In de huidige overlevingsfase van de datacentermarkt in Nederland worden vragen gesteld als ‘hoe onderscheidt je jezelf als datacenter?’, ‘hoe overleef je de prijsoorlog die nu eenmaal hoort bij een overcapaciteit ?’ en ‘hoe weet ik of het datacenter dat ik wil kiezen goed is en deze fase wel overleeft?' . Allemaal vragen die horen bij een volwassen markt van vraag en aanbod.
Drie jaar geleden schreef ik een businessplan waarin investeerders werden gevraagd te investeren in het dreigende tekort van datacenter capaciteit in Nederland. Blijkbaar was ik niet de enige met die visie want inmiddels wordt er al gesproken over een overschot aan datacenter capaciteit, is er nog veel ruimte beschikbaar in grote, nieuwe datacentra en hebben een aantal kleine, vaak te regionaal georiënteerde datacentra hun opstartfasen al niet overleefd.
Tier III certificatie met N+1 uitrusting van de vitale functies is een inmiddels basisvoorwaarde en allang geen ‘unique selling proposition’ (USP) meer. Het leveren van groene technologie en slimme diensten (zoals fall-back-diensten op fysiek gescheiden locaties, een directe toegang op de vitale internet exchanges, on-site monitoring en reparatie mogelijkheden door geschoolde medewerkers)…daarin onderscheiden moderne, wel op hun klanten georiënteerde datacentra zich van de vorige generatie techno- en de huidige low-cost datacentra. Een datacenter op zichzelf is geen unieke propositie meer, het gaat er om hoe dat datacenter de bedrijfszekerheid en verbindingen van zijn gebruikers zeker stelt, niets meer en niets minder.
Om te voorkomen dat de kwaliteit sluitpost wordt van de begroting door het toepassen van net-niet de juiste maar wel tweedehands apparatuur of de continuïteitsgaranties in de praktijk toch niet worden ondersteund door de juiste infrastructuur, is het zaak om je als gebruiker te realiseren dat goedkoop duurkoop is en datacentra zijn daarop helaas geen uitzondering. Selectiecriteria verschuiven van droge technische specs naar in andere branches heel gebruikelijke kpi’s als service niveau’s en ondersteuning en daarmee is de datacenter markt nu dus echt volwassen !
Ok, Lejo, eigenlijk geef je aan dat de aanbieders van datacenterdiensten vergelijkbaar zijn op het niveau van infrastructuurdiensten en dat het nu veel meer gaat service level management en aanvullende diensten. Dat is dan in 3 jaar tijd wel erg snel gegaan.
Ik zie nog steeds wel kansen voor de zogenaamde high density datacenters, met meer kW’s per vierkante meter, maar ook met het aanbod van bijvoorbeeld open compute apparatuur inclusief openstack. Die combinatie kom je in de US wel tegen, hier nog veel minder.