Ict-bedrijven worden belemmerd in hun groei doordat zij moeilijker kredieten krijgen en zij moeite hebben om werknemers aan te trekken met de juiste vaardigheden. Dat blijkt uit het ICT Marktbeeld van juni 2014 (voorheen kwartaalmonitor). Dat is een vragenlijst die door leden van de branchevereniging Nederland ICT is ingevuld. Problemen met het verkrijgen van krediet wordt door de helft van de ondernemers gezien als een belemmering voor groei. Vooral software- en hardwareleveranciers zien hun groeikansen slinken doordat banken geen of minder kredieten verstrekken (66,7 procent). Bij dienstverleners (55 procent) en telecom- en internetleveranciers (44,4 procent) ligt dat percentage lager.
Uit het Marktbeeld blijkt verder dat leden van de branchevereniging Nederland ICT de omzet en werkgelegenheid licht zagen stijgen in het eerste kwartaal van 2014. Naar verwachting zet dit ook door in het huidige kwartaal.
De totale ict-markt laat in het eerste kwartaal van 2014 een geringe omzetgroei zien ten opzichte van een jaar eerder. Bedrijven tot 750 werknemers zagen de omzet matig groeien en zijn hierin positiever dan grotere bedrijven. Die rapporteerden een zeer geringe omzetgroei. Verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2014 laten hetzelfde beeld zien. Ook op het gebied van werkgelegenheidsgroei doen de kleinere bedrijven het iets beter dan de respondenten met meer dan 750 werknemers die aangeven dat de werkgelegenheid enigszins is afgenomen.
Het vertrouwen in de sector is het grootst onder kleine en middelgrote bedrijven. Zij geven het vertrouwen in de ict-sector respectievelijk een 7,4 en een 7,3. Met een gemiddeld cijfer van 5,8 zijn grotere ondernemingen beduidend negatiever. Het gemiddelde rapportcijfer komt hierdoor uit op een 6,9.
@Pim, ik neem aan dat je voor dat je zo’n artikel plaatst je toch wel begrijpt dat je weer de gebruikelijke stortvloed aan kritiek over je afroept.
Met al die ict-colega’s op de bank, kan er onmogelijk een tekort zijn.
Waarom zou ‘de ict’ eigenlijk moeten groeien?
Enige conclusie die je hier zou kunnen trekken is dat de constant negatieve berichtgeving van Nederland ICT zijn vruchten afwerpt omdat mensen het zijn gaan geloven.
@Pascal, Er is natuurlijk een tekort aan HBO/WO’ers die nog met hun studie bezig zijn, 10+ jaar ervaring hebben en van alle markten thuis zijn!
Heb zelf momenteel een MBO niveau 4 afgerond en ik wil heel graag HBO gaan doen in combinatie met werk, maar ik vraag me af in hoeverre ze daarvoor openstaan als ik zou solliciteren voor een baan dat HBO vereist.
Wie betaalt bepaalt.
De branchevereniging Nederland ICT loopt weer eens achter de feiten aan.
Vooral de grote bedrijven hebben onvoldoende geld omdat ze in het verleden te veel uitbetaald hebben aan bonussen en aan winstuitkeringen en veel te veel voor overnames betaald. Ook gevenze te veel uit aan hoofdkantoren, dure auto’s en dergelijke. En ten slotte hebben ze vrijwel altijd te veel managers/managementlagen. Zo hebben ze uiteindelijk geen geld meer voor de noodzakelijke bijscholing van je (nieuwe) IT-ers.
Dus gaat het werk steeds meer naar ZZP-ers, al dan niet via de bedrijven die te weinig geld hadden voor eigen personeel.
Verder zie je ook steeds meer insourcing vanwege de vaak belachelijke overheadkosten door vaak meerdere partijen en vanwege de ongemakkelijke vage aansturing van extern personeel via externe commerciële managers.
Grote opdrachtgevers kunnen grote projecten beter opknippen in kleinere en beter handelbare opdrachten gunnen aan kleinere bedrijven. Dat is goedkoper en meer succesvol. Dan gaat de ICT-markt ook beter werken. Het vertrouwen in de sector is niet voor niets het grootst onder kleine en middelgrote bedrijven. Die zijn tenminste lean.
