De Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van het ministerie van Economische Zaken heeft Atos Nederland geselecteerd voor de realisatie van de eerste Nederlandse Rijks-cloud. De komende drie maanden schrijft de ict-dienstverlener een plan van aanpak waarop een go/no go-moment volgt. Het contract loopt twee jaar en kan maximaal vier keer met één jaar verlengd worden.
In het komende nummer van Atos-magazine GOV gaat de dienstverlener in op de toewijzing van de opdracht voor de realisatie van de Dictu-cloud. De rijksoverheid investeert in een ict-organisatie die is gebaseerd op het clouddienstenmodel. Dictu wil daarmee clouddiensten aan zijn klanten bieden waarbij gebruik gaat worden gemaakt van de kennis en kunde van Atos.
‘De Rijksdienst moet efficiënter, effectiever en doelmatiger werken en dat met minder financiële middelen en met minder mensen’, staat te lezen in GOV 6. ‘Het kabinet wil een slagvaardige Rijksdienst zijn met een goede dienstverlening waarbij de kosten voor personeel en materieel moeten verminderen. Om dit te bereiken moet de Rijksdienst meer als één concern gaan functioneren waarbij ict slim, met meer generieke diensten, effectief, door meer op de klantwensen in te spelen, en flexibel door een opschaalbare infrastructuur, wordt ingezet.’
Cluster van ict-voorzieningen
Dictu heeft, als shared service center voor het ministerie van Economische Zaken en de Rijksoverheid, zich ten doel gesteld om bij de vorming van een Rijksbreed cluster van ict-voorzieningen, een initiërende rol te spelen. Dictu concentreert zich daarbij op de inspecties, subsidies en generieke toepassingen als geografische informatiesystemen, basisregistraties en applicaties voor bedrijfsondersteunende systemen.
‘Dictu stelt in zijn strategisch beleid dat een kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare, kostenefficiënte dienstverlening alleen kan worden gerealiseerd door ict-diensten te leveren vanuit een clouddienstverleningsmodel conform het one stop shopping-principe’, aldus het Atos-magazine GOV 6. ‘De opzet hiervan zal in eigen beheer geschieden en daarmee wordt Dictu voor zijn klanten de eerste cloud service provider met een transparante verrekening op basis van pay per use. Om dit te bereiken wil Dictu de cloudoplossing zorgvuldig gaan inrichten, uitrusten en in vol operationeel bedrijf brengen.’
Go/no go-beslissing
Na een marktconsultatie in maart 2013 heeft Dictu begin 2014 een Europese aanbesteding op basis van prestatie-inkoop gedaan. Deze is onlangs gegund aan Atos. Bij prestatie-inkoop telt het gunningscriterium ‘kwaliteit’ zeer zwaar mee en wordt er gekozen voor die partij die hiervoor als beste de risico’s weet te minimaliseren en de kansen weet te benutten. Dat alles op basis van een prestatie-onderbouwing. De komende drie maanden gaat Atos het masterplan schrijven waarna een definitieve go/no go-beslissing wordt genomen voor de uitvoering.
Bij een definitieve ‘go’ gaat Atos voor Dictu een veilig, ISO 27001 compliant, clouddienstenmodel inrichten en operationeel in bedrijf brengen, op basis van een stack-georiënteerde infrastructuur met geautomatiseerde beheerprocessen en een geïntegreerde beheerorganisatie. Door gebruik te maken van virtualisatie en de ontsluiting van de meerdere technologie-stacks kan een groot gedeelte van de bestaande omgeving naar de cloud worden gemigreerd en generiek worden ingezet. Het maakt het daarmee voor Dictu mogelijk om de dienstverlening aan zijn klanten te versnellen, te verbeteren en kosteneffectiever te maken.
Voor wat betreft het operationele beheerwerk van de cloudservices, per stack, worden deze in één team geïntegreerd en daarmee sterk vereenvoudigd. De aanbesteding is er op gericht, naast vermindering van de complexiteit, besparingen op infrastructuur, database- en middleware-beheer en storage- en back-upkosten te bereiken.
Expertverslag
Lees ook het expertverslag ‘Cloudstrategie voor het Rijk wordt nu concreet’ van directeur publieke sector Willem Beelen van Atos Nederland. Hierin komt cloudexpert Henri Rauch aan het woord die drie jaar geleden de cloudstrategie voor de Nederlandse Rijksoverheid heeft geschreven.