Aan al degenen die hun wereld graag netjes opgedeeld zien in zwart en wit, die gruwelen van dubbelzinnigheid, aarzel niet en sluit je aan bij de opstand tegen het dubbele gebruik van het woord hacking. Want dit woord gebruikt men zowel in een negatieve als positieve context. Verwarring troef!
Voor degenen onder ons in het it security segment is het eenvoudig; hackers zijn criminelen die men maar net iets minder zou moeten verfoeien dan criminelen die onze medemens pijnigen. Hackers zorgen voor miljarden euro’s schade en zorgen voor eindeloze slapeloze nachten en rusteloze, angstige dagen.
Maar steeds vaker gebruikt men de termen hacker en hacking op een positieve manier. Welkom bij de Life Hackers! Google Trends toont een verviervoudiging van het gebruik van de term Life Hack in de laatste jaren. Grote Amerikaanse televisienetwerken als ABC and CBS leren hun publiek hoe ze Life Hacking kunnen toepassen om hun eigen digitale leven te verbeteren. In Nederland bestaat er de website lifehacking.nl, die hetzelfde doet.
Het woordenboek Merriam Webster toont het meest voorkomende gebruik van de term hacker. Het betreft een persoon die illegaal toegang krijgt tot een computersysteem. De meeste mensen die het woord hacker horen, associëren dit met het kwaad dat computerhackers teweeg brengen. Het zijn criminelen die handelen binnen een crimineel concept en trachten jou en mij te schaden en te bestelen.
Uiteraard zijn niet alle hackers enkel maar kwaadaardig. Afhankelijk van je politieke kleur kunnen ‘hacktivisten’ beschouwd worden als een positief in te zetten wapen. Anonymous bijvoorbeeld heeft in het verleden de drugskartels uitgedaagd (tot een lid werd gekidnapt) en netwerken van kinderpornografie neergehaald.
Life hackers
Daar waar computerhackers mensen kwaad doen, waardevolle data stelen of vernietigen, en over het algemeen een volledige dag van de security officer compleet kunnen verpesten, doen ‘life Hackers’ het omgekeerde. Zij ontwikkelen en delen strategieën die het leven vergemakkelijken. Ze voorzien handigheidjes en technieken die zelfs de meest lastige taken vergemakkelijken.
Op Reddit is er een pagina met de titel: ‘Life Pro Tips’ waar Life Hackers dagelijks handige life hacks posten. Enkele voorbeelden zijn hoe je een verloren hond terugvindt, hoe je er beter kan uitzien op foto, wat je moet doen als je je telefoon in het water laat vallen.
Vaak zijn deze tips geschreven in een korte, krachtige stap-voor-stap vorm waardoor de meeste life hacks universeel zijn. Ze worden dan ook vaak beschouwd als een van de meest waardevolle inhouden op het web.
De evolutie van het woord hacking
De betekenis van het woord verandert met de tijdsgeest en dat begrijp ik. De term hacking evolueert van de beschrijving van een criminele aanval naar een sociale activiteit en het woord hacker verliest daardoor zijn negatieve connotatie. Onafhankelijk van deze connotatie is een hacker altijd een expert in een bepaald domein, of dat nu het verijdelen van computer security of het nemen van een kortere weg in het leven is. Het woord hacker staat voor technische expertise in eender welk domein.
Toch had de tijd van zwart-wit tv en klassieke westerns heel veel charme. De slechteriken droegen steeds een zwarte hoed, zodat je onmiddellijk wist wie het vee, de bank of de trein ging ‘hacken’. Meestal eindigde de film dan met een vuurgevecht waarin de duidelijke slechterik werd doodgeschoten door de held met een witte hoed. Een klaar en duidelijk happy end.
Slechterik ‘verwijderd’, de held leeft nog lang en gelukkig. Maar ik zal me tevreden moeten stellen met betere beveiliging en minder nostalgische duidelijkheid.
Hacking was oorspronkelijk sowieso altijd positief. Dit in tegenstelling tot cracking.
Later werd ’t ook wel black hat hacking versus white hat hacking.
Zo ‘eenvoudig’ was juist voor degenen die in het IT security segment werk(t)en.
‘De media’ heeft vervolgens nooit ’t onderscheid willen maken en heeft cracking en hacking altijd op één hoop gegooid.
