Het wereldwijde stroomverbruik van de ict-sector is in negen jaar tijd verdubbeld. Het verbruik in de ict-sector groeit sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik. Vooral netwerken verbruiken veel energie doordat ze steeds meer mobiele apparaten moeten verbinden. De groei wordt enigszins geremd door zuinigere apparatuur en virtualisatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent. De onderzoekers stellen dat het energieverbruik tussen 2003 en 2012 is verdubbeld.
De onderzoeksgroep IBCN (Internet Based Communication Networks and Services) van die universiteit bracht het wereldwijde elektriciteitsverbruik van de ict-sector in kaart. De onderzoekers: ‘Eerder onderzoek wees uit dat het verbruik tot 2007 met 10 procent per jaar groeide. Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de groei tussen 2007 tot 2012 licht afgenomen is, tot 7 procent per jaar. Ondanks de verhoogde inspanningen voor energie-efficiëntie, groeit het elektriciteitsverbruik van ict echter nog steeds sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik.’
De onderzoekers becijferden het energieverbruik van de drie categorieën: computers (desktops, laptops en eventuele schermen), datacenters (waar de servers voor websites, cloud opslag en tal van andere elektronische diensten draaien), en communicatienetwerken (dit behelst alles vanaf de modem bij de gebruiker thuis tot en met het achterliggende internet).
De groei in het elektriciteitsverbruik in de periode 2007-2012 was het grootst bij communicatienetwerken; zij vertoonden een gemiddelde groei van 10 procent per jaar (of een verdubbeling elke zeven jaar). Volgens de onderzoekers is die sterke groei het gevolg van de tendens naar steeds meer digitale toestellen die met elkaar verbonden zijn en steeds meer informatie uitwisselen.
Datacenters
Volgens de onderzoekers wordt de groei ‘enigszins’ afgeremd door verschuiving naar energie-efficiënte technologieën. ‘De groei in de periode van 2007 tot 2012 is kleiner dan de groei in de voorafgaande vijf jaar; van 2002 tot 2007 vertoonden dezelfde drie categorieën een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 10 procent per jaar. Sinds 2011 zijn er meer laptops in omloop dan desktops, maar toch verbruiken alle laptops samen een pak minder energie dan de desktops. Laptops zijn immers ontworpen om te werken met een beperkte batterijcapaciteit en zijn derhalve veel energiezuiniger dan desktops. Ook de oude, energieverslindende crt-computermonitoren zijn nu duidelijk verdrongen door zuinigere lcd-schermen.’
‘Wat datacenters betreft zijn er de afgelopen jaren belangrijke inspanningen geleverd om de installaties efficiënter te koelen en de stroomvoorziening efficiënter te maken’, aldus de onderzoekers. ‘In een standaard datacenter in 2007 ging zowat de helft van de energie naar deze ondersteunende apparatuur, in de allernieuwste datacenters kan dit al worden teruggebracht tot minder dan 15 procent van de totale energie. Daarnaast heeft de toegenomen populariteit van virtualisatie, waarbij verschillende virtuele web- of andere servers samen op een fysieke server draaien, ook gezorgd voor een verminderde groei in het aantal fysieke servers’, licht het onderzoeksteam toe.
De onderzoekers concluderen dat daar waar de drie ict-categorieën samen in 2007 ongeveer 3,9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik uitmaakten, dat aandeel in 2012 is gegroeid tot 4,6 procent. Dat verbruik komt grofweg overeen met de gecombineerde elektriciteitsproductie van Duitsland en Italië. Het verbruik van ict groeit sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik (dat groeit aan ongeveer 3 procent per jaar). Dat illustreert hoe het aandeel van ict in onze huidige maatschappij relatief belangrijker wordt.
Belang efficiënte technologie
Het onderzoek maakt ook een (voorzichtige) inschatting van het verbruik van de overige toestellen die tot ict kunnen worden gerekend, zoals tv’s, digiboxen, dvd-spelers, radio’s, (mobiele) telefoons en printers. Het totale elektriciteitsverbruik van ict verdubbelt dan tot ruwweg 9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de energie die nodig is om al deze toestellen te produceren en te recycleren.
De onderzoekers sluiten af met een statement: ‘De resultaten maken duidelijk dat we verder moeten inzetten op efficiënte technologie om deze, op langere termijn, onhoudbare groei in elektriciteitsverbruik om te buigen.’ Dit is ook de focus van een deel van de onderzoeksactiviteiten van IBCN, voornamelijk wat betreft de ontwikkeling van efficiënte netwerktechnologieën. Het onderzoek zelf is het resultaat van teamwerk van Ward Van Heddeghem, Sofie Lambert, dr. Bart Lannoo, prof. Didier Colle, prof. Mario Pickavet en prof. Piet Demeester.
