Geld blijkt nog altijd een goede drijfveer om Nederlandse ict’ers te binden. Naast een goed salaris ontvangt bijna de helft van de ict’ers jaarlijks een bonus. Gemiddeld bedraagt deze 6475 euro. SAP-specialisten krijgen met 11.181 euro jaarlijks de grootste bonus. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT arbeidsmarktmonitor 2014’ van Intelligence Group en Sterksen onder 435 Nederlandse ict’ers.
De top vijf van ict-disciplines met de meeste bonus wordt met 11.181 euro aangevoerd door SAP Netweaver-specialisten. Integratiespecialisten op het gebied van Microsoft (8261 euro) en IBM (8036 euro) volgen. De top vijf wordt afgesloten door enterprise-specialisten op het gebied van SAP (7659 euro) en Microsoft (6723 euro).
Ongeacht werkervaring, opleidingsachtergrond of type functie is een goed salaris een belangrijk aspect en zelfs een randvoorwaarde. Pas wanneer ict’ers weten dat een goed salaris deel uit maakt van de arbeidsvoorwaarden, kijken ze naar andere aspecten die gelden als beweegmotieven. Zo blijkt dat de lease-auto aan populariteit verliest, thuis kunnen werken voor alle ict-doelgroepen cruciaal is en vooral midcareers op zoek zijn naar uitdaging in de functie.
Huntende recruiters
44 procent van de Nederlandse ict’ers wordt maandelijks gehunt. Daarmee worden ict’ers zes keer zoveel benaderd voor een nieuwe baan dan de gemiddelde Nederlander. Ict’ers geven daarbij de voorkeur aan een authentieke benadering. De rol van de professionele recruiter is dan ook essentieel. Hierbij wordt kennis over de inhoud van de functie verwacht, het bieden van hulp aan young professionals bij salarisonderhandelingen en het zijn van een sparringpartner over de te maken loopbaankeuzes van midcareers.
Als recruiter is het essentieel om rekening te houden met de beweegmotieven van de voor hen belangrijke doelgroep. Dit helpt ict’ers aan te trekken, te boeien en desgewenst te binden aan de organisatie. De top drie van meest gehunte ict’ers zijn de midcareers, de developmentspecialisten en ict’ers met een managementfunctie.
Authentieke recruitmentbenadering
‘Recruiters vallen over elkaar heen als het gaat om het hunten van ict-talent’, zegt Paul Storimans, directeur Sterksen. ‘Tot irritatie van ict’ers zelf die zich bijvoorbeeld terugtrekken van LinkedIn omdat ze simpelweg gespamd worden. Opvallende en onderscheidende arbeidsmarktcommunicatie gecombineerd met een authentieke recruitmentbenadering maken daarentegen het verschil op de markt.’
Achtergrondartikel
Lees ook het achtergrondartikel ‘ICT’er vraagt om professionele recruitmentaanpak’ met veel meer onderzoeksresultaten.
Wat een onzin, ik heb nog niemand gehoord uit mijn omgeving (ICT’ers met +-4 jaar ervaring & HBO/WO IT opleiding) die zulke bonussen verdient! Niet eens in het buurt van het gemiddelde (meer rond de 1200 euro netto).
Dat zijn dan zeker de ict’ers bij de banken.
Als consultant bij een grote ict-verlener kan ik melden dat mijn bonus in de afgelopen 5 jaar niet in de buurt komt van deze 6400 euro.
Ik denk dat als ik alle bonussen bij elkaar optel, ik totaal onder de 1000 euro bruto uitkom. Vreemd onderzoek dus.
ik heb zware twijfels of dit onderzoek een representatieve steekproef betreft. Ik werk zelf al vijftien jaar in de ict en er zijn nog steeds voldoende ict’ers die bonussen krijgen. Uiteraard is ook definitie (wat is een bonus) van belang, wat telt wel/niet mee. Ik sluit me echter volledig aan bij de andere reacties dat dit bedrag gevoelsmatig veel te hoog ligt.
En ik maar denken, een mandje vol gezelligheid met kerst.
Definieer bonus. Is dat op basis van gemaakte uren of omzet, is dat een winstdelingsregeling, is dat bovenmatige prestatie, is dat netjes voldoen aan hygiëne factoren. Is dat een loyaliteitsbonus voor het aan boord blijven. Zijn dat de gecumuleerde extra’s in aanbrengen van klanten en aanbrengen van collega’s op jaarbasis. Wat voor bonus is dat en hoe structureel is dat ding.
En reken er maar op dat een beetje werkgever in deze tijd zijn stinkende best doet om een bonus regeling vast te leggen met voldoende exitmogelijkheden om er onderuit te kunnen komen. Of dat ie zorgt dat dit eenzijdig is aan te passen want het is geen “vast inkomen” wat dan het argument is.
Die bonus in dat contract en is het eerste wat wordt geschrapt als de broekriem aangaat.
Kortom: vergeet de bonus, laat het maar salaris zijn.
Ik werk bij een klein ict-bedrijf, jaarlijkse bonus € 6000.
Doe mij maar een loon dat maandelijks 500 euro hoger ligt, zit je ook op 6000 over een jaar en dan weet je zeker dat je jouw “bonus” altijd krijgt.
Mijn bonus is 10 tot 15 procent van het jaarsalaris (70k+), afhankelijk van chargeability (of billability) en prestaties van het bedrijf. Dus dat komt wel degelijk in de buurt van het onderzoek. Let wel, dit is allemaal bruto, netto leveren we op een groot deel (en de bonus) 52% in aan de staat.
Ik werk nu heel wat jaartjes mee in ict-land.
Bonussen komen niet vaak voor bij vaste werknemers van gemiddelde commerciële of overheidsbedrijven.
Hooguit bij mensen op directieniveau of boven een bepaalde salarisgrens.
Mensen in de detachering e.d. kunnen deze bonussen evenwel krijgen.
Vind dan ook de titel een beetje ongenuanceerd.
Maak een betere splitsing tussen soort personeel en soort bedrijf waar deze in dienst is.