De bouw van het nieuwe kantoor in Rijswijk voor het Het Europees Octrooibureau (EOB) is vandaag afgetrapt met de officiële eerstesteenlegging. Met een budget van ongeveer 205 miljoen euro, die het EOB volledig zelf financiert, is de nieuwbouw eveneens de grootste investering in Nederland van het octrooibureau in zijn veertigjarige geschiedenis. Het nieuwe pand vervangt de bestaande, 86 meter hoge kantoortoren, die in 1972 in gebruik werd genomen. De oplevering vindt in 2017 plaats.
EOB-president Benoît Battistelli en premier Mark Rutte legden gezamenlijk de eerste steen van het nieuwe hoofdgebouw. Het zoveel mogelijke duurzame gebouw is ontworpen door de Parijse architect Jean Nouvel en de Amsterdamse architect Diederik Dam. Het pand van 107 meter hoog en 150 meter lang biedt de 2700 EOB-medewerkers een flexibele werkomgeving van zo’n tachtigduizend vierkante meter. Naar verwachting wordt het project definitief afgerond in 2019, wanneer de oude kantoortoren zal worden gesloopt.
Gedurfde architectuur
Volgens Battistelli is het nieuwe pand ‘een gedurfd voorbeeld van moderne architectuur dat de missie van het EOB uitdraagt om innovatie te bevorderen, en de plaats van het EOB in het hart van de innovatie in Europa krachtig illustreert’. De topman stelde tijdens de ceremonie dat het EOB jaarlijks voor meer dan 560 miljoen euro per jaar bijdraagt aan de Nederlandse economie; dat zou goed zijn voor 5500 banen.
‘Ons land heeft veel kennisintensieve bedrijven, past veelvuldig octrooien toe en heeft voordeel van een efficiënte Europese markt’, meldde premier Rutte. ‘We zijn van de vierde plaats opgeklommen naar de derde plaats op de lijst van meest innovatieve Europese economieën en afgelopen jaar is het aantal Nederlandse aanvragen bij het Europees Octrooibureau met 17 procent gestegen tot meer dan 7500.’
Ook voor de ict-sector is het EOB een belangrijk bureau. Recent vielen er overigens nog ict-innovaties in de prijzen tijdens het jaarlijkse uitvindersfestival van het EOB. De Amerikaan Charles Hull ontving in de categorie ‘non-Europese landen’ de prijs voor zijn procedure om te kunnen printen in 3D. Een Japans team, onder leiding van Masahiro Hara en Takayuki Nagaya, kreeg de publieksprijs voor de ontwikkeling van de QR (Quick Response)-code.
Rijswijk
De EOB-vestiging in Rijswijk is met zijn bijna 2700 medewerkers, het merendeel technici en wetenschappers die patenten beoordelen, de grootste internationale organisatie in Nederland. Het kantoor herbergt tevens ‘s werelds grootste collectie literatuur over octrooien en technologie; bij elkaar zo’n zeshonderd miljoen publicaties in meer dan 120 databases. In Europa telt het EOB bijna zevenduizend werknemers. Het hoofdkantoor bevindt zich in München en er zijn naast Rijswijk vestigingen in Berlijn, Brussel en Wenen.
Voor meer nieuws betreffend het EOB zie hier
http://icsfight4yourrights.blogspot.nl