Geld blijkt nog altijd een goede drijfveer om Nederlandse ict’ers te binden. Naast een goed salaris ontvangt bijna de helft van de ict’ers jaarlijks een bonus. Gemiddeld bedraagt deze 6475 euro. SAP-specialisten krijgen met 11.181 euro jaarlijks de grootste bonus. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT arbeidsmarktmonitor 2014’ van Intelligence Group en Sterksen onder 435 Nederlandse ict’ers.
De top vijf van ict-disciplines met de meeste bonus wordt met 11.181 euro aangevoerd door SAP Netweaver-specialisten. Integratiespecialisten op het gebied van Microsoft (8261 euro) en IBM (8036 euro) volgen. De top vijf wordt afgesloten door enterprise-specialisten op het gebied van SAP (7659 euro) en Microsoft (6723 euro).
Ongeacht werkervaring, opleidingsachtergrond of type functie is een goed salaris een belangrijk aspect en zelfs een randvoorwaarde. Pas wanneer ict’ers weten dat een goed salaris deel uit maakt van de arbeidsvoorwaarden, kijken ze naar andere aspecten die gelden als beweegmotieven. Zo blijkt dat de lease-auto aan populariteit verliest, thuis kunnen werken voor alle ict-doelgroepen cruciaal is en vooral midcareers op zoek zijn naar uitdaging in de functie.
Huntende recruiters
44 procent van de Nederlandse ict’ers wordt maandelijks gehunt. Daarmee worden ict’ers zes keer zoveel benaderd voor een nieuwe baan dan de gemiddelde Nederlander. Ict’ers geven daarbij de voorkeur aan een authentieke benadering. De rol van de professionele recruiter is dan ook essentieel. Hierbij wordt kennis over de inhoud van de functie verwacht, het bieden van hulp aan young professionals bij salarisonderhandelingen en het zijn van een sparringpartner over de te maken loopbaankeuzes van midcareers.
Als recruiter is het essentieel om rekening te houden met de beweegmotieven van de voor hen belangrijke doelgroep. Dit helpt ict’ers aan te trekken, te boeien en desgewenst te binden aan de organisatie. De top drie van meest gehunte ict’ers zijn de midcareers, de developmentspecialisten en ict’ers met een managementfunctie.
Authentieke recruitmentbenadering
‘Recruiters vallen over elkaar heen als het gaat om het hunten van ict-talent’, zegt Paul Storimans, directeur Sterksen. ‘Tot irritatie van ict’ers zelf die zich bijvoorbeeld terugtrekken van LinkedIn omdat ze simpelweg gespamd worden. Opvallende en onderscheidende arbeidsmarktcommunicatie gecombineerd met een authentieke recruitmentbenadering maken daarentegen het verschil op de markt.’
Achtergrondartikel
Lees ook het achtergrondartikel ‘ICT’er vraagt om professionele recruitmentaanpak’ met veel meer onderzoeksresultaten.
Ik heb hier even rondgevraagd, maar als ik jullie mag geloven is er in elk geval één persoon die zo’n 6475 euro bonus vangt!
Bonus? Ik moet m’n eerste nog steeds krijgen. Vermoedelijk gaat het ook niet meer lukken, nu ik al weer een tijd werkloos ben.
Bonus?
Daar hebben ze in ’t onderwijs i.i.g. nog nooit van gehoord.
Bonus?
Wellicht op hbo-niveau (en dus in het bedrijfsleven). Ik denk dat je het als mbo’er wel kunt schudden.
“Geld blijkt nog altijd een goede drijfveer om Nederlandse ict’ers te binden.”
Nogal wiedes, want loyaliteit van de werkgever naar de werknemer toe wordt in deze branche al helemaal niet meer verwacht en vaste contracten zijn ook niks meer waard als je te lang op de bank zit of te oud bent (Cap!). Dan blijft geld over.
Recruiters kunnen inderdaad behoorlijk irritant zijn, ik wordt ook bedolven onder de mails die mensen zoeken met ervaring met dingen die helemaal niet in mijn CV staan of buiten mijn reisbereidheid liggen. Zeker Engelse recruitment bedrijven neem ik niet serieus meer. Zelfs de melding “ik ben momenteel aan het werk en niet meer beschikbaar” wordt stomweg genegeerd.
Vraag me af welke 435 ICT’ers ze hebben ondervraagd… Want dan ga ik daar ook werken als het gemiddelde zo’n 7000 is…
Waar en wanneer kan ik beginnen?
Inderdaad Cpt: ik vraag mij af waar dit onderzoek heeft plaatsgevonden. De grote consultancypartijen, en ook de kleinere (met een uitzondering daargelaten) hebben de afgelopen jaren allemaal hun bonusregeling op een laag pitje gezet… Met de tarieven waarmee men de overheadkosten mee moet dekken was het gewoon niet haalbaar om dergelijke bonusbedragen uit te keren.
Er wordt nergens gesproken op welke salarisregeling dit van toepassing is; 20/80, 40/60???
Werk zelf ook bij ict-bedrijf, hier ook 0 euro bonus per jaar. In de goede jaren was dit zo’n 900 bruto maximaal op jaarbasis. Maar dat is van voor 2006.
’t Zou interessant zijn om wat meer gegevens uit dat onderzoek te zien. Er wordt gesproken over de top vijf met de meeste bonus: het kan dus zomaar zijn dat 1 respondent die bonus van 11k heeft opgestreken…