Werknemers verwachten tegenwoordig dezelfde snelle en intuïtieve technologie-ervaring op hun werkplek te krijgen als die ze gewend zijn in hun dagelijks leven. Deze verwachting is zo belangrijk, dat het niveau van de it bij een bedrijf meer dan ooit wordt gezien als een secundaire arbeidsvoorwaarde en voor jong talent zelfs een belangrijke factor is bij de keuze om voor een bedrijf te gaan werken.
Een onderzoek door PricewaterhouseCoopers uit 2011 laat zien dat bijna 60 procent van de jonge werknemers de technologie van het bedrijf meeweegt bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Als een bedrijf met ouderwetse technologie werkt, dan loopt men het risico talentvolle werknemers kwijt te raken aan meer innovatieve bedrijven. Nu de concurrentiestrijd om de beste en knapste koppen op zijn hoogtepunt is, moeten leidinggevenden zich meer dan ooit gaan richten op de bedrijfstechnologie. Het tijdperk waarin werknemers ouderwetse technologie op hun werkplek accepteren is namelijk afgelopen.
Er is een nieuw soort technisch onderlegde jonge professionals opgestaan die gewend is aan geavanceerde en efficiënte technologieën in hun dagelijks leven. Nu alternatieve, cloudgebaseerde oplossingen binnen het bereik van een creditcard liggen, beginnen deze professionals te twijfelen aan de traditionele rol van de it-afdeling. Voor dit groeiende segment werknemers – het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voorspelt dat deze millennials in 2030 75 procent van de beroepsbevolking zullen uitmaken – is het hele concept van de tussenkomst van een it-medewerker voor iets simpels als het wijzigen van een wachtwoord absurd.
Informatietechnologie 2.0
Om aan de eisen van gebruikers tegemoet te komen, moet de it-afdeling de infrastructuurtechnologie heroverwegen. Het is voor software en tools niet meer voldoende om simpelweg ‘het werk gedaan te krijgen’. It moet in plaats daarvan de technologie bieden die de workflow van de eindgebruiker – de werknemer – en de bedrijfsprocessen ondersteunt. Je kunt niet langer van werknemers verwachten dat zij het inefficiënte, bureaucratische tempo van de traditionele it accepteren.
Door de interactie van de gemiddelde werknemer met it te veranderen en hem het gevoel te geven dat hij een klant is in plaats van een hinder, zullen medewerkers minder tijd kwijt zijn aan irritaties over hoe lang het duurt om een nieuwe applicatie op te leveren, toegang tot een nieuwe it-dienst te verkrijgen, of een wachtwoord te wijzigen. In plaats daarvan kunnen ze meer tijd besteden aan het werk waarvoor ze ingehuurd waren. Klinkt voor de hand liggend, toch? Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Selfservice
Selfservicetechnologieën voor het bedrijfsleven kunnen it-diensten net zo snel opleveren als consumenten app stores. En omdat ze kunnen worden geïmplementeerd zonder bestaande systemen overhoop te gooien en te vervangen, is er absoluut geen reden om dit soort systemen niet te willen invoeren.
Deze nieuwe ‘IT Stores’ kunnen ruimte bieden aan de gehele catalogus aan it-diensten en applicaties van het bedrijf – inclusief populaire SaaS-diensten zoals Salesforce.com en Microsoft Office 365. Stel je voor dat je je werknemers toegang kan verlenen tot deze diensten en applicaties door middel van een zelfde soort interface als die van de Apple App Store of Google Play!
Automatiseren en beveiligen
Hoewel selfservice een noodzakelijke eerste stap is om de kloof tussen de it-afdeling en de werknemer te overbruggen met een vertrouwde en consumentenachtige interface, is het slechts het begin van het creëren van een nieuwe it. Door de intuïtieve interface van een ‘app store’ te voorzien van een automatiserings- en beveiligingsplatform, kunnen bedrijven hun on- en offboarding automatiseren en hun werknemers selfservice toegang geven tot data om zo het aantal servicedesktickets en de doorlooptijden drastisch verminderen. It kan ook de toegangsrechten voor diensten personaliseren en zo overconsumptie van diensten elimineren.
