De cleanroom van de Technische Universiteit Eindhoven, NanoLab@TU/e, ontvangt 3,7 miljoen euro voor uitbreiding van de onderzoekfaciliteiten. Het geld komt uit de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten voor de fabricage van nieuwe materialen, sensoren en devices met unieke nanostructuren. Met het bedrag worden onder andere nieuwe machines gekocht om materialen atoomlaag voor atoomlaag te kunnen laten aangroeien, specialistische microscopen om die lagen te kunnen bestuderen en nieuwe lithografiemogelijkheden om nanopatronen te kunnen maken in die materialen.
De investering maakt onderdeel uit van het NanoLabNL-programma Quantum Electrical Engineering (QuEEN), dat in totaal zeventien miljoen euro toegekend heeft gekregen. Staatsecretaris Sander Dekker van OCW en voorzitter Jos Engelen van NWO maakten de verdeling van die onderzoeksgelden dinsdag 1 juli 2014 bekend.
NanoLab@TU/e is de cleanroom faciliteit van de Technische Universiteit Eindhoven en is onderdeel van NanoLabNL. Dit is hét Nederlandse fabricagecentrum voor onderzoek en innovatie in nanotechnologie, met locaties in Twente, Delft, Groningen en Eindhoven. De faciliteiten zijn gericht op universiteiten, jonge bedrijven, researchinstituten en gevestigde industrieën. Binnen NanoLabNL is er, naast quantum electrical engineering, expertise en apparatuur beschikbaar op gebieden zoals bionanotechnologie, nanomedicine, microfluidica, fotonica en nano-elektronica.
Quantum electrical engineering
NanoLabNL zet in het investeringsprogramma QuEEn (Quantum electrical engineering) specifiek in op het focusgebied quantum electrical engineering. Er wordt gewerkt aan het ontdekken van nieuwe materialen en materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen. Met innovatieve fabricagetechnieken maakt NanoLabNL complexe sensoren en -detectoren, die minieme krachten kunnen meten dankzij een ongekende gevoeligheid.
Nanoscale-devices, die geproduceerd worden in de cleanrooms van NanoLabNL, zijn van belang voor bijvoorbeeld het onderzoek naar het creëren van een quantumcomputer, voor ontwikkeling van piëzo-materialen voor de inktjet-industrie en voor kleinschalige productie van diagnostische devices voor de medische sector.
Open voor bedrijven
De deuren van NanoLabNL staan niet alleen open voor wetenschappelijk onderzoek. Ook bedrijven zijn welkom. Zo reikte NanoLabNL in 2013 vouchers uit aan 28 industriële partijen, bijvoorbeeld startende en jonge bedrijven die bezig zijn een bedrijf te bouwen rond onderzoeksresultaten Ook in 2014 reikt NanoLabNL wederom tien vouchers uit. Geïnteresseerde bedrijven kunnen voor 1 oktober 2014 een voucher aanvragen.