Nederlandse hackers kunnen op afstand de beelden van Google Glass overnemen. Ze kunnen met de bril foto's of filmpjes maken zonder dat de gebruiker dat merkt. Dat hebben medewerkers van het Nijmeegse ict-bedrijf Masc en de ict-tak van accountancy-bureau Deloitte gedemonstreerd aan de Volkskrant. Via een mini-usb-stick installeerden ze op een onbewaakt moment een script op de Google Glass. Door die code kunnen ze op afstand meekijken met de camera in de bril.
‘De inbraak in het systeem is relatief eenvoudig. Er hoeft geen code voor te worden gekraakt, er hoeft geen server te worden veroverd. Hardcore hackers zien dit over het hoofd, die vinden deze toegang eigenlijk te makkelijk’, zegt Thomas Bosboom, medewerker van Deloitte tegen het dagblad.
In een ander scenario wordt de malware verspreid via een Wi-Fi-netwerk of via een app op de mobiele telefoon. Google Glass is gekoppeld aan een telefoon. Deloitte en Masc onderzoeken verschillende zakelijke toepassingen van de Google Glass. Thomas Bosboom: ‘We vroegen ons af wat het worst case-scenario is met deze bril. Toen kwamen we op het meekijken. ‘Je kunt de bril beter niet ophouden als je ergens geld pint of andere zaken privé wilt houden.’
Een woordvoerder van Google meldt aan de krant dat veiligheid één van de aandachtspunten van Glass is. ‘In nieuwe versies gaat het scherm op slot, zoals ook bij een smartphone, en is het alleen met een code te openen.’ De hackers benadrukken dat die maatregel geen bescherming biedt tegen het overnemen van de camera. ‘Hoe meer feedback we krijgen, hoe veiliger we de Glass kunnen maken voor de bredere lancering later dit jaar’, stelt Google.
Zakelijk gebruik Google Glass
Verschillende bedrijven kijken naar de zakelijke toepassingen van Google Glass. Elektronicaconcern Philips en ict-dienstverlener Accenture hebben Google Glass geschikt gemaakt voor de gezondheidszorg. Zo willen beide bedrijven onderzoek doen naar het verbeteren van de effectiviteit en de efficiëntie van chirurgische behandelingen.
Energieleverancier Eneco rustte in juni 2014 een aantal monteurs drie weken lang uit met een Google Glass. Via die slimme bril krijgen ze bovenop gebruikelijke technische informatie over installaties ook klantgegevens te zien over verbruik. Zo kunnen ze klanten direct informeren over mogelijke besparingen op stroomverbruik. Ict-dienstverlener Ordina ontwikkelde de software voor die pilot. De uitkomsten van de pilot zijn nog niet bekendgemaakt.
Altijd weer die Nederlanders.