Op 17 en 18 juni 2014 bezocht ik samen met Frank Wareman van Itility de zesde editie van het Cloud World Forum in Londen. In dit expertverslag geven wij een korte samenvatting van wat we daar allemaal tegenkwamen en hebben gehoord.
In recent verleden is veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van cloud computing. In deze editie van het Cloud World Forum was de rode draad dat cloud geen optie meer is maar een realiteit. De hype is voorbij, eerste waardevolle lessen zijn geleerd en er wordt op een volwassen niveau over cloud gesproken en nagedacht.
Diversiteit in cloudbusinessmodellen, zorgen over gebrek aan standaardisatie, het risico op vendor lock-in en vragen rondom security en compliancy temperen nog wel de adoptiegraad van cloud ten opzichte van wat eerder werd verwacht. Bobby Patrick, chief marketing officer bij HP: ‘In 2006 verwachtten we dat zo’n beetje alles cloud zou zijn in 2014. Op dit moment wordt echter slechts 7 procent van het it-budget aan cloud besteed. De adoptie gaat langzamer dan gedacht, maar we verwachten dat in vier jaar tijd het cloudbudget naar 40 procent zal stijgen.’
Daar waar eerder gesproken werd over public versus private cloud, zien we in de huidige lezingen meer focus op hybrid cloud en een gedegen afweging in de applicatie sourcing-strategie tussen public of private. Het naadloos daar tussen schuiven is wat hybrid cloud moet zijn, zo stellen diverse leveranciers tijdens het congres.
Cloudsourcing
De lessen uit de eerste generatie outsourcing en offshoring zijn veelal ook op cloudsourcing van toepassing. Bijvoorbeeld dat de afweging voor cloudsourcing niet louter financieel gedreven moet zijn. John Finch, chief information officer bij Bank of England: ‘Don’t let the bean counters manage your cloud contracts.’
Het primaire argument om it over te hevelen naar cloudoplossingen moet niet liggen in een capex naar opex overheveling of kostenbesparing. Sterker nog, Jonathan Donaldson, general manager Software Defined bij Intel, spreekt tijdens zijn lezing uit dat er situatie zijn waarin virtuele machines bij een private cloud goedkoper zijn in het eigen datacenter. Die besparing kan oplopen tot 50 procent ten opzichte van een public cloud. Als het cloudmodel niet optimaal past bij de kenmerken en dynamiek van de te hosten applicatie, kan cloud duurder uitvallen dan de on-premise variant.
Cloudsourcing is vooral interessant in situaties waarin de unieke eigenschappen van cloud kunnen worden benut. Aspecten als schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid en innovatie leiden tot nieuwe businessmodellen en mogelijkheden. Will Venters – professor London School of Economics: ‘Cloudsourcing is een strategische beslissing voor de lange termijn.’
Cloudtrends
We hoorden twee trends die absoluut de cloudadoptie zullen stuwen. De eerste is het ontstaan van ‘cloud aware applications’. Dit zijn applicaties die optimaal gebruikmaken van de unieke voordelen van cloudsourcing: intelligentie meer in de applicatie zelf in plaats van op infrastructuurniveau. Denk bijvoorbeeld aan auto scaling waarbij de applicatie zelfstandig extra capaciteit via api’s aanroept wanneer nodig, in plaats van manueel een additionele virtuele machine activeren via een portal. Een ander voorbeeld is het sturen van availability en disaster recovery op intelligentere wijze vanaf applicatieniveau.
De tweede trend is standaardisatie en integratie, met OpenStack als een van de duidelijkste voorbeelden. De hoeveelheid IaaS-/PaaS- en software-leveranciers op het congres die nu al inzetten op OpenStack is indrukwekkend.
Cloud heeft een eerste niveau van volwassenheid bereikt en is de hype voorbij. Focus ligt nu op toepasbaarheid, optimaal gebruikmaken van de cloudaspecten en standaardisatie en integratie.
Jeroen Jacobs en Frank Wareman zijn consultant bij Itility
Jeroen,
Jaren lang geleden toen VDI uit was, zeiden de leveranciers dat deze technologie volwassen en klaar was om geïmplementeerd te worden. Daarnaast hadden ze het uiteraard over de financiële voordelen van VDI ten opzichte van een ander model.
