En… heb jij het nieuwe spotje van de rijksoverheid al gehoord waarmee ze ict'ers proberen te werven?
Afgelopen jaren zijn er diverse artikelen verschenen op onder andere dit medium waarin aangegeven werd dat we iets aan ons imago moeten doen om meer mensen voor techniek in het algemeen en ict in het bijzonder te interesseren.
Nu hoorde ik afgelopen week op de radio een spotje van ‘werken voor Nederland slash ICT’. Voor degenen die het spotje (nog) niet kennen: hierin spreekt een jongen zijn verontwaardiging uit (althans, zo klinkt het) over een vrouwelijke collega in haakjes openen, sluiten, accolades en een enkele if-then.
De vooroordelen over ict worden hierin meteen bevestigd. Hij vind dat zij iets niet goed doet (ofwel: meisjes/vrouwen weten niets van ict) en normaal taalgebruik is er niet bij (althans, de manier zoals hij praat ben ik in achttien jaar ict nog niet tegen gekomen).
Misschien dat het aan mij ligt, maar wordt het imago van ‘ons’ mooie vakgebied zo niet helemaal ten gronde gericht door onze rijksoverheid?
Op mij heeft het spotje in ieder geval een averechts effect; ik krijg er haast de neiging door om de ict-sector te verlaten, omdat ik me er absoluut niet in herken (of ben ik dan misschien geen ict’er?).
Helaas overheid, een gemiste kans. In dit spotje slaan jullie de ict-plank volledig mis.
Nog niet gehoord @PaVaKe, hoop het snel te horen. Klinkt niet goed. Ook slechte reclame voor de ICT sector is die stroom van berichten over falende en geldverslindende projecten die niet opleveren wat ze moeten opleveren. Of de niet werkende systemen die de gebruikers frustreren. De ICT sector heeft zeker een probleem.
Ik kon er wel om lachen en voel me misschien als ‘jonge’ it’er wat meer door aangesproken 😉 En iemand met 18 jaar ervaring heeft m.i. niks te zoeken bij de overheid, dan ben je al teveel gevormd om nog ambtenaar te kunnen worden en heb je vast geen zin om met Javascript aan de slag te gaan 😉
En er is een groot gebrek aan goede ontwikkelaars, zeker bij de overheid die m.i. niet de beste arbeidsvoorwaarden biedt. Als starter wil je een goed salaris en evt een auto en zit je vaak niet op 36 urige werkweek, 9-17 of thuiswerken te wachten, dus extra lastig voor ze om de juiste mensen te vinden. Ze hebben ten onrechte een nogal stoffig en saai imago, wat m.i. niet terecht is.. Genoeg interessante projecten bij de overheid..
Hoe zou jij als overheid gaan werven dan?
@Louis: het ‘probleem’ van ict is dat alles lijkt te kunnen en dat het schier onmogelijk is, zelfs voor experts, om een goede schatting te maken van hoeveel tijd iets kost om te maken wat niet werkend op de plank ligt. En dat niemand goed weet te sturen wat wel en wat niet geautomatiseerd moet worden.
“We willen een brug van 1 km lang, zonder pijlers, o en hij moet halverwege open kunnen, en evt in een later stadium moet er nog een trein overheen kunnen of een metro onderdoor. Hoeveel banen breed komen we nog op terug, kunnen jullie vast beginnen want het moet over 3 maanden af..”.
Het plaatje van de ‘boomschommel’ is helaas nog steeds van toepassing.
‘Expectation management’ lijkt de core bussiness van een “ICT’er” te worden..
“Ja alles kan, maar…”
Ja! Volmondig jah beste Pa Va Ke. Maar dat word die ook door menig professional die in en met IT werkt en weer van de materie weinig kaas heeft gegeten met alle gevolgen van dien. Dat word ook gedaan door al die cowboys die één op één, zonder kennis van zaken, aanvragen van opdrachtgevers overnemen maar geen enkele affiniteit met materie of proces IT hebben.
Dat word momenteel op een flagrantere schaal gedaan door ene heer Ton Elias, u weet wel, die voorzitter van de ‘ Tijdelijke ICT Commissie’, die het ‘ jargon’ aardig op de netvlies heeft staan maar waar geen enkel lid van die commissie enige affiniteit met de materie heeft die zij nu aan het onderzoeken is.
Dat doen ook de grotere en kleinere club aan professionals die heel hard op zoek zijn naar dat niet bestaande talent en goed en gedegen Human Capital als ‘ te duur’ opzij schuift.
Laatst konden we lezen dat ene… ehmm hoe heettie toch ook weer, die paspop, oh ja, Markje Krukke, stelde dat de ICT toch maar vooral voor het eigen imago moest zorgen. Stel je toch eens voor dat je op de eerste twee klassen van het voortgezet vormend onderwijs zou investeren in dat talent.
Je stelt iets heel eenvoudigs aan de kaak Pa VA Ke. De overheid heeft geen enkele notie van IT. Daar komen we steeds weer achter als we weer de volgende fuck up mogen vernemen in de publiciteit.
Het meest pregnante: Doen wij dit bij de klant, dan is het snel exit. Bij de overheid mogen wij collectief afgeperst die idiotie van incompetentie betalen.
Maar, ik vind dat we wel de hand in eigen boezem moeten steken. Als het namelijk nog steeds zo is dat grote IT ‘boeren’ bij de overheid opdrachten uitvoeren zonder goed en gedegen basaal IT management, lees hier, vooral schrijven met vorken zonder enig risico op ‘ afrekenen’, dan is er iets grondig mis. Niet alleen met het imago van de overheid, maar uiteindelijk ook met het imago van jou en mij als IT professional met (hopelijk) het hart op de juiste plaats.
