En… heb jij het nieuwe spotje van de rijksoverheid al gehoord waarmee ze ict'ers proberen te werven?
Afgelopen jaren zijn er diverse artikelen verschenen op onder andere dit medium waarin aangegeven werd dat we iets aan ons imago moeten doen om meer mensen voor techniek in het algemeen en ict in het bijzonder te interesseren.
Nu hoorde ik afgelopen week op de radio een spotje van ‘werken voor Nederland slash ICT’. Voor degenen die het spotje (nog) niet kennen: hierin spreekt een jongen zijn verontwaardiging uit (althans, zo klinkt het) over een vrouwelijke collega in haakjes openen, sluiten, accolades en een enkele if-then.
De vooroordelen over ict worden hierin meteen bevestigd. Hij vind dat zij iets niet goed doet (ofwel: meisjes/vrouwen weten niets van ict) en normaal taalgebruik is er niet bij (althans, de manier zoals hij praat ben ik in achttien jaar ict nog niet tegen gekomen).
Misschien dat het aan mij ligt, maar wordt het imago van ‘ons’ mooie vakgebied zo niet helemaal ten gronde gericht door onze rijksoverheid?
Op mij heeft het spotje in ieder geval een averechts effect; ik krijg er haast de neiging door om de ict-sector te verlaten, omdat ik me er absoluut niet in herken (of ben ik dan misschien geen ict’er?).
Helaas overheid, een gemiste kans. In dit spotje slaan jullie de ict-plank volledig mis.
Statistisch gezien is het wel heel erg knap hoeveel missers de overheid qua ICT kan scoren. Je zou bijna gaan denken dat ze het er om doen om zoveel mogelijk schade aan te richten.
Heb spotje is me niet bekend. Maar denk ook niet dat Radio 4 mijn favoriete zender om op een rustgevende manier te forenzen binnen de doelgroep zal liggen.
@PaVaKe ahhh een radiospotje…. tja net als Johan Duinkerken behoor ik tot de saaie tak ook al speel ik zelf heel andere stijl.
Ik heb een paar van de hoorzittingen van de KamerCommissie ICT bekeken.
Er komen daar een aantal mensen aan het woord die de problemen haarfijn vastleggen.
Ook het werkelijke probleem is (al jaren overigens) duidelijk.
Men gaat echt geen serieuze vakmensen vinden noch is dat wenselijk.
Althans niet wenselijk voor dat handjevol mensen die wel wil dat het is afgelopen met de verspilling en onkunde.
Gelet op de reacties is het nadeel van een spotje in dit geval meteen het voordeel: zo goed als niemand die het hoort.