Maar waarom waren zoveel VDI trajecten mislukt? Dan heb ik het niet over technische mislukking maar ook financiële mislukking.
Hetzelfde geldt nu op dit moment voor de cloud! De cloudleveranciers beweren dat de oplossing volwassen is en ook zeer voordelig “maar goed, dan met een beetje goochelen met de cijfers”
Er zijn nog meer trends en ontwikkelingen op het gebied van de cloud computing. Als voorbeeld Fog Computing. Maar ja, we zijn er nog niet, de komende jaren komen er nog meer trends bij. Persoonlijk vind ik het transformeren van applicaties van het huidige model naar cloud-ready model een belangrijke stap om naar cloud te kunnen gaan. In dit kader zie ik een aantal nieuwe bedrijven ontstaan die zich bezig houden met het schrijven van applicaties voor nieuwe model. Dit punt (applicaties) is ook heel belangrijk voor de overige ontwikkelingen die aan cloud gerelateerd zijn zoals software defined network/datacenter/storage etc.
Cloud computing is de toekomst. Maar als ik op een rij zet wat er allemaal nog moet gebeuren (bedrijfsprocessen, applicaties, standaardisatie, juridische zaken, verschillende technische aspecten zoals portabiliteit, beveiliging op verschillende plekken, data-management, interconnectiviteit etc etc) dan denk ik dat we zoals bij VDI nog wat jaartjes moeten wachten tot we de huidige beweringen van de leveranciers gerealiseerd kunnen zien.
Voor duidelijkheid, naast cloud-leveranciers moeten ook bedrijven beginnen (of al begonnen zijn) met het verwijderen van legacy en het maken van een road map om te weten hoe ze van de voordelen van cloud computing gebruik kunnen maken.
Check.
Goed geschreven en de informatie sluit aan bij wat ik zie. Hybrid zal nu nog wel zijn wat de klok slaat en persoonlijk zie ik dat als een noodzakelijk kwaad. Door Hybride zullen veel projecten mislukken doordat ze niet brengen wat er van verwacht werd waardoor cloud computing waarschijnlijk hiervan de schuld in de schoenen krijg terwijl het waarschijnlijk aan mindset en slechte implementatie zal liggen.
Ik voel weer een discussie tussen Reza, Henri en Ewout aan komen 😉
Deze keer kies ik toch ietwat partij voor Reza. Je haalt zeer vlaide punten aan en je argumentatie is herkenbaar en valide. Waar voor dank!
Ruud, ik kan me heel goed vinden in de reactie van Reza. En op wat details na zit ik ook echt niet heel ver van Ewout af.
En al was VDI vijf jaar geleden al volwassen, dat betekent niet dat VDI ineens overal goed wordt ingezet. Juist omdat misschien de goede voorbereiding mist zoals Reza aangeeft.
Iedereen heeft zijn eigen stijl. Reza denkt in voorbereiding, business cases en voorzichtig te werk gaan.
Ewout heeft een grote enterprise ervaring en bekijkt het vanuit dat perspectief.
Ik ben wat meer van het pragmatische, gewoon doen en van daaruit leren.
Voor alle drie de benaderingen is wat te zeggen en kennen ook nadelen. Laat iedereen vooral toepassen wat bij hem past, de klant maakt zelf ook wel een keuze wat hij wil. Je moet werken vanuit je eigen kracht en geen dingen doen waar je niet achter staat.
Dat we veel discussie hebben is vooral leuk en leerzaam. Ik steek er wat van op en hoop dat anderen dat ook doen met wat ik te melden heb (je wilt immers vooruit, haha)
Henri,
Ik vind jullie discussies ook erg leuk en leerzaam. Dit was meer een grap.
Dus ik vind het alles behalve erg. En in de afgelopen periode zie ik steeds vaker dat jullie het eens met elkaar worden. En dat is wel eens anders geweest. Dus we boeken sowieso al wat vooruitgang. En de discussies leiden zeker tot betere en nieuwe inzichten. Dus blijf het vooral doen.