Ik heb altijd gezegd dat Imagoschade het grootste kwaad is uiteindelijk van de IT.
(Hier mijn 1000e…. Jottum Dank voor de opportunity PVK ;O))
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Het feit dat de overheid ICT-ers zoekt lijkt me genoeg te zeggen, kijkend naar de beloning zal het nog lang duren voordat ze die ICT-ers vinden.
Ten opzichte van bijvoorbeeld infrastructuur projecten zoals een HSL heeft ICT een nadeel: ICT projecten kun je makkelijk stilzetten. Kost ook veel geld, maar het is minder zichtbaar dan als je bijvoorbeeld een half afgebouwde spoorlijn zou achterlaten.
Numoquest (ps: gefelicteerd met het bereiken van de magische mijlpaal van 1000) slaat denk ik de spijker op z’n kop dat veel ICT projecten geleid worden door mensen die geen affiniteit hebben met het vakgebied. Ik heb veel ICT projecten uit de bocht zien vliegen, niet alleen bij overheid. Dit had doorgaans weinig te maken met de echte code-kloppers (met alle respect overigens) maar meestal met mis-management en cultuur. Veel signalen van de werkvloer komen niet door bij de managers enkele lagen hoger omdat de tussenlagen bang zijn voor hun eigen hachje, hun eigen carriere belangrijker vinden dan het project enz enz enz. Er worden budgetten, beloften en deadlines afgegeven waarbij men vooraf eigenlijk al weet dat ze niet waar gemaakt kunnen worden, maar als je realistische schattingen af gaat geven haal je de opdrachten niet binnen.
@JW: da’s een leuke vraag. Kijk eens naar succesvolle ICT projecten (ik mag hopen dat de overheid die ook heeft), laat zien wat de toegevoegde waarde ervan is en vertaal dat naar iets wat de jeugd aanspreekt.
Zelf zit ik in een iets andere sector, maar kijk bijvoorbeeld naar een persbericht als dit:
http://www.rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/beroertes-beter-te-behandelen-met-philips-uitvinding
Hierin zit een aanzienlijke portie software verwerkt. Dit product spreekt een brede groep mensen aan omdat bijna iedereen wel iemand in zijn/haar omgeving kent die een keer een beroerte heeft gehad. In denk dat zulk soort toepassingen van de ICT een breder publiek aanspreekt dan een haakje-if-then discussie ….
Wacht effe… de halve ICT wereld wordt op straat geschopt en onze overheid heeft moeite om ICT mensen te vinden ???
Dat levert bij mij toch op zijn minst een seg-fault op !
Onze overheid heeft zich in al haar wijsheid in een vendor-lockin van leveranciers weten te manouvreren dat ze niet eens meer in staat is gebleken een gekwalificeerd team samen te stellen om juist dit ICT beleid te beoordelen.
We kunnen hier nog lang over discussieren, zonde van de tijd.
PaVaKe in antwoord op je vraag, nee ik ken die reclame niet,
Ik heb geen televisie en wil dat graag zo houden.
Zolang het bij de overheid een ongeschreven wet is dat een technicus niet meer mag verdienen als zijn/haar directe manager verwacht ik niet dat dit soort campagnes een duurzaam positief resultaat zullen hebben.
@Pascal … klein detail: ’t is een radio-reclame 🙂
@ Ewout, je hebt een dik punt maar daar stap ik makkelijk overheen.
Men heeft bij de overheid zeer grote problemen. ICT wise that is. Dat probleem ligt hem sec in het volgende;
Politiek vs commerce
Zolanf je, en ik heb dat al menig maal eerder uitegelegd, mensen hebt zitten op plekken die geen affiniteit met IT hebben maar daar toch een cruciale positie en rol is willen spelen, dan is het voorspelbaar dat er grote en vooral dure problemen zullen ontstaan. Gegarandeert.
Schipper/Klink/Borst EPD (Miljarden)
Zalm/Bos/de Jager/Weekers/Dijsselbloem ICT Belastingen (Miljarden)
Peijs/Eurlings/Haage RWS Betuwelijn/HSL (Miljarden
ter Horst/Hirsch Ballin/Donner/Peijs/Plasterk Binnelandse zaken, ICT trajecten/Diginotar (Miljarden)
Donner/Verdonk/Hirsch Ballin/Opstelten Justitie o.m. C2000 (Miljarden)
Dan ziet u wat er fout gaat. Er zit een rode draad die klaarblijkelijk niemand in de politiek wil of kan oppakken. Nu deze tijdelijke ICT Commissie olv Ton elias, geen van allen affiniteit of ervaring met IT of grote projecten/trajecten die…..
Politiek gaat ondervragen…
Natuurlijk laat niemand van de politieke/ambtelijke zijde het achterste van de tong zien, ze zijn gek…..
Commerciële partijen gaat ondervragen
Natuurlijk gaat niemand van hen het achterste van de tong laten zien omdat het hier hun opdrachtgever betreft… ze zijn gek….
(Jawel Beste Ton Elias, ik heb je drie maal gewaarschuwd en je kakelt ‘Usensus’ en faalt gewoon door)
Hier ligt de bron van de problemen, waar het althans de overheid betreft en bij de commercie is het doorgaan nog niet eens anders. Als we alleen al kijken hoe W&S en Recruitment om gaat met aanvragen en HR geen enkele notie heeft hoe te recruiteren, krijg je daar hele rare situaties van kan ik u melden.
Ik weet het, een beetje epistel maar nu het voorspelbare… voor mij dan tenminste;
Denkt u dat er iets zal gaan veranderen de komende tijd wat het imago betreft van ICT en hun professionals?
Ik garandeer u van niet.