De Mexicaanse telecomaanbieder América Móvil verkleint opnieuw zijn aandeel in KPN. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf van miljardair Calos Slim zijn aandeel heeft verkleind van 24,9 procent tot 22,6 procent. Dat lijkt een piëteit, maar het ziet er naar uit dat de Mexicanen de deur voor volledige overname van KPN, die nog op een klein kiertje stond, definitief dichtgooien.
América Móvil houdt met de 22,6 procent net genoeg aandelen in handen om twee man te mogen leveren aan de raad van commissarissen van KPN. Dat kan alleen als het 20 procent van de aandelen in handen heeft. In het laatste kwartaal van 2013 werd het belang verkleind van bijna 30 procent tot 27,1 procent van de aandelen. Daarmee verkleinen de Mexicanen stapsgewijs hun belang in de Nederlandse Telecomoperator.
Multimiljardair Carlos Slim liet eerder in een interview met persbureau Reuters doorschemeren dat zijn telecombedrijf het belang in KPN ziet als een belegging, waarvan op termijn tegen de juiste prijs afscheid kan worden genomen. Analisten stelden dat door deze opmerking de kans op een nieuw Mexicaans bod op KPN een stuk kleiner is geworden.
E-Plus
In de oorspronkelijke plannen van América Móvil om KPN over te nemen, leek het de Mexicanen vooral te doen om voet aan de grond te krijgen in Duitsland via de Duitse KPN-dochter E-Plus. Maar dat bedrijf werd ingelijfd door het Spaanse Telefonica. Bovendien wierpen KPN-aandeelhouders een beschermwal op. Daarop besloot América Móvil het overnamebod in te trekken. Dat was in oktober 2013. De Mexicanen hadden toen nog een minderheidsaandeel van bijna 30 procent in KPN in handen.
Sommige analisten stelden toen dat de terugtrekking een strategische zet van het Mexicaanse concern zou zijn om op een later moment nog eens een volledige overname te proberen. Nu de Mexicanen in juli 2014 opnieuw hun aandeel verkleinen, lijkt dat scenario van de baan. América Móvil kondigde bovendien onlangs aan dat het voor 743 miljoen euro zijn belang in Telekom Austria uitbreidt tot 50 procent. Daarmee lijkt Slim voor overnames vooral interesse te hebben in andere Europese landen dan Nederland.
Voorbarige conclusie. De auteur van dit schrijven zou zich weleens af mogen vragen waarom Slim zich niet als belegger gedraagt en zo’n 100 miljoen aandelen verkoopt na de goedkeuring van de Eplus deal. Ook zou hij zich eens moeten verdiepen in de historie van de koersontwikkelingen en de feitelijke juistheden in zijn bericht. Slim heeft namelijk nooit een poging gedaan het bedrijf over te nemen. Hij heeft zijn bod namelijk nooit gedaan. Hij heeft na het nieuws dat KPN Eplus verkocht aan Telefonica iets geroepen van een intentie KPN te kopen. Tijdens de termijn waarop hij officieel het bod moest doen is de koers op de markt hoger komen te staan dan waarvoor hij KPN wilde overnemen. Hij heeft toen afgezien van een vijandelijk bod. Sinds die tijd zijn er een aantal banken zoals Norgebank en Blackrock die steeds wisselende belangen hebben in KPN en kennelijk gebaat zijn bij een lage koers. Nu zelfs Slim 2,2% opoffert om een koersstijging te voorkomen! ING en Barclays melden dat de waarde tegen de €3,00 per aandeel uitkomt, komt jullie conclusie dat Slim niet meer geïnteresseerd te zijn mij nogal voorbarig over.