Henri,
Even kort reageren op iets wat je hierboven zei:
“Reza denkt in voorbereiding, business cases en voorzichtig te werk gaan”
Mijn aanpak als projectleider kun je niet zien als voorzichtig te werk gaan. We zien vaak dat ict projecten als mislukking beschouwd worden of meer gaan kosten dan wat er begroot was. Veel van dit soort problemen kun je tijdig oplossen als je in de voorbereidingsfase hier aandacht aan besteedt. Sterker nog, je kunt je project voordeliger afronden als je eea in die fase goed op elkaar afgestemd hebt (eigen ervaring)
Misschien ben je wat meer van het pragmatische, gewoon doen en van daaruit leren maar mijn klanten accepteren deze aanpak en werkwijze niet (terecht ook)
En discussie tussen ons over een onderwerp geeft me nieuwe inzichten en kennis van zaken waar ik eerder geen weet van had :-)dus altijd leuk!
@Ruud:
Dank voor je reactie. Houd het vast 🙂 ik heb deze week beetje meer tijd om wat actiever op Computable te reageren. Ik reken op je 🙂
Reza, dank voor je toelichting “voorzichtig” had ik beter moeten vervangen met “zorgvuldig” 🙂
Let’s be careful to be precise.
Er wordt blijkbaar verwacht dat ik ga reageren, bij deze dan:
Idee van ‘cloud aware applications’ staat me wel aan maar zolang ik nog bossen vol met legacy zie blijven we prutsen met oplossingen zoals VDI wat naar mijn opinie meest inefficiënte delivery model van services is, een hele desktop aanbieden voor wat Office programma’s zou toch beter moeten kunnnen?
Onderaan het verhaal wordt de titel dan ook ontkracht door te stellen de cloud het eerste niveau van volwassenheid bereikt heeft, het zit dus in de puberale fase. De cloud is dus meer een hormonale puistenkop dan een oppassende ouder omdat er juridisch nog zoveel onzekerheid is dat je wel gek moet zijn om daar je vertrouwelijk data aan toe te vertrouwen.
Jeroen,
Je zei:
[……]Cloud heeft een eerste niveau van volwassenheid bereikt en is de hype voorbij. Focus ligt nu op toepasbaarheid, optimaal gebruikmaken van de cloudaspecten en standaardisatie en integratie.
Naar mijn mening als je de door jou benoemde zaken ( toepasbaarheid, optimaal gebruikmaken van de cloudaspecten en standaardisatie en integratie) naast die van mij zet(herschrijven van bedrijfsprocessen, applicaties, standaardisatie, juridische zaken, verschillende technische aspecten zoals portabiliteit, beveiliging op verschillende plekken, data-management, interconnectiviteit) en er andere aspecten zoals Ewout of andere mensen aangegeven hebben aan toevoegt dan zou je beter kunnen zeggen dat “cloud een eerste niveau van vele stappen richting volwassenheid bereikt heeft”
Je geeft me anders de indruk dat de cloud volwassen genoeg is om in te zetten (zoals VDI toen)
Ik hoop dat jij bewust bent van deze tekortkomingen en ook je uitspraak hieromtrent!
@Reza, @Ewout,
De definitie volwassen is inderdaad gevaarlijk. Laat ik stellen dat het een volwassenheidsplateau is wat het heeft bereikt. Daar waar we jaren geleden nog in de “roze wolk” zaten wordt er vandaag de dag met veel meer realiteit naar gekeken. Dat was vooral het punt wat ik wilde maken.
Daarnaast zie ik veel mooist voor de toekomst in de goede richting. Hiermee zeg ik niet dat cloud vandaag de dag nog niet rijp is voor toepassing. Wel degelijk zijn er cases genoeg waar cloud ook nu al goed werkt en in alle opzichten past zowel technisch, juridisch als financieel. Dit zijn juist cases waar een organisatie zich zeer bewust is van de eigenschappen van cloud, dan wel de clouddienst waar het om gaat.
De “puberale fase” zoals Ewout dit noemt vind ik een passend vergelijk over de gehele linie genomen.