Dáárom kan men nu eigenlijk spreken van dubbelzinnigheid, of beter: onduidelijkheid. Want wat mij betreft geldt nog steeds:
Hacking vs cracking, danwel white hat hacking vs black hat hacking.
Inderdaad, verwarring alom.
Het is jammer dat de auteur de evolutie van hacken/hacker niet kent. Het is namelijk precies andersom. Van oudsher was hacken een bezigheid van de technisch specialisten die van de hoed en de rand wisten. Niet om in te breken maar om programma’s en services te testen, debuggen en verbeteren. Let wel, dit was een bezigheid die al bestond voordat internet algemeen beschikbaar was, zelfs aan het einde van de 70’s was deze term al bekend. Deze kennis is vervolgens in het criminele circuit terecht gekomen, of eigenlijk liever gezegd, de activiteiten zijn op een gegeven moment “illegaal” verklaard. Onder invloed van media heeft het vervolgens een negatieve klank gekregen.
Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28term%29.
Het principe van hacken, het begrijpen van een omgeving en deze vervolgens verbeteren/naar je hand zetten, is tegenwoordig ook overgenomen in situaties buiten de computeromgevingen, zoals life-hacking.
Precies wat M zegt. Volgens de originele internet jargon file is hacking altijd positief geweest. Het ‘cracking’ woord is in de vergetelheid geraakt.
Het is destijds de media geweest die de verwarring veroorzaakt heeft.
Life Hacking is afgeleid van de originele betekenis van hacken. Men doet een foefje om het leven makkelijker te maken.
Ach, op What-The-Hack in 2005 en Hacking-At-Random 2009 zag ik ook van die grapjurken lopen met een Tshirt met daarom de mededeling ‘Police site hacker’
Tja zulke scripkiddies doen het leuk in de media, maar het zijn niet de lui die de moeite nemen om weken lang datasheets zitten door te spitten of protocollen analyseren om iets nieuws te bedenken…
Echte hackers (ongeacht wat ze hacken of cracken) staan als regel niet vooraan in de media.
Vroeger had hacker inderdaad nog de connotatie van slimmerik, iemand die een systeem of programma aanpaste aan zijn/haar wensen. Hacken stond toen nog voor het vinden van toepassingen die niet door de maker bedoeld waren maar wel toegestaan omdat code voor iedereen leesbaar en aanpasbaar was. Oorspronkelijk had het dus niets te maken met computercriminaliteit
en is die betekenis er later en mede door de Amerikaanse filmindustrie aan gegeven. Tegenwoordig is hacken een nogal grijs gebied, aanpassen van de code schendt namelijk meestal de garantie en ook al gauw de auteursrechten. Betreffende cracking ben ik benieuwd hoeverre die term gaat als ik, geheel in strijd met bedoelingen van de leverancier de gaten dicht die leverancier open laat. Over het begrip computercriminaliteit valt nog wel een boom op te zetten als ik kijk naar de vele backdoors. Security officers hebben namelijk nog weleens de neiging om als een struisvogel hun hoofd in het zand te steken, net als de politiek/juridisch verantwoordelijken:
http://www.nutech.nl/internet/3847432/oud-eigenaren-gehackt-diginotar-moeten-miljoenen-betalen.html
Op Alt-S gaf term ‘Repsonsible disclosure’ dan ook aanleiding tot enige verhitte discussies want hacktivisme lijkt me een vertroebelde term als ik overweeg dat inzet van bepaalde domeinkennis als daad van protest of repressie ethisch hetzelfde is als er in beide gevallen sprake is van manipulatie. Naar experts wordt ongeacht het domein niet meer geluisterd als ik hack van zowel financiële- als politieke systemen overweeg. Hierdoor moet ik steeds vaker denken aan de protestsong van Boudewijn de Groot: ‘Welterusten, meneer de president’ als sales managers over termen als hackers gaan beginnen.
Ach, Tegenwoordig wordt je zelfs als een bedrijfs risico gezien als je kennis van zaken bovengemiddeld is.
Ipv gewoon op zoek te gaan naar gekwalificeerde mensen wordt er gekozen voor nog meer brandhout dat zich bedient van moderne termen zonder te begrijpen dat je zonder al dat geblaat heel wat betere resultaten krijgt.
Hackers vs crackers? Anyone?
http://hackersinformation.com