Nederlandse werknemers hebben vaker toegang tot virtuele apps en werkplekken (desktops) dan collega's in omringende landen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van virtualisatie-specialist Citrix. 43 procent van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over virtuele applicaties en desktops. Dat is hoger dan in Frankrijk (25 procent), Engeland (33 procent) en Duitsland (37 procent).
Gevraagd naar de belangrijkste reden voor het virtualiseren van apps en desktops antwoordt 58 procent van de ondervraagden: ‘Het medewerkers mogelijk maken om mobiel te werken’. Ook ‘het verlagen van de complexiteit’ en ‘kosten van desktopbeheer’ worden in Nederland relatief vaak genoemd als redenen om te kiezen voor een virtualisatie-oplossing.
Een derde van de ondervraagden ziet virtualisatie als ‘de nieuwe benchmark voor desktopinfrastructuur en -beheer’. In Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt vdi (virtuele desktop infrastructuur) relatief vaker gezien als een ‘nuttige optie voor desktopinfrastructuur en -beheer’.
Volgens Citrix ziet een derde deel van de ondervraagden virtualisatie als de nieuwe benchmark voor desktopinfrastructuur en -beheer. ‘In Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt vdi relatief vaker gezien als een ‘nuttige optie voor desktopinfrastructuur en -beheer’. Slechts 6 procent ziet vdi als een modeverschijnsel’, aldus de leverancier.
Barrières
Als grootste barrière voor het implementeren van virtualisatie noemen de respondenten ‘de interoperabiliteit van applicaties.’ Dat wordt door 23 procent van de ondervraagden genoemd. Prestaties, systeemvereisten, compatibiliteit van hardware, hogere kosten, trainingen en vaardigheden en onbetrouwbaarheid worden minder vaak genoemd als barrière.
Volgens Van Leest hebben Nederlandse werkgevers en werknemers de afgelopen jaren in rap tempo mobiel werken omarmd. ‘Dat vereist wel dat medewerkers moeten worden uitgerust met de juiste middelen om overal en altijd vanaf elk device te kunnen werken. De voorsprong van Nederland op dit gebied laat zien dat we voorop lopen in deze nieuwe, flexibele manier van werken.’
Respondenten
Het onderzoek is uitgevoerd onder 682 respondenten. Die groep bestaat uit de volgende functiegroepen: it-beheerders (50 procent), it-managers (24 procent), zakelijke gebruikers (18 procent), Business-managers (6 procent), C-level managers (1 procent).
De ‘voorsprong’ van de Nederlanders ligt hem volgens mij in het feit dat we van oorsprong een hoog adaptief vermogen hebben en beschikken over ondernemers bloed. Wij hebben pioneren in onze cultuur zitten en zo vertaald zich dat ook in IT. Nederlanders beschikken over een aardige dosis agile management wat staat voor het vermogen om zich snel aan te passen aan een veranderende situatie. Steven Van Belleghem schreef er destijds een artikel over http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120220_adaptief_vermogen_is_kritische_succesfactor_voor_de_toekomst
@ Peter. Ik weet niet of ons vermogen om snel aan te passen de oorzaak is van dit hele gebeuren. Ik denk dat Nederland een oprechte voorsprong heeft wat betreft verschillende technologieën en toegankelijkheid. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Nederlanders inderdaad altijd druk bezig zijn met hun werk en misschien juist daarom meer en sneller op zoek zij gegaan naar mogelijkheden.