Verschillende brancheorganisaties zijn de campagne 'Geef IT Door' gestart. De campagne moet leerlingen vanaf de bovenbouw van het voortgezet onderwijs warm maken voor een carrière in de ict. Dat gebeurt via gastlessen en speeddates met ict-professionals. De campagne 'Geef IT Door' is een gezamenlijk initiatief van Nederland ICT, Digivaardig & Digiveilig, CIO Platform, DHPA en VHTO. Tineke Netelenbos, voorzitter van het programma Digivaardig, is de campagne gestart op het Segbroek College in Den Haag.
Netelenbos roept scholen op om zich aan te melden. Door gastlessen in het voortgezet onderwijs, het MBO, HBO en WO moeten scholieren en studenten een reëel beeld krijgen van de carrièremogelijkheden binnen de ict-sector.
Bij de start van de campagne gaven verschillende ict-professionals gastles en speeddatesessies voor vierde en vijfdeklassers. De groep bestond uit Stijn Koster (o.a. i3D.net), Heleen Dura (DQ&A), Marcel Krom (CIO Platform Nederland en Post NL), Ruben Vermijs (IT NEXT) en Anneke Burger -Tebbens Torringa (cio en co-auteur ‘ Ronde vormen in IT’)
Inmiddels hebben zich tachtig ict’ers aangemeld om mee te doen aan de campagne. De organisatie hoopt op nog meer aanmeldingen. Marcel Krom, voorzitter van CIO Platform Nederland: ‘Onze professionals staan klaar om de volgende generatie warm te maken voor een carrière in de ict. Hun praktijkverhalen helpen docenten om lessen en colleges interessanter en relevanter te maken. We willen het onderwijs ondersteunen bij het beter in beeld brengen van de vraag van het bedrijfsleven op de arbeidsmarkt voor ict’ers. ‘Geef IT Door’ is daarvoor een belangrijk middel.’
Tekort
Uit onderzoek van verschillende brancheorganisaties blijkt dat het aanbod aan ict’ers achter blijft bij de vraag. De initiatiefnemers verwachten dat de vraag naar ict-professionals de komende jaren alleen maar toeneemt door ontwikkelingen zoals de cloud, big data en cybercrime. ‘De tekorten op arbeidsmarkt voor ict’ers zijn een bedreiging voor het economisch herstel en ongunstig voor de innovatie- en concurrentiekracht van Nederland. Een belangrijke oorzaak hiervan is het feit dat jongeren geen duidelijk beeld hebben van hun carrièrekansen op de ict-arbeidsmarkt.’
De organisaties achter de campagne benadrukken dat jongeren kansen laten liggen in een sector waar toekomst in zit. ‘Voorkomen moet worden dat grotere bedrijven uitwijken naar het buitenland om daar gekwalificeerde mensen te werven. We moeten jongeren al op de middelbare school enthousiast maken. Want daar worden al belangrijke keuzes gemaakt’, aldus Netelenbos.
Jongens en meisjes. Hoe mijn dag eruit ziet ?
Ik heb het eens opgeschreven.
vandaag extra vroeg opgestaan. In de ict dienen opdrachten altijd ver buiten de om woonomgeving gezocht te moeten worden. Gelukkig is het crisis, minder files dan normaal. En ik kom op tijd aan.
mail lezen.. tering, zoveel.
Alles waar ik alleen met cc op sta maar gewoon wegdonderen, je moet
toch wat. En het is extra druk want mijn directe collega zit thuis met burnout. Als we niet aan de vraag kunnen voldoen gaan ze uitbesteden heb ik horen zeggen. Anders ook ook waarschijnlijk. Je ziet steeds meer vreemden in pakken op kantoor. Waar zouden ze het over hebben ? Hoop niet dat ze me eruit zetten. Kom ik nooit meer aan de bak. Ben al 35.
12:00-13:00 vergadering.
ze plannen die steeds vaker rond die tijd. De echt belangrijk heren
hebben zoveel meetings dat ze alleen nog maar tijdens lunchtijd
uit te nodigen zijn, ook al was afgesproken dat we dat niet zouen doen. Desondanks gaat het weer over nix. Ook geen samenvatting van de vergader resultaten. Gewoon weer overloos gezwam. Skippen is ook geen optie. Dan hoor je later dat je niet betrokken genoeg bent. Maar goed, weer een uur wat centjes verdiend
vlug naar de kantine.
meeste is al op, maar wel lekker rustig. heerlijk ff voor mezelf.
Terug naar de werkplek. Wat is dat nou ? Ik kan niet meer bij de shares. vorige keer ook al niet. Toen moest ik uit en inloggen. Toch zelf ff proberen of ik op andere manier kan reconnecten. Nee. Reboot. Wachten. Ja gelukt. of neee godv, toch niet. Servicedesk bellen. Ow nee, weer die slome, die altijd naar mijn naam, pc nummer, meisjesnaam moeder, geboortedatum vraagt en dan pas de rest van zijn standaardprocedure afwerkt. Zou die weten hoe irritant hij is ? Hij kon me niet helpen na 20 vragen, maar maakt wel een ticket aan. Morgen is zijn collega, die het wel weet, weer aanwezig.
Ow ik zie dat het al tijd is en ik heb nog niet eens mijn hele dag verteld. Zijn er nog vragen?
Felix, doe je zelf een lol en zoek een andere baan. Het leven is te kort voor dit soort onzin.
De plannen lijken leuk maar zijn vooralsnog vrijblijvend. Of de schaal hiervan groot genoeg is lijkt mij ook voorbarig. Qua subsidieprojectje voor een uitgerangeerde politicus staat dit wel leuk op je CV.
@Felix Ha ha. Klinkt herkenbaar, dit is ook ‘ICT’. Maar geen dagstart en met zijn alle in een kringetje staan? En is dit nog leuk? Ik hoop voor je dat er ook voldoende momenten overblijven om je met al die leuke dingen van de computer bezig te houden.
Op zich wel een goed streven jongeren enthousiast te maken voor een baan in de ict en de computer. Als ik lees, de vraag van de arbeidsmarkt, de gewenste kennis van de onvermijdelijke cloud en big data dan krijg je het idee dat ICT een vak van de waan van de dag is. Je zou toch denken dat het mogeljk moet zijn in de opleiding een technische basis te bieden waarmee men vooruit kan. Want de computer is veel van hetzelfde maar net ietsje anders. Het is ook aan de werkgevers de jongeren een kans geven zich te ontwikkelen. Direct inzetbaar is bijna altijd een illusie.
Hoeveel IT’ers zijn er niet in de jaren ’80 en ’90 ingestroomd met een ‘niet-relevante’ opleiding? Maar ja, investeren in mensen blijft een walgelijk idee. Maakt de marges minder groot. Nee, gaan we niet doen; moeten we ook nog oppassen dat ze niet weglopen ook… nee, daar worden ze te veeleisend van…
@Felix grappig maar ik herken me er NIET in (en ben een stuk ouder dan jij).
Ik heb gelukkig weinig met MicroSoft rommel te maken en daardoor best een leuke baan. En guess what… ik heb ook nog eens colega’s die competent zijn. Waar vind je dat nog 😉