VMware, CSC en Interxion introduceren een testomgeving voor cloud-diensten. De dienst met de naam Cloud Test Lab is gebaseerd op VMware vCloud en het beheer wordt verzorgd door ict-dienstverlener CSC. Interxion biedt bedrijven toegang tot een grote verscheidenheid aan computing- en opslagmogelijkheden. Binnen die beveiligde omgeving kunnen applicaties en workloads getest worden. Door gebruik te maken van de virtuele proof-of-concept-omgeving moeten bedrijven hun cloudapplicaties sneller en met meer zekerheid implementeren.
Volgens Interxion is het vaak lastig om op voorhand met zekerheid te zeggen of de cloud de juiste omgeving is voor bepaalde applicaties of workloads. Ook is het volgens de aanbieder vaak onduidelijk welke effecten een cloud-gebaseerde omgeving heeft op de prestaties van applicaties. ‘Zelfs voor bedrijven die al workloads hebben draaien op een gevirtualiseerde infrastructuur is er geen generieke tool beschikbaar waarmee ze met zekerheid kunnen vaststellen of deze infrastructuur ook geschikt is voor een andere applicatie’, aldus de leverancier in een toelichting op de nieuwe testdienst.
De testomgeving is gebaseerd op VMware vCloud. Volgens de aanbieder kunnen klanten daar zonder risico’s test- en integratiescenario’s doorlopen. Daarnaast hebben ze toegang tot een breed aanbod van netwerkverbindingen in de datacenters van Interxion en on-site ondersteuning van speciaal opgeleide technici.
De samenwerking tussen de drie leveranciers moet hardware, software en netwerkverbindingen samenbrengen in een gevirtualiseerde testomgeving, waardoor meer realistische testresultaten behaald worden dan wanneer voor het testen een cloud-omgeving op lokale hardware wordt ingericht. Als de testen hebben uitgewezen dat de cloud-omgeving in alle opzichten geschikt is voor een applicatie, kunnen bedrijven de applicatie en workloads direct implementeren in de productieomgeving van CSC.
‘Complex’
Michael van den Assem, algemeen directeur van Interxion Nederland: ‘De overgang naar een cloudgebaseerde omgeving kan zeer complex zijn en vergt dan ook een goede voorbereiding en planning. We laten bedrijven op een laagdrempelige manier de voordelen van de cloud ervaren en geven hen de mogelijkheid om zodra ze overtuigd zijn de applicatie snel en gemakkelijk naar een volwaardige productieomgeving in de cloud over te zetten.’
Alexander Spörker, directeur VMware Oostenrijk voegt daaraan toe: ‘De cloud biedt onmiskenbaar zakelijke voordelen en onze klanten zoeken naar wegen om versneld, maar op verantwoorde wijze over te stappen op de cloud. Dankzij deze samenwerking kunnen wij onze klanten een schaalbare en veilige omgeving bieden waarin ze kunnen testen hoe applicaties en diensten in de cloud presteren. Zij kunnen op deze manier een meer effectieve migratie bewerksttelligen.’
Mooi initiatief maar wel een beetje jammer dat er voor VMware gekozen is, ondertussen toch een beetje een dertien in een dozijn oplossing als ik kijk naar de Nederlandse cloud markt. Het is een oude opinie maar misschien mag ik wijzen op:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4527400/2379248/cloud-computing-op-maat-gemaakt.html
Vanuit die visie vraag ik me af welke templates er geleverd kunnen worden want je workload verplaatsen is leuk maar als je uiteindelijk alles nog zelf uit moet zoeken is dat toch een beetje het wiel opnieuw uitvinden. Naar aanleiding van nieuwe inzichten wil ik trouwens nog wel een punt 4 toevoegen aan het lijstje, de cloud escrow die zeker bij deze driehoeksverhouding wel wat meer duidelijkheid mag hebben.
Ewout,
Waarom vind je het jammer dat er voor VMware gekozen is? VMware is prima product, marktleider, goed eco-systeem en nog meer andere voordelen. Ben benieuwd welk product je ipv VMware voorstelt.
Er doen 3 partijen mee aan dit concept. Ik ben benieuwd naar SLA en afspraken rondom dienstverlening en uiteraard de prijs. Het is anders dan een IaaS of PaaS bij 1 partij afnemen.
In het artikel staat:
“Als de testen hebben uitgewezen dat de cloud-omgeving in alle opzichten geschikt is voor een applicatie, kunnen bedrijven de applicatie en workloads direct implementeren in de productieomgeving van CSC”
En hoe zit het ermee als ik na deze test de omgeving NIET bij CSC wil hosten? Ben ik ergens aan gebonden? Helpen ze me om mijn spullen na de test te verhuizen naar mijn eigen DC of bij een andere leverancier?
