Het komt vooral door internet en digitalisering dat de werkgelegenheid in de financiële sector terugloopt. Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Door deze automatisering komen er aan ict-kant wel banen bij, maar in de totale arbeidsmarkt kan ict de terugloop niet corrigeren.
Door de automatiseringsslag in de financiële sector zijn de arbeidskrachten wel productiever geworden. Technologische ontwikkelingen, zoals internet en digitalisering, en het schrappen van 38.000 banen sinds 2007 liggen hieraan ten grondslag. Op dit moment werken 248.000 mensen in de Nederlandse financiële sector.
De verdergaande digitalisering zal volgens UWV tot 2016 ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt verder krimpt naar 226.000 banen. Met name op de lagere mbo-niveaus zullen banen verdwijnen. Daar staat tegenover dat de ontwikkelingen ook zullen zorgen voor nieuwe werkgelegenheid zoals big data-specialisten. Deze ‘nieuwe banen’ zullen het verdwijnen van ‘oude werkgelegenheid’ echter niet volledig kunnen compenseren.
De beste kans op werk is er de komende jaren op mbo-niveau voor commercieel medewerkers bank- en verzekeringswezen en salarisadministrateurs. Op hbo- en wetenschappelijk niveau liggen er kansen voor financieel specialisten en voor ict-functies, zoals webdeveloper en securityspecialist.
Dat was toch altijd de bedoeling van automatisering?
Een ieder weet dat door automatisering er steeds minder werk zal zijn?
De belangrijkste reden van minder jobs in de ICT in NL is dat er enorme aantallen mensen uit India worden toegelaten, terwijl deze mensen zeker niet voldoen aan de criteria om buiten de EU te werven. Mensen met gelijke of zelfs betere qualificaties zijn ruim voldoende binnen de EU te vinden, maar dan moet je ze wel willen vinden!! Beter als hiervoor een meldpunt wordt ingesteld. Moet je eens zien hoe snel er weer heel veel werk is in Nederland!
het UWV lijkt wat aan de late kant met haar reactie. Uiteraard begon de automatisering bij banken al eerder, maar de eerste pinautomaat bij een bank in Nederland werd in 1982 geplaatst (ok, ik moest het opzoeken). Dat was een hele zichtbare stap in het verplaatsen van productiewerk naar de consument (‘Prosumerisation’). Uiteindelijk heeft ons dat gebracht naar het huidige internetbankieren waarmee banken volgens mij afscheid konden nemen van heel veel medewerkers.
NB: wat heeft een salarisadministrateur specifiek met de financiele sector te maken? Ok, ook een bank zal er daar een aantal van nodig hebben maar dat zullen in de huidige markt en economie toch niet de (groei)aantallen zijn?
Tel daar zelf digitaal afrekenen in de supermarkt bij op. En zullen de supermarkten nog alleen door zeer jonge vakkenvullers bemenst worden en die paar controleurs die steekproeven houden of de mensen wel netjes afrekenen. (Terwijl de winkeldiefstal er niet minder om wordt.)
Je kan ook extra banen genereren als iedereen nog maar 2 a 3 dagen in de week zouden gaan werken. Dat lijkt misschien onmogelijk maar waar komen al die uitkeringen dan vandaan?
Ik weet niet goed wat je van auteurs van dergelijke artikelen moet denken. Overduidelijk hebben die geen enkel idee waar ICT voor staat en wat het doel van ICT is. Met een keline zucht dan.
Het oogmerk van inzet van ICT is een grotere productiviteit met minder mensen!
Het is dus geenszins de bedoeling van IT als vehikel, carrier, om wat dan ook te compenseren. De koppeling die hier word gemaakt gaat wat dat betreft natuurlijk mank.
Shut-up, or I will replace you by a verry small perl script !
Been there done that, het maakt mensen de handen vrij om nuttig werk te doen.
Bij mijn weten voorspelt een studie van de universiteit van Oxford dat binnen 10 jaar meer dan de helft van de banen is verdwenen en dat er geen nieuwe bijkomen.
Volgens mij was dat altijd al de bedoeling. Nu alleen nog even zorgen dat inkomensongelijkheid niet toeneemt. Lijkt me een politiek issue.
Voorlopig zullen de MBO-ers nog wel even blijven doorstromen naar HBO.
(Ik vraag me overigens wel af hoeveel mensen blijven staren naar “big data”. 🙂