De Hogeschool Utrecht geeft 40 procent korting op ict-masterclasses, post-bacheloropleidingen en de master-opleiding Informatica. De hogeschool gebruikt een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) om de opleidingen tegen lager tarief aan te bieden. SZW steekt in totaal tien miljoen euro in de scholing van gekwalificeerde ict'ers om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Die investering moet het verwachtte tekort van zevenduizend ict'ers in 2017 ondervangen.
Volgens een woordvoerder van de Hogeschool Utrecht werkt Novi Hogescholen (ict en bedrijfskunde) via hetzelfde principe. Of er nog andere hogescholen in deze vorm gebruik maken van de subsidieregeling is haar niet bekend.
De Hogeschool Utrecht meldt dat het aanbod van 40 procent korting geldt totdat het subsidiebedrag is bereikt. Het heeft tot nu toe niet bekend gemaakt hoeveel subsidie de school ontvangt. De procedure voor korting op de ict-opleiding loopt via CA-ICT. Dat is een stichting die de kwaliteit en werkgelegenheid in de ict stimuleert.
De opleidingen die met 40 procent korting worden aangeboden zijn de masteroplieding informatica en losse masterclasses, Informatiemanagement, Strategie & Organisatie, Projectmanagement & Change, Enterprise Architectuur en Business Process Management.
Studiejaar 2014-2015
Ook de post-bacheloropleidingen IT Management, Informatiemanagement, Business Process Management, Enterprise Architectuur en IT Architectuur worden, tot het subsidiebedrag bereik is, met korting aangeboden.
Het aanbod geldt alleen voor het studiejaar 2014-2015.
Dit zijn geen ICT opleidingen maar ICT-management opleidingen.
Dus er worden 7000 bestaande ICT-ers omgeschoold tot iets andere ICT-ers.
Blijft een tekort van 7000 ICT-ers lijkt me.
Of wordt je in 1 jaar tijd van HBO tot HBO ICT-er opgeleid (daarna is de subsidie weg)?
Beter is om de ICT-er beter aan te prijzen op middelbare scholen dan volgen de studenten vanzelf denk ik…
Denk je Corne ?
Ik denk eigenlijk eerder dat om goede ICTers te krijgen er eerst eens ergens een behoorlijke opleiding opgezet moet worden.
Een die niet gericht is op het behalen van wat niets zeggende volatile certificaatjes en het snel bij elkaar klikken van digitale bagger.
Maar een die gericht is op kennis van zaken en het vermogen om later zelf die kennis eigen te maken… iets wat je dus van een HBO opleiding zou mogen verwachten.
Laten we de term HBO eerst maar eens afschaffen want me dunkt dat er toch een wezenlijk verschil zit in een diepgaande technische opleiding en een cursus bloemschikken !
Maar ik zal het wel weer verkeerd zien…
Corne, ik zat er ook al op af te kijken het zijn toch vooral opleidingen op het gebied van (project) management, de praat IT zeg maar. Ik zou juist wat technische opleidingen verwachten aan de andere kant dat eenvoudige werk kun je net zo goed uitbesteden naar landen hier heel ver vandaan :).
Ik heb mij zelf aangemeld voor een 1 jaar post-HBO IT architecture, maar wat ik nu mis is in Nederland een meer technisch georiënteerde opleiding voor Engineers (denk aan cloud computing e.d.).. Juist om een goede aanvulling te zijn naast Enterprise architecten (namelijk, hoe zetten we de business case om naar technisch inhoudelijke opdrachten: IT project engineering).
Denk aan zoiets:
http://www.stevens.edu/sit/graduate/master-of-science-enterprise-cloud-computing.cfm
http://sydney.edu.au/engineering/mitm/index.shtml
Dus in plaats van eerst eens goed te onderzoeken aan wat voor IT-ers er een tekort is (en of dat tekort niet gewoon komt doordat opdrachtgevers voor de juiste mensen niet het passende salaris willen betalen) wordt er gewoon een bak subsidie de opleidingswereld in gekegeld onder het motto ‘dan komt het wel goed’. Ik weet al wat er over drie jaar in de Computable staat. Dan staat er dat er teveel (project)managers zijn opgeleid die allemaal zonder baan zitten, en technisch specialisten nog steeds schaars goed zijn… Maar dan is de subsidie pot allang leeg
@emmanuel Misschien toch aan de zelfstudie, er zijn genoeg bronnen op het internet of boeken te verkrijgen waar je je kennis kan opdoen.
Emanuel, e.a.
In mijn ogen moet je niet op school zijn voor de meest relevante IT opleidingen. Niet alleen is er zeer veel (gratis) zelfstudie voorhanden : Ook voor enterprise cloud computing, maar is het internet een grote bron van mogelijkheden en zijn ook bijvoorbeeld sites zoals Coursera die op behoorlijk niveau je van kennis kunnen voorzien.
Cloud computing en software ontwikkelen voor cloud computing leer je niet achter de schoolbanken, daar leer je meer de basis kennis (welke wederom ook via het internet te verkrijgen is).
post-HBO is negen van de tien keer een marketing term. Klinkt heerlijk, maar uiteindelijk zijn er gewoon een paar criteria wanneer je iets Post-HBO mag noemen.
Alles wat ik van automatisering weet, heb ik mijzelf eigen gemaakt.
In mijn studietijd was automatisering bepaald nog geen gemeengoed.
Als ik al die kennis zelf heb eigen weten te maken, dan ben ik ofwel zoveel slimmer dan de rest (wat ik serieus betwijfel) of ik ben meer gemotiveerd om zelfstandig kennis op te doen dan de hedendaagse klikklakklaar specialis waaraan ik dan weer geen moment twijfel.
En idd Emanuel, zoals Henri al aangeeft: nog nooit in de geschiedenis was het zo gemakkelijk om zelf kennis eigen te maken.
Maar gebruik van die mogelijkheden voordat ze weer net zo snel verdwijnen als dat deze zijn opgekomen !
ICT lijkt echt de toekomst te zijn, dus inderdaad: grijp de kans zolang dit kan!