses (vijftig tot 250 medewerkers) gebruiken in driekwart van de gevallen Cisco-apparatuur.
HP-netwerkapparatuur is het sterkst vertegenwoordigd bij deze medium sized businesses (49 procent) en publieke instellingen (41 procent). Bij national enterprises wordt op ruim een derde van de locaties HP gebruikt. Bij locaties van multinationals geeft één op de vijf locaties aan HP-netwerkoplossingen te gebruiken. Juniper is aanwezig bij 9 procent van de locaties, met uitzondering van multinationals waar dit 5 procent bedraagt. Voor Dell-apparatuur geldt een vergelijkbaar beeld, namelijk 7 procent penetratie bij publieke instellingen en national enterprises, 12 procent bij medium sized businesses en een zeer beperkte aanwezigheid (1 procent) bij multinationals in Nederland.
Installed base per product
De installed base gaat niet alleen om het wel of niet gebruiken van netwerkapparatuur van bepaalde fabrikanten per bedrijfsvestiging, maar ook de aantallen netwerkcomponenten. Als alle onderdelen bij elkaar worden genomen, dus switches, routers, hardwarematige firewalls en draadloze apparatuur, dan kent Cisco een aandeel in de installed base van 60 procent. HP heeft een aandeel van 27 procent, Avaya van 3 procent en Dell en Juniper circa 2 procent. Als voor de afzonderlijke componenten wordt gekeken naar de top vijf installed base, blijkt dat Cisco voor elk deelgebied de nummer één is. HP is daarnaast telkens de nummer twee, behalve bij hardwarematige firewalls.
uit het artikel: 83 % cisco 37 % HP 5% voor de rest
kijk dat is al 115% ….