@Reza
Ik denk dat je de vraag aan mij al beantwoord aangaande portabiliteit van de workload betreffende het eco-systeem van VMware. Dat Interxion in de rode zee springt van een prijzenslag is fijn voor de afnemers maar deze zouden naar mijn opinie meer geholpen zijn met templates. Deze kunnen je namelijk helpen om de portabiliteit van je workload te vergroten door – zoals DMTF het stelt – een Interoperable Management Stack te maken.
@ Ewout,
Dertien in een dozijn is op zich niet erg als het de softwarelaag betreft. Dit verhoogt juist de compatibiliteit. In de diensten die je er om heen aanbiedt, kan juist het onderscheid komen.
@ Reza,
Aan die mogelijke hulp hangt altijd een prijskaartje. En vaak is hoger als je aangeeft naar de concurrent te verhuizen. Dus het is wel zaak hier vooraf duidelijke afspraken over te maken.
Ewout:
Vraag je niet beetje te veel aan deze 3 heren? De DMTP is een leuke ontwikkeling/verschijnsel die in het kader van standaardisatie van cloud verder een vorm moet krijgen. Ze zijn goed bezig maar we weten dat we nog een lange weg te bewandelen hebben voor standaardisatie binnen de cloud.
Ik ben het met je eens dat de afnemers beter geholpen kunnen worden met templates en ik heb al eerder vaak geroepen dat ik een grote fan ben van standaardisatie binnen de cloud computing. Maar ja, we moeten nog wachten en we moeten het doen met wat er is…….helaas!
@Reza
Nee ik vraag niet teveel, open standaards is iets wat gewoon in de mindset van elke cloud leverancier moet zitten. Nu ben ik natuurlijk een beetje recalcitrant door af te wijken van de olifantenpaadjes maar begin nu eens gewoon met een whiteboard waarop je een schets maakt die je vervolgens pas invult met de producten op basis van je behoeften.
Of je nu VMware, Hyper-V, Xen of misschien wel bare-metal kiest zou niets uit moeten maken bij de workload plaatsing omdat dit uiteindelijk enkel en alleen om een stukje scripting gaat. Kort gezegd gaat het namelijk dus om de template, dat stukje configuratie management dat van een server een service maakt waarbij het deployment gewoon gebruik maakt van de mogelijkheden die – al dan niet conform open standaards – geboden worden door een product.
Een proces dient namelijk altijd onafhankelijk te zijn van de techniek om zodoende de portabiliteit van een workload te kunnen waarborgen. En uiteindelijk vang je techniek in scripts, runbooks zijn gewoon jobschedulers die conform een vastgelegd patroon de verzameling aan commando’s in een script afvuren en de afwerking ervan controleren op basis van de events die ze genereren.
Aangaande service orchestration is winst te behalen door gebruik te maken van templates. Dat we if then statements door select case statements vervangen hebben is uiteindelijk geen rocket science meer. Virtueel vanuit een golden image of bare-metal met een pre-boot gaat tenslotte alleen nog maar om de parameters die geïnjecteerd moeten worden.
Betreffende die parameters vraag ik me af waarom er geen best practice geleverd kan worden aangezien ik op basis van een aantal testruns van soortgelijke inititiateven concludeer dat hier het verschil te maken is. De cloud is blijkbaar toch niet het ontzorgen dat beloofd werd.
Ewout:
Ik spreek je niet tegen, het “zou” zo moeten zijn zoals je het aangeeft, deze situatie is ook mijn ideale beeld als ik ergens iets over cloud roep. Maar nogmaals zover zijn we niet met standaardisatie van verschillende zaken rondom de cloud! Het komt nog, want er zijn genoeg bewegingen (ook op Europese niveau)die opkomen voor dit soort verbeteringen binnen cloud computing.
Ik weet niet of we de samenwerking van deze drie partijen als “cloud leverancier” moeten zien. Ik beschouw hen als 3 losse leveranciers die in een joint venture model een dienst willen aanbieden. De zaken die je hierboven benoemd hebt vind ik ver te zoeken bij deze samenwerking.
Maar ik geloof erin dat we uiteindelijk tot die standaardisatie komen!
Laten we het hopen Reza!
Alleen zal hier nog wel wat tijd over heen gaan ben ik bang.
@ Ewout,
Op zich heb je natuurlijk “technisch” gezien een goed punt. Maar helaas wordt er nog te vaak aan de commercie gedacht.
En open standaarden betekent dat je makkelijker kan samenwerken met anderen en mogelijk ook sneller naar een andere partij kan gaan. En dat laatste vinden de leveranciers nooit leuk.