Ruim de helft (59 procent) van Nederlandse bedrijven meent dat de infrastructuur momenteel niet gereed is voor de toekomst. Dit blijkt uit een enquête van Colt Technology Services onder 852 Europese ict-besluitvormers. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde van 51 procent. Toch is er voor het Nederlandse bedrijfsleven wel hoop, want 88 procent beschikt wel over een strategie die tot vernieuwing moet leiden.
Nederlandse bedrijven blijken dus beter voorbereid te zijn dan organisaties in andere landen in Europa. Slechts 12 procent van de bedrijven uit Nederland geeft aan niet over een strategie te beschikken en dat is beduidend lager dan het Europees gemiddelde van 20 procent. In Italië moeten met 26 procent de meeste organisaties het zonder een strategie doen.
Een kwart van alle Nederlandse bedrijven is van mening dat hun huidige infrastructuur wel klaar is voor de toekomst. Zij vinden hem schaalbaar genoeg om de komende twee jaar ondersteuning te bieden voor de complexiteit van en pieken en dalen in de vraag. Het Europese gemiddelde ligt op 26 procent.
Technologische tekorten
73 procent van alle Nederlandse bedrijven heeft te maken met een technologische kloof. Het Europese gemiddelde ligt op 72 procent. Met 77 procent heeft de grootzakelijke markt meer te kampen met dit tekort vergeleken met 70 procent van het mkb. 23 procent van bedrijven in Nederland zegt dat de voornaamste technologische tekorten binnen hun organisatie te maken hebben met wet- en regelgeving, en scoort daarmee het hoogste in Europa. Het Europese gemiddelde bedraagt namelijk 17 procent en het Verenigd Koninkrijk scoort het laagst met 10 procent.
Nederlandse bedrijven zien het realiseren van een hoog niveau van klantentevredenheid (65 procent), winstgevendheid (63 procent) en marktaandeel (50 procent) als de drie belangrijkste criteria voor het afmeten van hun bedrijfsprestaties en zakelijke succes. Deze cruciale aspecten zullen aanzienlijk onder druk komen te staan als er niets aan het technologisch tekort wordt gedaan.
Model gebaseerd op services
De onderzoeksresultaten geven aan dat bedrijven vereenvoudiging en automatisering als de beste aanpak zien om hun bedrijfsinfrastructuur gereed te maken voor de toekomst. 60 procent van de Europese respondenten streeft naar een eenvoudigere infrastructuur. Het gebruik van een op services gebaseerd model zal de komende twee jaar waarschijnlijk toenemen. Infrastructure as a service, software as a service en datacenter-colocatie zullen naar verwachting een groei doormaken van respectievelijk 52 procent, 55 procent en 33 procent.
De resultaten wijzen daarnaast op een neiging tot consolidatie van leveranciers en strategische partners. 63 procent van de respondenten zegt voordelen te zien in een model dat op één leverancier is gebaseerd en in een breed scala aan ict-services en infrastructuuropties voorziet.
Jack, thanks, Cloud (als synoniem voor internet) wordt gedragen door de infrastructuur van coax en koperdraadjes en telefoonpalen, routers, internet service providers, wijk centrales, back-bones, switches, internet exchanges, protocollen en DNS servers, IP (4) adressen, ijzeren servers met hypervisors en fabric OS-sen en weet ik wat nog meer. Mind blowing als we beseffen dat het vooralsnog vrij veerkrachtig is en doorgaans gewoon (snel) werkt. Net als stroom uit de muur en water uit de kraan.
Hoe sterk is deze infrastructuur als je dit afzet tegen ketting reactie verstoringen, cyber aanvallen, luistervinken en regulerende elkaar niet vertrouwende overheden?
Stel dat een virus de hoofd dns routers infiltreert en dagenlang plat legt?
Zo verwacht ik binnen vijf a tien jaar een nieuw internet die niet per-se IP hanteert of DNS servers die vanaf de grond af gebouwd is om de bedreigingen het hoofd te bieden…
@Maarten, “infrastructuur optimistisch gezien 8 jaar mee”, da’s wel kort door de bocht als je de stroomkabels, internet kabels, koperlijntjes et cetera meeneemt.
Maar goed, waar wil ik nu naar toe?
Infrastructuur is belangrijker dan ooit, maar moet je los zien van je IT. Het is een fundament waarop je bouwt net zoals we dat op onze stroomvoorziening doen, water toevoer en riolering afvoer. Belangrijke zaken die beheer vergen, maar waar je verder niet mee bezig wilt zijn en altijd door een leverancier beheerd worden.
Dan blijft er over WAT je met de infrastructuur doet.
Al mijn eerder genoemde infrastructuur lijkt me niet de zorg van het bedrijfsleven als afnemer. Als ik kijk naar de toekomst zou je niet moeten investeren in eigen infrastructuur en deze juist zo generiek mogelijk houden.
Door holistisch te kijken naar je bedrijf kun je best een beetje toekomstbestendigheid inbakken. Flexibel werken, groeien maar ook krimpen, inhaken op betere manieren om dingen te verplaatsen of dat nu producten en pakketjes zijn of het aanbieden van diensten. Realiseren van zelfbediening voor schaalgrootte, standaardiseren waar het relevant is, specialiseren waar het toegevoegde waarde heeft.
Men zegt dat flexwerken de toekomst heeft, maar freelancen heeft dit misschien niet. Als flexwerken de norm wordt zullen tarieven dalen voor niet specialistisch werk. Men krijgt wel een flexibele schil, maar kan dit niet handhaven als de tarieven te hoog zijn. Onzekerheid zal dus ook een vast aspect worden van ons dagelijks leven net als eenverdieners de uitzondering zijn.
Flexibel zijn en kunnen mee ademen met groei en krimp en een sterke focus op klant-adoptie en tevredenheid zijn in mijn ogen de eigenschappen om te overleven in een wereld die steeds transparanter en kleiner wordt.
Maar nu weer genoeg filosofisch geleuter, Jack maakt dat in mij wakker 🙂
@Henri
Het gaat natuurlijk om de actieve infrastructuur. Daarmee kan je op termijn ook domme kabels slimmer maken 🙂