Deze diensten kunnen in realtime worden aangepast op basis van het apparaat, de locatie, de tijd van de dag en andere factoren die de gebruikservaring beïnvloeden. Organisaties willen natuurlijk niet dat medewerkers toegang krijgen tot gevoelige klantgegevens onder het genot van een cappuccino, terwijl ze verbonden zijn met het openbare netwerk van de coffeeshop. De toegang tot dergelijke toepassingen kan eenvoudig worden geblokkeerd voor niet-toegestane netwerken.
Nieuw talent aantrekken
It kan zo een enkel en omvattend platform zijn voor werknemers door het bieden van een flexibele en veilige IT-‘hub’. Wanneer je het grootste deel van de it-diensten in handen legt van de nieuwe generatie technologisch onderlegde medewerkers en je de overgebleven processen grotendeels automatiseert, dan zorgt dat voor productievere werknemers en een it-afdeling met meer controle over de technologische activiteiten binnen de onderneming. Bovendien zullen jonge, waardevolle talenten jouw organisatie niet links laten liggen omdat de it eindelijk weer in hun behoeften voorziet, zoals het hoort. Wanneer cio’s de werknemers meer als klanten van de it-infrastructuur gaan zien en applicaties en diensten snel, automatisch en op een voorspelbare manier opleveren, via een veilig en robuust platform, dan zal de organisatie veel beter in staat zijn om het neusje van de zalm binnen te hengelen. En dat is een kans die te mooi is om te laten liggen.
Je kunt niet beter verwoorden waar het schort als met de uitspraak van Henri: “Veel IT-ers denken in beperkingen en niet in mogelijkheden.”
Komisch vindt ik dat ook bij jongeren.
Mijn ervaring is dat er genoeg ouderen zijn die veel flexibeler zijn als jongeren, de idee dat jonge talenten alleen de nieuwste techniek vragen is zeker niet altijd waar.
Dat ik mensen die 30 jaar jonger zijn, moet overtuigen dat Windows 8 goed bruikbaar is zegt genoeg. Ook bij cloud-gebruik, weinig flexibel om ook naar andere aanbieders te kijken.
Ik ben kritisch bij cloud-oplossingen maar lever inmiddels wel SAAS oplossingen, “op weg naar de cloud”.
Goed artikel, maar ik vraag mij echt af waarom dit alleen voor jongere talenten van toepassing is. Ik ben op leeftijd, kom bij veel bedrijven, maar die moeten zich dan allemaal zorgen maken over nieuwe high-potentials. Bij sommige grote bedrijven is geen wifi, of alleen wifi met een wachtwoord per verdieping dat je moet opzoeken op whiteboards in de kamers. Synchronisatie van e-mail is vaak niet mogelijk of beperkt, bij sommige bedrijven moet ik MDM op mijn telefoon toestaan. Mijn van een voorganger gekopieerde user accounts (dus niet op mijn rol en afdeling gebaseerd) heeft of geen toegang of toegang tot teveel gegevens. Op de meeste intranets kan ik niet vinden hoe ik een printer moet koppelen. Toegang tot applicaties gaat gepaard met verschillende accounts/wachtwoorden, voor ik het weet heb ik een lijstje met wachtwoorden en accounts per onderneming en buiten de poort kan ik vervolgens niets….
Kortom het is in de meeste bedrijven niet al te best gesteld met de ICT dienstverleningsoriëntatie op de gebruiker/klant. Dit geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen, wellicht voor iedereen.
Het moet toch anno 2014 niet moeilijk zijn om ICT diensten te leveren zoals dat zou horen in 2014? Je krijgt 1 account, met dit account krijg je toegang tot het netwerk en internet, printers, applicaties die je nodig hebt, kan je mail synchroniseren, kan je een telefoonnummer koppelen, kan je een intranet pagina van jezelf bewerken en je kunt vervolgens ongeacht je device wereldwijd aan de slag: dat is wat ik minimaal zou willen….en waar hebben ze dat eigenlijk??? Dat het allemaal snel, realtime, zonder een tas vol met gadgets en met cappuccino is, dat spreekt vanzelf.
Wie schrijft het boekje ‘Minimale ICT-basisuitrusting voor de professional’ en zorgt dat dit op het netvlies komt van de CIO?