Als mensen slimmer i.p.v. harder zouden gaan werken, etc., etc., dan denk ik eerlijk gezegd dat er helemaal geen probleem is.
Als ik naar de laatste parlementaire enquete kijk inzake ICT, dan moet iedereen in de ICT industrie zich schamen dat het zo gaat.
Lean/Agile/Scrum zijn algemene termen in de software industrie, maar als het gaat om ICT projecten of operations, dan zie ik daar weinig van terug, en daar valt veel winst te behalen. Heel veel. ICT zou niet de bottleneck moeten zijn.
Stuk in de NRC van zaterdag verwijst ook naar minder management, minder overhead, en vaak blijkt dat er dan meer gedaan wordt, met minder fouten en minder vingerwijzen.
Het boek van Gene Kim/Kevin Behr/George Spatford zou eigenlijk door heel ICT Nederland gelezen moeten worden. The Phoenix Project.
Waarom kan een auto bijna vol-automatisch gebouwd worden, maar zijn we in de ICT aan het knoeien en knoeien.
Overigens kan ik de vragenlijst en antwoorden nergens vinden, dus moeilijk om inhoudelijk te reageren.
Beste Bob,
Ik begrijp je insteek.
Ik studeer mijn leven lang al en ben aldus nog met mijn studie bezig.
Heb ondertussen bijna dertig jaar ervaring en ben van alle markten thuis (uitgezonderd die markten waar mijn buurjongetje van 10 in thuis is).
Dat maakt het niet beter…
Ik heb een prima baan daar niet van, die dank ik juist aan het feit dat ik niet tot de lowest common dominator wil behoren, dus niet omdat ik zoveel certificaatjes bijeen heb weten de clicken (hence ik heb werkelijk geen flauw idee welke certificaten ik heb, heeft me ook nooit iemand om gevraagd en wie dat wel doet is beslist niet op zoek naar mij)
Waar het om gaat is dat organisaties die aan de basis staan van de stelling dat er een tekort is aan mensen gewoon op zoek zijn naar een jochie met een hele rammel aan certificaten en rappe babbel (maar niet al te rap want we willen geen gezeur) die voor een appel en een ei komt werken.
Serieuze bedrijven weten inmiddels al lang dat je goede mensen niet wint met spiegeltjes en kraaltjes.
Ik wens je overigens veel sucses met je verdere studie.
ICT is in de basis echt een mooi vak !
@Wim de Raadt, ik heb altijd voor mezelf en niet voor een gemakkelijke carrierre gekozen… het heeft even geduurd maar die mentaliteit heeft uiteindelijk vruchten afgeworpen.
Mooie naam trouwens, vast geen fam van Theo he 😉
@Pascal, 24-06-2014 12:08
De ICT-markt is zeer gespannen, daar er te veel ICT’ers werkzoekenden zijn. Omdat grote bedrijven (multinationals zoals ABN-AMRO en ING) halen veel ICT’ers uit Oostbloklanden, Zuid-Europa en India.
Wat het verkrijgen van krediet is inderdaad vrij moeilijk.
Jammer dat Pim een verkeerde analyse heeft begaan omtrent ICT’ers. Er zijn in Nederland meer dan 20.000 ICT’ers zoeken naar een baan.
Zie ook “Computable Banen” er komen nauwelijks ICT-banen erbij.
@Harm, Ik ga eens naar dat boek kijken 🙂
@Pascal, Helemaal met je eens! Ik zie bijv. dat mijn huidige werkgever liever zijn personeelsbestand uitbreidt met stagiairs, freelancers en outsourcing, dan dat hij en solide team probeert samen te stellen die, bij wijze van, door het vuur zou gaan. Dat merk je dus ontzettend terug in de kwaliteit en dat vind ik jammer.
Toen ik 4 jaar geleden aan mijn opleiding was begonnen was het ook echt een gok voor mij, maar ik voel me ontzettend thuis in de ICT en ik hoop er nog lang actief in te mogen zijn!:)