Realopen IT, dienstverlener op het gebied van identity & access management (aim)-oplossingen, breidt de zijn Servicedesk (rsd) uit met een configuration management database (cmdb).
Servicedesk fungeert als ‘single point of contact’ voor klanten en medewerkers van Realopen IT die ondersteuning nodig hebben bij het beheer en support van de geleverde oplossingen. Vooral voor complexe identity & access management (iam)-omgevingen is het van cruciaal belang precies te weten welke systemen, hardware en software er in het servicedomein van de klant in gebruik zijn. Indien alle specifieke configuraties exact omschreven staan, kan er snel, doeltreffend én proactief bij verstoringen en incidenten worden ingegrepen.
Naast een uitgebreide Servicedesk-applicatie hebben klanten nu ook online toegang tot een geavanceerde configuration management database (cmdb) waarin alle configuratie items van alle rsd-klanten in is opgeslagen, en die direct inzicht geeft in de specifieke configuraties en technische documentatie van de klant. Door het optimaal combineren van de rsd-dienst met de toegang tot de cmdb is Realopen IT nu in staat om de complexe iam-omgeving van klanten optimaal te ondersteunen.
De cmdb geeft een volledig overzicht van alle informatie over de opstelling, samenstelling en instelling van apparaten en applicaties. Doordat ook alle latere veranderingen in het systeem zijn vastgelegd, is voor de klant en beheerder bij een storing direct duidelijk of er sprake is van een aanpassing (change request) of een fix (incident). De cmdb is niet alleen beschikbaar voor de klant, maar ook voor leveranciers wanneer zij een storing moeten afhandelen.
Ik zit dit te lezen en vraag me af hoe ze eerst incidenten registreerden, blijkbaar op gbruiker waardoor je wel weet wie de zeikerds zijn maar niet wat de problemen. Even voor de duidelijkheid, al een jaar of 20 is de CMDB de basis van veel ITSM processen.
En we kunnen discusseren of CMDB een hierarchische of relationele structuur moet hebben maar configuratie management is te lang een ondergeschoven proces geweest waardoor de IT een blackbox was. Argument van complexiteit is een smoes omdat gebrek aan inzichtelijk dus vooral het gevolg was van slecht administreren.
Wat ik nog niet snap in verhaal is fix versus change, eerste komt tenslotte meestal voort uit een RCA wat meer in het gebied van problem management ligt. En een fix kan zowel een workaround als een change zijn, laatste valt weer verder te classificeren wanneer impact op meerdere delen van IT service ingrijpt, vandaar ook het proces change management.
Ook niet onbelangrijk is dat bij vastlegging wel enige regels afgesproken worden om zo te voorkomen dat logs onbegrijpelijk worden. In sommige systemen is geen enkele relatie meer te vinden tussen oorzaak en oplossing, effect van changes kan daardoor moeilijk beoordeeld worden.