“‘Eerder onderzoek wees uit dat het verbruik tot 2007 met 10 procent per jaar groeide. Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de groei tussen 2007 tot 2012 licht afgenomen is, tot 7 procent per jaar.
Dus is er een afname van 3 procent per jaar?
Zeer interessant stuk en cijfers.
Waarvoor dank!
Wat ook een interessant onderzoek zou zijn is of hierdoor ook energie bespaard wordt. Door video conferencing minder reizen, minder papier door e-mail etc.
De onhoudbare groei van energie zie ik niet zo. Ik denk dat de airco’s in sommige landen meer energie gebruiken dan het totale ict energie verbruik.
Goed artikel, toch mis ik een belangrijk gegeven: IDC berekent dat wereldwijd 70 procent van de servers NIETS doet (idle is…) en daarmee is het een grote bron van energie- en geldverspilling!
Vergelijk het met de douche thuis: als je niet doucht kan de kraan uit. Vergelijk het met het gebruik van de auto: als je niet rijdt kan de motor uit.
Zo is het ook met datacenters en netwerken en Wi-Fi-stacks… als er geen vraag naar processor of transmissie is kunnen grote delen van de omgeving uitgezet worden (met inachtneming van de businessrules). Hosters en andere partijen (groot en klein) kunnen zo veel energie en kosten besparen!
Zolang het gros van de ict’ers nog in hun eentje in hun leaseauto gaat forenzen in de spits zijn al die initiatieven om energie te besparen druppeltjes op de gloeiende plaat.
@Corne, in de meeste landen gebruiken airco’s juist meer energie vanwege de warmteproductie van ict-apparatuur (niet alleen computers). De capaciteit van stroombekabeling wordt steeds groter (ook in vliegtuigen en schepen). Men wil apparatuur zuiniger maken, maar het moet ook op meer plekken gebruikt kunnen worden en krachtiger worden door de nieuwe eisen (functioneel, commercieel).
Door video conferencing hoeft het personeel minder te reizen en thuiswerken helpt ook. Maar weinig callcenters durven het aan om met thuiswerkers te werken. En juist de snoepreisjes blijven bestaan; volg de huidige parlementaire enquête.
Qua energie is de ict steeds bezig met één stap vooruit, twee stappen achteruit.
@ICT-er … videoconferencing is leuk voor korte meetings, maar zowel presentaties geven/bijwonen in een face to face meeting werkt toch nog steeds een stuk beter, zo is mijn ervaring.
Op het moment dat het gezien wordt als snoepreisjes is er iets heel anders mis volgens mij; degene die op reis gaat hoeft dan blijkbaar geen verantwoording af te leggen over zijn/haar zakenreis.
Misschien ben ik een uitzondering, maar als ik op zakenreis ga naar India zitten daar 2½ dag eigen tijd in (waarvan ik 1 dag vrij kan besteden op de bestemming, deze dag gebruik ik tevens om bij te komen van de reis etc, zodat ik op maandag fit op kantoor kan verschijnen) en werk ik zo’n 50u. Ik reis 2e klas, en vlieg ’s nachts terug, met als effect dat ik redelijk gebroken thuis aankom.
Desalniettemin vind ik het heel leuk om te toen, maar om het nu als snoepreisjes te bestempelen gaat me toch iets te ver.
@PaVaKe, face to face werkt vaak beter, maar je moet wel e.e.a. afwegen. Steeds weer naar India vliegen is ook niet alles.
Als een directeur – die inhoudelijk niet weet waar het over gaat – per vliegtuig op bezoek mag komen en dat reisje wordt betaald door de leverancier, dan spreek ik van een snoepreisje. Ik heb zelf voor een grote leverancier gewerkt. De kosten van het aanbieden van snoepreisjes e.d. aan beslissers / tekenbevoegden, waren een vast onderdeel van de pré-calculatie. Over energiebesparing door ict wordt dan echt niet nagedacht.
@ICT-er ik begrijp dat het in amerika het gebruikelijk is om in de zomer een trui aan te trekken vanwege de airco en in de winter een tshirt vanwege de verwarming. Mogelijk is het minder koud zetten van de airco en minder warm zetten van de verwarming een makkelijker besparing dan de inspanning voor zuiniger ict.
Moet de airco voor een datacenter zo koud staan? Of is het gewoonte?
@Stijn de huidige processoren doen dat al een paar jaar…