Op 17 en 18 juni 2014 bezocht ik samen met Frank Wareman van Itility de zesde editie van het Cloud World Forum in Londen. In dit expertverslag geven wij een korte samenvatting van wat we daar allemaal tegenkwamen en hebben gehoord.
In recent verleden is veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van cloud computing. In deze editie van het Cloud World Forum was de rode draad dat cloud geen optie meer is maar een realiteit. De hype is voorbij, eerste waardevolle lessen zijn geleerd en er wordt op een volwassen niveau over cloud gesproken en nagedacht.
Diversiteit in cloudbusinessmodellen, zorgen over gebrek aan standaardisatie, het risico op vendor lock-in en vragen rondom security en compliancy temperen nog wel de adoptiegraad van cloud ten opzichte van wat eerder werd verwacht. Bobby Patrick, chief marketing officer bij HP: ‘In 2006 verwachtten we dat zo’n beetje alles cloud zou zijn in 2014. Op dit moment wordt echter slechts 7 procent van het it-budget aan cloud besteed. De adoptie gaat langzamer dan gedacht, maar we verwachten dat in vier jaar tijd het cloudbudget naar 40 procent zal stijgen.’
Daar waar eerder gesproken werd over public versus private cloud, zien we in de huidige lezingen meer focus op hybrid cloud en een gedegen afweging in de applicatie sourcing-strategie tussen public of private. Het naadloos daar tussen schuiven is wat hybrid cloud moet zijn, zo stellen diverse leveranciers tijdens het congres.
Cloudsourcing
De lessen uit de eerste generatie outsourcing en offshoring zijn veelal ook op cloudsourcing van toepassing. Bijvoorbeeld dat de afweging voor cloudsourcing niet louter financieel gedreven moet zijn. John Finch, chief information officer bij Bank of England: ‘Don’t let the bean counters manage your cloud contracts.’
Het primaire argument om it over te hevelen naar cloudoplossingen moet niet liggen in een capex naar opex overheveling of kostenbesparing. Sterker nog, Jonathan Donaldson, general manager Software Defined bij Intel, spreekt tijdens zijn lezing uit dat er situatie zijn waarin virtuele machines bij een private cloud goedkoper zijn in het eigen datacenter. Die besparing kan oplopen tot 50 procent ten opzichte van een public cloud. Als het cloudmodel niet optimaal past bij de kenmerken en dynamiek van de te hosten applicatie, kan cloud duurder uitvallen dan de on-premise variant.
Cloudsourcing is vooral interessant in situaties waarin de unieke eigenschappen van cloud kunnen worden benut. Aspecten als schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid en innovatie leiden tot nieuwe businessmodellen en mogelijkheden. Will Venters – professor London School of Economics: ‘Cloudsourcing is een strategische beslissing voor de lange termijn.’
Cloudtrends
We hoorden twee trends die absoluut de cloudadoptie zullen stuwen. De eerste is het ontstaan van ‘cloud aware applications’. Dit zijn applicaties die optimaal gebruikmaken van de unieke voordelen van cloudsourcing: intelligentie meer in de applicatie zelf in plaats van op infrastructuurniveau. Denk bijvoorbeeld aan auto scaling waarbij de applicatie zelfstandig extra capaciteit via api’s aanroept wanneer nodig, in plaats van manueel een additionele virtuele machine activeren via een portal. Een ander voorbeeld is het sturen van availability en disaster recovery op intelligentere wijze vanaf applicatieniveau.
De tweede trend is standaardisatie en integratie, met OpenStack als een van de duidelijkste voorbeelden. De hoeveelheid IaaS-/PaaS- en software-leveranciers op het congres die nu al inzetten op OpenStack is indrukwekkend.
Cloud heeft een eerste niveau van volwassenheid bereikt en is de hype voorbij. Focus ligt nu op toepasbaarheid, optimaal gebruikmaken van de cloudaspecten en standaardisatie en integratie.
Jeroen Jacobs en Frank Wareman zijn consultant bij Itility
De eerst private clouds ontstonden in de vroege 60s. Toen begon men ook al na te denken over de publieke cloud. In de 90s waren er reeds vele aanbieders van publieke cloud en van community cloud in allerlei varianten. Toen verscheen de term cloud ook in de marketing.
De cloud heeft thans een leeftijd van pakweg vijf decennia. Maar is de cloud in al haar aspecten echt volwassen aan het worden? Pak je er een cloud maturity model bij van bijvoorbeeld IBM, Microsoft, Oracle, Vmware, of Techopedia, en je neemt de genoemde kritiekpunten van de reageerders hierboven, dan zie je dat maturity niveau 1 vaak niet gehaald wordt.
Misschien moeten we de puberale commerciële hype eerst echt voorbij zijn en de cloud vanuit volwassen standpunt verder ontwikkelen als ontwikkelaars van de techniek, gebruikers en organisaties. Met beide benen op de grond zonder dat commerciële geleuter, zouden we de volwassenheid wel kunnen halen.